ΕΚΤΑΚΤΩΣ αυτή την Πέμπτη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα Παραπολιτικά ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο που κυκλοφορεί για πρώτη φορά με εφημερίδα, «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ», από τα επίσημα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Μη χάσετε τον 11ο και τελευταίο τόμο της σειράς, «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΝ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ», ΕΚΤΑΚΤΩΣ αυτή την Πέμπτη 30/12.
Ο εντέκατος τόμος της σειράς «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ» αναφέρεται συνοπτικά στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού και στα κύρια πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τα οποία επηρέασαν καταλυτικά τη συμμαχική προσπάθεια. Κυρίως, όμως, στρέφει την προσοχή της στο να αποδείξει τα αυτονόητα: την αδιαμφισβήτητη συμβολή της Ελλάδας στον αγώνα εναντίον του Άξονα. Από τις απροσδόκητες επιτυχίες στη Βόρειο Ήπειρο και την αναθάρρηση της ελπίδας των ελεύθερων λαών έως την τελική κατίσχυση των συμμαχικών δυνάμεων.
Στο Κεφάλαιο Α' καταγράφονται η πολιτικοστρατιωτική κατάσταση στην Ευρώπη, οι διπλωματικές ενέργειες των ευρωπαϊκών κρατών και η στάση της Ελλάδας απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα πριν από την έκρηξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο Κεφάλαιο Β' παρουσιάζεται η γεωστρατηγική σημασία της Χερσονήσου του Αίμου, με ειδικότερες αναφορές στον ελλαδικό χώρο που αποτελεί την απόληξή της.
Στο Κεφάλαιο Γ' περιγράφονται συνοπτικά οι επιχειρήσεις στη Βόρειο Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία, από την εισβολή των Ιταλών στις 28 Οκτωβρίου 1940 έως τη λυτρωτική γι’ αυτούς γερμανική επέμβαση τον Απρίλιο του 1941.
Στο Κεφάλαιο Δ', αφού αναλύονται οι ελληνοβρετανικές συζητήσεις για την κοινή αντιμετώπιση της επικείμενης γερμανικής εισβολής, καταγράφονται οι αμυντικές επιχειρήσεις εναντίον των Γερμανών και των Ιταλών, μέχρι την κατάληψη του ηπειρωτικού κορμού της χώρας.
Στο Κεφάλαιο Ε' περιγράφεται η Μάχη της Κρήτης και αναλύεται η σημασία της στην εξέλιξη του πολέμου στο θέατρο επιχειρήσεων της Μέσης Ανατολής.
Στο Κεφάλαιο ΣΤ' ερμηνεύεται η επίδραση της απόφασης του Χίτλερ (μετά την παταγώδη αποτυχία των Ιταλών να κατακτήσουν την Ελλάδα) για την πραγματοποίηση της βαλκανικής εκστρατείας, στην εξέλιξη και το αποτέλεσμα των επιχειρήσεων στο ρωσικό μέτωπο.
Στο Κεφάλαιο Ζ' παρουσιάζεται η ελληνική στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή και η συμβολή της στην απώθηση των αξονικών δυνάμεων από τη βόρειο Αφρική και την ιταλική χερσόνησο.
Στο Κεφάλαιο Η΄ περιγράφεται το έπος της Εθνικής Αντίστασης, της αυθόρμητης δηλαδή αντίδρασης του ελληνικού λαού στην τριπλή κατοχή της χώρας.