«Καλώς ή κακώς είναι μονόδρομος η επιδοματική πολιτική όπως στα ευάλωτα νοικοκυριά έτσι και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικά οι επιχειρήσεις παραγωγής, της μεταποίησης να μπορέσουν επιτέλους να κοστολογούν αυτά τα οποία παράγουν» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην έκτακτη εκπομπή με τους δημοσιογράφους Κέλλυ Κοντογεώργη και Χρήστο Μυτιλινίο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης.

Αναφορικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Κορκίδης σημείωσε: «Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι 5 στις 10 αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, 3 στις 10 διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα για ένα μήνα, 2 στις 10 δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα και πορεύονται μέρα με την ημέρα. Οι 5 στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμα οφειλές προς το δημόσιο, 3 στις 10 έχουν πολλαπλές ληξιπρόθεσμες οφειλές και μόνο 2 στις 10 δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά έχουν πάρα πολλές υποχρεώσεις. Ξεκινάει και μια περίοδος φοροδότησης, βεβαίως παρατάθηκαν οι φορολογικές δηλώσεις για ένα μήνα όμως κοντά θα έρθει και η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής από τον Ιούλιο και οι δόσεις της φορολογικής δήλωσης και ΕΝΦΙΑ και όποιες άλλες υποχρεώσεις. Αυτό δημιουργεί πίεση σε όλες τις επιχειρήσεις, δεν είναι και η κατανάλωση στα επίπεδα που ήταν στο πρώτο τρίμηνο, έχει πέσει πάρα πολύ τουλάχιστον 21 ποσοστιαίες μονάδες και μάλιστα αυτός είναι ο μέσος όρος υπάρχουν κλάδοι που έχει πέσει πολύ περισσότερο».

«Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ελπίζουμε στην εισαγομένη κατανάλωση, στον τουρισμό. Βεβαίως δεν μπορούν να ωφεληθούν όλες οι περιοχές από την εισαγόμενη κατανάλωση ή από τον τουρισμό οπότε το πρόβλημα θα είναι έντονο. Οι τουριστικές περιοχές θα ανασάνουν αλλά και πάλι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι οι τουριστικές περιοχές δουλεύουν 4-6 μήνες το χρονο. Άρα ξεκάθαρα χρειάζεται άμεση στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα απλό και προβλέψιμο περιβάλλον για να μπορούν να διαχειριστούν αυτή την ακρίβεια γιατί είμαστε σε αναζήτηση τιμοκαταλόγων αγοράς και δημιουργία τιμοκαταλόγων πώλησης. Ούτε το ένα υπάρχει ούτε το άλλο μπορεί να δημιουργηθεί, κάθε εβδομάδα στην καλύτερη περίπτωση αλλάξουν οι τιμές. Το θέμα μας είναι ότι θα πρέπει να μπορέσουμε να συνεχίσουμε μια επιδοματική πολιτική και προς την επιχειρηματικότητα αναφορικά με το ενεργειακό ιδιαίτερα στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα», διευκρίνισε ο κ. Κορκίδης.

«Κατανοούμε ότι έχουν δρομολογηθεί μέτρα 8,4 δις για το ’22 εκ των οποίων τα 5 δις είναι από το πλεόνασμα των φόρων και τα υπόλοιπα 3 δις από τον προϋπολογισμό, κανείς δεν θέλει να ξαναγράψει τον προϋπολογισμό όταν μάλιστα βγαίνουμε από την ενισχυμένη εποπτεία και αρχίζουμε να βλέπουμε μπροστά μας την επενδυτική βαθμίδα, το καταλαβαίνουμε αυτό το θέμα είναι όμως ότι θα πρέπει να υπάρχει ''καύσιμο'' στην αγορά», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Αυτό το οποίο έχουμε ζητήσει είναι ότι καλώς ή κακώς είναι μονόδρομος η επιδοματική πολιτική όπως στα ευάλωτα νοικοκυριά έτσι και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικά οι επιχειρήσεις παραγωγής, της μεταποίησης να μπορέσουν επιτέλους να κοστολογούν αυτά τα οποία παράγουν. Να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις αυξήσεις. Δεν λεω ότι μπορούμε να τις απορροφήσουμε αλλά να τις περιορίσουμε», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Το μόνο το οποίο νομίζω ότι βοηθάει αυτή τη στιγμή την αγορά είναι ότι όταν παίρνει μια ανάσα το εισόδημα του καταναλωτή αυτό μεταφέρεται στην αγορά. Υπάρχει μια ροπή κατανάλωσης όποιος παίρνει μέχρι 1.100€ τα περισσότερα τα καταναλώνει δεν του περισσεύουν για να αποταμιεύσει πόσο μάλλον όταν τα 700€ πρέπει να τα πληρώσει για λογαριασμούς ρεύματος και για super market», συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

«Αυτό το οποίο μας βοηθάει σίγουρα είναι η επέκταση της επιδότηση στο diesel κίνησης κατά 15 λεπτά το λίτρο γιατί βοηθάει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Από εκεί και πέρα χρειάζεται μια ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ακρίβειας και μια ευρωπαϊκή αντίδραση, αυτό περιμένουμε και από τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να μπει πλαφόν στην χονδρική του φυσικού αερίου στην Ευρώπη γιατί από εκεί ξεκινάνε όλα και από εκεί και πέρα τα εθνικά μέτρα στήριξης είναι καλά αλλά όλοι ξέρουμε ότι δεν επαρκούν», δήλωσε κλείνοντας.