Γράφει ο Νέστωρ....

Το "Τίς πταίει...." ήταν άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη το οποίο δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουνίου 1874, στην εφημερίδα "Καιροί". Ένα άρθρο το οποίο προσπαθούσε να διαφωτίσει τους παράγοντες που είχαν οδηγήσει σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση την χώρα.

Ούτε ο ίδιος ο Χαρίλαος Τρικούπης, θα μπορούσε να φανταστεί την ώρα που έγραφε το συγκεκριμένο άρθρο την σημασία του αλλά και την διαχρονικότητά του.

Το άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη, αν αναλογιστούμε τις συνέπειες που ακολούθησαν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας αλλά και το γεγονός ότι διατηρείται ως τις ημέρες μας, είναι ίσως το πιο επιδραστικό άρθρο στην πολιτική ιστορία της χώρας μας. 

Από το "Τίς πταίει..." του Χαρίλαου Τρικούπη  στο "Τίς πταίεi" της "Ελπίδας"  μας χωρίζουν σχεδόν 150 χρόνια...Πέρασε και η κακοκαιρία "Ελπίς" (ειλικρινά τι άλλο έπρεπε να περιμέναμε με τέτοιο όνομα σε κακοκαιρία;) και όλοι βρίσκονται σε αναζήτηση ευθυνών και αρμοδιοτήτων.Η Περιφέρεια στην Κεντρική Διοίκηση, η Περιφέρεια σε μια Α.Ε που διαχειρίζεται εθνικές οδούς, κάπου κάπου ακούμε από διάφορους δημοσιολόγους και για τους "ανεύθυνους" πολίτες που δεν είχαν αντιολισθικές αλυσίδες για να μετακινηθούν εντός του Λεκανοπεδίου και από το Σύνταγμα στο Μαρούσι..

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ούτε η τελευταία...Τα ίδια γίνονται τα τελευταία χρόνια είτε πρόκειται για την Μάνδρα, είτε για το Μάτι, είτε για πυρκαγιές, είτε για πλημμύρες, είτε για την ενδοοικογενειακή βία, είτε για τις γυναικοκτονίες,είτε για το οτιδήποτε. Κανένας δεν θέλει να αναλάβει και δεν πρόκειται να αναλάβει καμία ευθύνη..

Η ουσία όμως, στην αναζήτηση αυτών των ευθυνών έχει μία απάντηση, απλή αλλά δύσκολη. Προσπαθούμε όμως να κρυφτούμε πίσω από αυτήν την αλήθεια.

Για την σημερινή κατάσταση του ελληνικού Κράτους και της κοινωνίας μας ευθύνονται τα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης και για να το πούμε απλά τα "Μνημόνια".

Πόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν αυτά τα χρόνια; Πόσες δημόσιες επιχειρήσεις πουλήθηκαν για δημοσιονομικούς λόγους και έναντι πινακίου φακής; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός; Έχουν ενισχυθεί οι υποδομές; Σε τι κατάσταση είναι τα μηχανήματα;

Έχουμε αναλογιστεί ποτέ τις συνέπειες σε κοινωνικό επίπεδο που είχαν τα Μνημόνια; Μήπως στην χρεοκοπία της χώρας μας το 2010 βρίσκεται η απάντηση και για τους αντιεμβολιαστές, σε όσους αρνούνται ακόμη και να συμμετέχουν στην διαδικασία της Απογραφής;

Πόσο επηρέασε και συνεχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητα της χώρας μας, οι τεκτονικές αλλαγές που έφεραν στον τρόπο της ζωής και στο εισόδημα των πολιτών οι δημοσιονομικές πολιτικές προσαρμογής που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά.

Η συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου και η αλλοίωση του κοινωνικού ιστού της χώρας τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν τα αποτελέσματα που βλέπουμε καθημερινά γυρω μας. 

Και ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση αυτή, έχουν και οι λεγόμενοι Αντιμνημονιακοί κάθε είδους.

Η κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία σε οικονομικό, κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο ευθύνονται οι πολιτικές των λεγόμενων Μνημονίων.

Αυτά...για όσους αναζητούν τις ευθύνες και εν αναμονή μιας επόμενης κακοκαιρίας ή κακοδαιμονίας...

Υ.Γ.1: Μετά την "Ελπίς" τι ακολουθεί;...πάντως αλφαβητικά έρχεται το Ζ...θα είναι ο "Ζορό";... 

Υ.Γ 2: Φαντάζεστε να πουν την επόμενη κακοκαιρία "Ζωή"..δεν θα τελειώσει ποτέ....

Υ. Γ 3. Καλό θα ήταν όσοι επιλέγουν να ασχολούνται με την πολιτική να χρησιμοποιούν την Επικοινωνία μόνο ως εργαλείο προβολής της πολιτικής και όχι ως μέσο άσκησης της πολιτικής...Υπάρχει ουσιαστική διαφορά... 

*Ο Νέστωρ, ήταν Βασιλιάς της Πύλου συμμετείχε και στον Τρωικό Πόλεμο. Κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν ο σοφός Βασιλιάς, που ενέπνεε σιγουριά και σεβασμό και συγκέντρωνε ως στοιχεία της προσωπικότητας του τη σοφία, τη δικαιοσύνη και τη φιλοξενία.