Αυτό το Σάββατο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα Παραπολιτικά ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο που κυκλοφορεί για πρώτη φορά με εφημερίδα, «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ», από τα επίσημα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού.
Μη χάσετε τον 8ο τόμο της σειράς, «ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΕΠΟΠΟΙΙΑΣ» (ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1941) Μέρος A’, αυτό το Σάββατο 11/12.
Ο όγδοος τόμος της σειράς «Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ» αναφέρεται στην εξιστόρηση των γεγονότων που έλαβαν χώρα από τις 27 Μαρτίου 1941 μέχρι την κατάληψη της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς. Το παρόν σύγγραμμα ανάγεται στην τελευταία περίοδο του Ελληνοϊταλικού πολέμου, στους κοινούς αγώνες Ελλήνων και Βρετανών στη Μακεδονία, στην αποχώρηση του Ελληνικού Στρατού από την Αλβανία και τη συνθηκολόγηση, στους υποχωρητικούς αγώνες των Βρετανικών στρατευμάτων και τέλος στην ολοκληρωτική κατάληψη της χώρας από τον εχθρό, εκτός της Κρήτης.
Τα κύρια σημεία του τόμου είναι τα εξής: Συμβάντα εν τω Αλβανικό θεάτρω και εις την τοποθεσίαν Βερμίου (27 Μαρτίου – 9 Απριλίου 1941). Η Γιουγκοσλαυϊκή κατάρρευσις. Εκκένωσις της τοποθεσίας Βερμίου. Επίθεσις των Γερμανών κατά της τοποθεσίας Κλειδίου. Αγώνες επί της τοποθεσίας Όλυμπος - Σινιάτσικον. Οι περαιτέρω γερμανικοί αντικειμενικοί σκοποί. Αγών εις την στενωπόν Κλεισούρας. Το Τμήμα Στρατιάς Κεντρικής Μακεδονίας διαβαίνει τον Αλιάκμονα. Αποχώρησις εξ Αλβανίας. Κατάστασις του εν Αλβανία Ελληνικού Στρατού κατά την έναρξιν της Γερμανικής επιθέσεως. Υποχωρητικός ελιγμός του ΤΣΔΜ. Η σύμπτυξις του Β’ Σώματος Στρατού. Σύμπτυξις του Βρεττανικού εκστρατευτικού σώματος προς Θερμοπύλας. Η συνθηκολόγησις της Στρατιάς Ηπείρου. Απόφασις αποχωρήσεως του Βρεττανικού Εκστρατευτικού Σώματος και αυτοκτονία του Πρωθυπουργού. Πολιτική κρίσις και αποχώρησις του Βασιλέως και της κυβερνήσεως εις Κρήτην.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά στον πρόλογο της αρχικής έκδοσης του τόμου μεταξύ άλλων, ο τότε Αντιστράτηγος Κων. Κανελλόπουλος:
«Η ελληνική Στρατιά Ηπείρου δεν απώλεσε το ηθικόν της και όταν ακόμη αντιμετώπισεν άνευ Αεροπορίας και άνευ αρμάτων και με ελάχιστα βλήματα πυροβολικού την επίθεσιν των ηνωμένων στρατών των δύο Μεγάλων Δυνάμεων του άξονος.
Από της στιγμής όμως ταύτης τα στρατεύματα ταύτα απώλεσαν οιανδήποτε ελπίδα επιτυχούς αντιστάσεως. Η σκοπιά επί της οποίας ίσταντο είχε τελεσιδίκως απωλεσθή και ως εκ τούτον δεν επροθυμοποιήθησαν να συνεχίσωσιν έναν αγώνα μάταιον.
Αλλά τα επιτεύγματα των ελληνικών στρατευμάτων επί εξάμηνον, δεν εκάλυψαν ταύτα μόνον με άφθαστον δόξαν, αλλ' ήσκησαν ευνοϊκήν επίδρασιν επί της γενικωτέρας εξελίξεως του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπέρ των Συμμάχων, οϊτινες εκέρδισαν υπέρ αυτών τον χρόνον, αποφασιστικόν παράγοντα εις το πλαίσιον της στρατηγικής».