Τα Παραπολιτικά σας προσφέρουν το μακροβιότερο και πιο αγαπημένο σχολικό βιβλίο, το θρυλικό «Ανθολόγιο για τα παιδιά του Δημοτικού», που μεγάλωσε γενιές Ελλήνων, και σας προσκαλούν να ταξιδέψετε μαζί του σε μια εποχή αθωότητας και νοσταλγίας! Με ποιήματα και κείμενα από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες και ακαδημαïκους, έρχεται ξανά κοντά μας, για να μας θυμίσει στιγμές της παιδικής ηλικίας, αλλά και για να προσφέρει τις πολύτιμες γνώσεις του στα νέα παιδιά που το βλέπουν για πρώτη φορά. Το γνωστό σχολικό βιβλίο υπήρξε σταθμός στην ελληνική εκπαίδευση αφού σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή ως προς την αντίληψη για τη «χρήση» των λογοτεχνικών κειμένων στην εκπαίδευση. Μέσα από αυτά η λογοτεχνία εισάγεται στο δημοτικό σχολείο με νέα κριτήρια, και ζητούμενο ήταν πια να δημιουργηθούν μικροί αναγνώστες, που θα αγαπήσουν ακόμα περισσότερο το βιβλίο και το διάβασμα.

 

Τα κείμενα και τα ποιήματα της έκδοσης υπογράφουν οι σπουδαιότεροι Έλληνες Λογοτέχνες:

 

Κώστας Βάρναλης, Γρηγόριος Ξενόπουλος

Γεώργιος Βιζυηνός, Πηνελόπη Δέλτα

Διονύσιος Σολωμός, Γεώργιος Δροσίνης

Τέλλος Άγρας, Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Βασίλης Ρώτας, Ζωρζ Σαρρή κ.α.

 

Στο «Ανθολογίο για τα παιδιά του Δημοτικού» συνυπάρχουν δημιουργικά δημοτικά ποιήματα και λαϊκά παραμύθια με αποσπάσματα από αναγνωστικά των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων του Ελευθερίου Βενιζέλου, με κείμενα που είχαν δημοσιευτεί στο θρυλικό περιοδικό Η διάπλασις των παίδων και αποσπάσματα έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας από τον Διονύσιο Σολωμό και τον Γεώργιο Δροσίνη, τον Ιωάννη Πολέμη και τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, μέχρι τον Βασίλη Ρώτα, τη Ρένα Καρθαίου και τον Γιάννη Ρίτσο, τη Ζωρζ Σαρρή και τη Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου. Η ανάθεση της εικονογράφησης του Ανθολογίου σε σημαντικούς εικαστικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι κοσμούν τα βιβλία κυρίως με πρωτογράμματα, διακοσμητικές «ταινίες» και μοτίβα, αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται όχι μόνο στο περιεχόμενο μα και στη μορφή του βιβλίου το οποίο απευθύνεται σε παιδιά. Στόχος ήταν να δημιουργηθούν μικροί αναγνώστες, που να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο το βιβλίο και το διάβασμα και έτσι να αναπτύξουν τη σκέψη και να καλλιεργήσουν τον γραπτό και προφορικό λόγο τους.

Στο δεύτερο μέρος του Ανθολογίου που κυκλοφορεί με τα Παραπολιτικά αυτό το Σάββατο 18.06, παρουσιάζονται αξιανάγνωστα κείμενα σημαντικών εκπροσώπων της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τα οποία, μεταξύ άλλων και με τη «σειρά εμφάνισής» τους, υπογράφουν η Ρένα Καρθαίου, ο Βασίλης Ρώτας, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Κώστας Βάρναλης, ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Τέλλος Άγρας, ο Κ. Γ. Καρυωτάκης, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Αλέξανδρος Πάλλης, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Ευγένιος Σπαθάρης, η Ρίτα Μπούμη-Παπά, η Αγγελική Βαρελλά, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Παντελής Πρεβελάκης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Παντελής Καλιότσος, ο Τάκης Χατζηαναγνώστου, ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Στράτης Μυριβήλης, ο Διονύσιος Σολωμός κ.ά. Τα έντεχνα αυτά κείμενα συνδυάζονται αριστοτεχνικά με δημοτικά τραγούδια, γλωσσοδέτες και μαντέματα, λαϊκά παραμύθια και παραδόσεις, με το τελικό αποτέλεσμα να διεκδικεί την αναγνώριση της αισθητικής του αξίας, την οποία επιπλέον υπηρετούν τα αρχιγράμματα και τα διακοσμητικά σχέδια του πολυβραβευμένου ζωγράφου και χαράκτη Γιώργη Βαρλάμου.

Η συντακτική επιτροπή του Ανθολογίου (επόπτες της οποίας ήταν ο καθηγητής της Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γ. Π. Σαββίδης και ο μετέπειτα πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος) επεδίωκε οι μαθητές να θεωρήσουν τους συγγραφείς και τα κείμενά τους ως κάτι πολύ οικείο τους και επιχειρούσε να υπογραμμίσει τον απολαυστικό χαρακτήρα της ανάγνωσης.

«Διαλεγμένα κομμάτια απ’ το θησαυρό της λογοτεχνίας, αυτό είναι το Ανθολόγιο που κρατάς στα χέρια σου. Άλλα από τα κομμάτια αυτά είναι πεζά, διηγήματα και παραμύθια και άλλα έμμετρα, δηλαδή ποιήματα και τραγούδια· άλλα τα έγραψαν γνωστοί συγγραφείς και έχουν επάνω το όνομά τους, και άλλα τα έφτιαξαν άγνωστοι και ανώνυμοι άνθρωποι του λαού. Όλοι τους πάντως ήταν και οι ίδιοι κάποτε παιδιά, κι αυτά που ιστορούνε είτε τα έζησαν στα παιδικά τους χρόνια, είτε τα άκουσαν από τον παππού και τη γιαγιά τους. Εκείνο που τους ξεχωρίζει από τους άλλους ανθρώπους είναι οτι έχουν το χάρισμα της φαντασίας και την τεχνη να χρησιμοποιούν τη γλώσσα με ζωντανό και ευχάριστο τρόπο».