«Ενθαρρυντικά, τα όσα εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό, ωστόσο η πίεση που παρέχει η παρούσα συγκυρία, δημιουργεί εδραία άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις, οι ελαφρύνσεις και οι ρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και το 2022». Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Κορκίδης δήλωσε ότι «στα αποκαλυπτήρια του οικονομικού σχεδιασμού της κυβέρνησης, από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ακούσαμε συνετά μέτρα ανακούφισης, με κοινωνική ευαισθησία και οικονομική λογική. Ο «λογαριασμός παροχών» της ΔΕΘ, μετά τις οικονομικές εξαγγελίες, απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού με τον ρυθμό ανάπτυξης του β” τριμήνου και τις ευοίωνες εκτιμήσεις, η ανάπτυξη του φετινού ΑΕΠ αναθεωρήθηκε από 3,6% σε 5,9% και δημιούργησε πολύτιμο δημοσιονομικό χώρο για μέτρα ελάφρυνσης και ανάσχεσης της ακρίβειας. Θεωρώ ενθαρρυντικά, τα όσα εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό, ωστόσο η πίεση που παρέχει η παρούσα συγκυρία, δημιουργεί εδραία άποψη ότι οι μεταρρυθμίσεις, οι ελαφρύνσεις και οι ρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και το 2022».

Και πρόσθεσε ότι «η δυναμική και τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει, μέχρι ώρας επιτυχώς, την ασύμμετρη απειλή της πανδημίας, που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί και τις ισχυρότερες οικονομίες, επαληθεύεται από την αδιάψευστη «αλήθεια των αριθμών» της οικονομίας. Αριθμών, που επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία αντίδρασης της οικονομίας και του ρυθμού ανάπτυξης του φετινού ΑΕΠ. Αριθμών, που δικαιώνουν τα μέτρα στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ακόμη και σε περίοδο πανδημίας, αποφέρουν θετικό πρόσημο. Αριθμών, που χρειάζεται η αγορά σε ρευστότητα για να επανεκκινήσει δυναμικά. Αριθμών, που έχει ανάγκη η κοινωνία για να πάρει ανάσες ευτυχίας και ευημερίας. Αριθμών με ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις και ρυθμίσεις που θα καταλήγουν σε εξοφλήσεις. Αριθμών που επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών και στρατηγικών επενδυτών για εμβληματικά έργα στη χώρα μας. Αριθμών, στο εθνικό σχέδιο Ελλάδα 2.0 για τον τρόπο αξιοποίησης των 77 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ με έμφαση στη ψηφιακή και κυκλική οικονομία. Αριθμών, που απειλούν με μεγάλες ανατιμήσεις το κόστος ενέργειας, μεταφορικών, βασικών αγαθών και τροφίμων. Αριθμών, με εγχώρια αντίμετρα απορρόφησης και αποκλιμάκωσης των αυξήσεων σε καταναλωτικά αγαθά. Αριθμών, που θα μεγεθύνουν βιώσιμα την εγχώρια παραγωγή και εξαγωγές, εάν αφήσουμε πίσω τα λάθη που στοίχησαν ακριβά στη πραγματική οικονομία. Αριθμών, που ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έκανε σαφές, πως πίσω από αυτούς υπάρχουν άνθρωποι. Υπάρχουν ευάλωτα νοικοκυριά, χρεωμένες επιχειρήσεις, αδύναμες κοινωνικές ομάδες και βεβαίως η νέα γενιά που αναζητά εκπαίδευση και εργασία».

 
Ως εκ τούτου, είπε ο κ. Κορκίδης «στον επιχειρηματικό κόσμο είναι κατανοητό, πως με τόσους πολλούς αστάθμητους παράγοντες που αντιμετωπίζουμε από τη παρούσα υγειονομική και δημοσιονομική κατάσταση, το καλάθι παροχών της κυβέρνησης στο φετινό ετήσιο ραντεβού στη ΔΕΘ ήταν γεμάτο με νέα «οικονομικά προϊόντα» και είναι αυτονόητο πως όλοι έχουμε ανάγκη να καρπωθούμε το σύνολο του περιεχόμενου του. Στη κυβέρνηση είναι δεσμευτικό, να ολοκληρώσει όλα όσα έχει σχεδιάσει και δεσμευτεί από το 2019 και έχουν αναβληθεί λόγω πανδημίας».

Και κλείνοντας σημείωσε: «Καλοδεχούμενες λοιπόν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, καλοδεχούμενοι οι στόχοι και οι προτεραιότητες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».