Πλούσιες και σπάνιες  αρχειακές συλλογές του Δημοτικού  Ιστορικού Αρχείου, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να γνωρίσουν οι επισκέπτες, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, στους χώρους όπου στεγάζεται (Πραξιτέλους 51 και Πύλης).

Η ξενάγηση που διοργανώθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων  από το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά, το οποίο λειτουργεί εδώ και 65 χρόνια, εμπλουτίζοντας συνεχώς τα ιστορικά υλικά του, πραγματοποιήθηκε από τη Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου κα  Ευαγγελία Μπαφούνη. 

Οι επισκέπτες «ταξίδεψαν», νοερά στον χρόνο, στη συναρπαστική ιστορία του Πειραιά, μέσα από πρωτογενή ιστορικά τεκμήρια, κυρίως του 19ου αιώνα, όπως κατάστιχα, έγγραφα των δημοτικών υπηρεσιών από το 1835 - έτος ίδρυσης του Δήμου - γκραβούρες, φωτογραφίες, ιστορικά τεκμήρια ιδιωτών, σπάνια πειραϊκά βιβλία και δυσεύρετες τοπικές εφημερίδες.

Επίσης,  ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα ψηφιοποίησης του Ιστορικού Αρχείου, καθώς και όλης της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, το οποίο  βρίσκεται σε εξέλιξη.