Μη χάσετε αυτό το Σάββατο 16.04 με τα Παραπολιτικά το 2ο βιβλίο της τριλογίας του αξέχαστου δασκάλου Σαράντου Καργάκου, που ανατρέπει τα ιστορικά ψεύδη για τις διαχρονικές σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας. Μια αποκαλυπτική Ιστορική και Γεωπολιτική μελέτη - τομή για το παρελθόν, το παρόν και τις προοπτικές του κοινού μεσογειακού μέλλοντός μας. Μια ακόμη μοναδική προσφορά εθνικής αυτογνωσίας για όλους τους Έλληνες με την υπογραφή του σπουδαίου ιστορικού, Σαράντου Καργάκου, αυτήν την εβδομάδα αποκλειστικα με τα Παραπολιτικά.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο αείμνηστος δάσκαλος στον πρόλογο του βιβλίου: «Οι θαλασσινοί λένε πως, για να τα πας καλά με τη θάλασσα, πρέπει “να πας με τα νερά της”. Κανείς, όσο εμείς, δεν γνωρίζει τόσο καλά τα νερά της Μεσογείου. Άρα οφείλουμε όχι μόνο εμείς “να πηγαίνουμε με τα νερά της”, αλλά αυτό που ξέρουμε οφείλουμε να το διδάξουμε και στους άλλους. Αλλιώς η Μεσόγειος θα μας πνίξει. Ήδη αρχίζει να αφρίζει. Αλλά οι πολλοί “δεν ακούουν την βοήν των πλησιαζόντων γεγονότων”, όπως λέει ένας μεγάλος μεσογειακός ποιητής, ο Αλεξανδρινός Κωνσταντίνος Καβάφης».

ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ:

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Από τον Λεβιάθαν στον Αρμαγεδδώνα

Οι γεωπολιτικές έννοιες και η Μεσόγειος

Το πρώτο "ινστιτούτο" Γεωπολιτικής

Το όνομα Μεσόγειος ως γεωπολιτικός όρος

Ο Homo Mediterraneus

Η Μεσόγειος ως γεωγραφικός χώρος

Η μελέτη της Μεσογείου από γεωπολιτική άποψη

Το Βυζάντιο, οι Άραβες και η Μεσόγειος

Ce vieux cocu (ο γέρο απατημένος)

Ο Ναπολέων και η Μεσόγειος

Οι Τούρκοι και η θάλασσα

"Το πορτραίτο μιας θάλασσας"

Το "Μεσογειακό Τετράπλευρο"

Η Μεσογειακή πολιτική της Ρωσίας

Φονταμενταλισμός και πετρέλαιο

"Τις πταίει;"

Μεσόγειος: μια βιώσιμη ενότητα

Για έναν έντιμο διακανονισμό

Η Ελλάς και η μεσογειακή πρόκληση

"Ταλέντο ανθρώπου"

Επίλογος

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Από την πολιτική της Μεγάλης Ιδέας σε μια "ρομαντική" realpolitik

Βιογραφικό του συγγραφέα:

Ο Σαράντος Ι. Καργάκος (1937-2019) γεννήθηκε στο Γύθειο το 1937. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαθίσταται στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο αμφισβητικό κίνημα των ετών 1961-1967 και υπήρξε ο εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάσθηκε επί τριάντα πέντε έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Συνεργάσθηκε με τα περιοδικά Οικονομικός Ταχυδρόμος, Κοινωνικές Τομές, Ιχνευτής. Ελλοπία, Άρδην, Ευθύνη και 4 Τροχοί. Επί τετραετία (1997-2001) ήταν αρθρογράφος, επιφυλλιδογράφος και κριτικός των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής. Έγραψε πάνω από εξήντα βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες "Αλαλία" και "Αλεξία", η ιστορική μελέτη "Από το μακεδονικό ζήτημα στην εμπλοκή των Σκοπίων", οι συλλογές δοκιμίων "Προβληματισμοί: 'Ένας διάλογος με τους νέους" (6 τόμοι) και "Κινούμενη άμμος", το δίτομο ιστορικό έργο "Ιστορία του ελληνικού κόσμου και του μείζονος χώρου", η επίσης ιστορική μελέτη "Αλβανοί - Αρβανίτες - Έλληνες", η ογκώδης μονογραφία "Αλεξανδρούπολη, μια νέα πόλη με παλιά ιστορία", η πολιτική μελέτη: "Παγκοσμιοποίηση: Προς ένα παγκόσμιο ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας". Έφυγε από τη ζωή στις 14 Ιανουαρίου 2019, σε ηλικία 82 ετών.