Γράφει ο Νέστωρ....

Επιστρέψαμε, μιας και καλοκαίριασε και έχει "ανοίξει" η αγαπημένη κουβέντα στην Ελλάδα, για την διενέργεια των πρόωρων εκλογών. Ας δούμε όμως την μεγάλη εικόνα, πάνω από την σκακιέρα των πολιτικών σκοπιμοτήτων και κατά πόσο είναι εύκολη η διενέργεια των πρόωρων εκλογών το ερχόμενο Φθινόπωρο. 

Για τους ιστοριοδίφηδες, το καλοκαίρι του 2023 είναι χρονιά εκλογών για την Ελλάδα, την Κυπρο και την Τουρκία. Εκλογές που συμπίπτουν χρονικά και είναι κρίσιμες από κάθε άποψη αλλά και για διαφορετικούς λόγους σε κάθε χώρα. 

Στην χώρα μας, πρώτη φορά από την Μεταπολίτευση θα δοκιμαστεί το σύστημα της απλής αναλογικής και θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγηθούμε τουλάχιστον σε δεύτερες εκλογές, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με τα "φαντάσματα" του 1989 να πλανώνται πάνω από την εκλογική μας ιστορία για ακόμη μια φορά.

Η εκλογή ισχυρής κυβέρνησης όχι μόνο δεν είναι βέβαιη, αλλά κινδυνεύουμε να μπούμε σε ένα φάσμα και κύκλο ακυβερνησίας, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Τα σενάρια των πρόωρων των εκλογών, καλλιεργούναι ως ένα είδος "μαστίγιου" και "καρότου" και στην ουσία προοιωνίζουν κυβέρνηση συνεργασίας. Οι αβεβαιότητες, που ενισχύονται, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία σε διεθνές επίπεδο, περισσότερο καλλιεργούν ένα κλίμα φόβου στην κοινωνία, αφού η κυβερνησιμότητα και η σταθερότητα δεν είναι δεδομένο ότι θα εξασφαλισθεί ακόμη και μετά από δεύτερες ή τρίτες εκλοφές.

Αν στην εξίσωση προσθέσουμε τον δύσκολο χειμώνα που προβλέπουν για την Ευρώπη, είναι να απορεί κανείς που θα βοηθούσαν ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές που θα οδηγήσουν, λόγω του εκλογικού συστήματος, σε αστάθεια και συνεχιζόμενη ακυβερνησία.

Μια πολύ πιθανή συγκυρία που ίσως αντιμετωπίσουμε τον ερχόμενο Νοέμβρη και Δεκέμβρη, όχι μόνο ως Ελλάδα, αλλά ως Ευρώπη, είναι "κλείσιμο" της στρόφυγγας του φυσικού αερίου από Ρωσία και αλλεπάλληλες εκλογές στην Ελλάδα μέχρι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με 151-153 βουλευτές; Και θα αντέξει τον χειμώνα αυτόν μια κυβέρνηση με 151-153 βουλευτές, σε συνθήκες πρωτόγνωρες για τον 21ο αιώνα;

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία και το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της συμπλήρωσης των 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023, είναι σίγουρο ότι θα θέλει να δώσει μεγαλειώδη διάσταση στις Προεδρικές εκλογές του 2023 που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023 και σίγουρα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να τις κερδίσει, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τα εθνικά μας συμφέροντα, συνολικά του ελληνισμού.

Τέλος οι Προεδρικές εκλογές του 2023, στην Κύπρο, αποτελούν το κλείσιμο ενός κύκλου της προεδρίας Αναστασιάδη και μπορούν να είναι ιδιαιτέρως καθοριστικές για το μέλλον του Κυπριακού, αν λάβουμε υπόψιν μας και τις πρωτοβουλίες της Άγκυρας στο Ψευδοκράτος.

Η επιλογή  της διενέργειας του χρόνου των εκλογών, όσον αφορά την χώρα μας, βρίσκεται στα χέρια του εκάστοτε Πρωθυπουργού και είναι ένα θέμα πολυπαραγοντικό και πολυδιάστατο. Ζητούμενο σε αυτήν την εξίσωση, είναι η αποφυγή της κυβερνητικής αβεβαιότητας, ειδικά στο ασταθές περιβάλλον που ζούμε και όταν μάλιστα η Τουρκία επιλέγει να οξύνει τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Μια κυβερνητική αστάθεια η οποία θα είναι πολύ επιβλαβής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ειδικά όταν η ύφεση έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση της στην Δύση.

Κρίσιμες οι ενδιάμεσες εκλογές των Η.Π.Α στις 8 Νοεμβρίου, όχι μόνο για τις εκλογές στην χώρα μας, αλλά συνολικά για το μέλλον του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεν πρέπει να λησμονούμε και την κυβερνητική αστάθεια που δημιουργήθηκε στην Γαλλία μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Όλα παίζουν τον ρόλο τους και η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια περιπετειών, πρέπει να βρει την Ιθάκη της να πλεύσει σε ήρεμα νερά γιατί οι αντοχές της κοινωνίας, δικαιολογημένα, έχουν στερέψει. 

 Η ασφάλεια της χώρας, η κοινωνική και η οικονομική ευημερία καθώς και τα εθνικά μας συμφέροντα είναι στενά συνδεδεμένα με εξωτερικές παραμέτρους και με την στρατηγικής σημασίας θέση της χώρας μας, μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ειδικά στις σημερινές συνθήκες που η αβεβαιότητα και η αστάθεια κυριαρχούν σε διεθνές επίπεδο.

Για αυτό πρέπει να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, πάνω από την σκακιέρα και όχι με τα γυαλιά των μικροπολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.

Υ.Γ. Δεν θα αργήσει η ώρα που θα μας απασχολήσει ξανά η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην χώρα μας και ίσως γίνει διακομματικά.

Υ.Γ1: Είθισται οι πρόωρες εκλογές να αναγγέλλονται και ουχί να προαναγγέλλονται...