Το Σάββατο 24-7-21 μη χάσετε με τα Παραπολιτικά τον 23ο τόμο της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους, από την Εκδοτική Αθηνών, για την Άλωση της Πόλης και τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας στην Ελλάδα.

Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ!

Ο εικοστός τρίτος αρχίζει από το 1453 μ.Χ., και περιγράφει τη θέση των Ελλήνων κατά τους δύο πρώτους αιώνες μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Τα χρόνια αυτά αποτελούν κρίσιμη περίοδο της ελληνικής Ιστορίας. Το Έθνος έχει χάσει εντελώς την πολιτική ανεξαρτησία του και ζει κάτω από τον ζυγό τον Οθωμανών Τούρκων. Η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά σπουδαία διότι κατά τη διάρκειά της το Έθνος έδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή και ικανότητα προσαρμογής στη νέα κατάσταση κάτι που του επέτρεψε να αναβιώσει και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια υλική και πνευματική αναγέννηση κατά τους αμέσως επόμενους αιώνες. Συσπειρωμένο το Γένος γύρω από τους εθνικούς θεσμούς του, τη Μεγάλη Εκκλησία και τις κοινότητες, με στήριγμα την ορθόδοξη πίστη και την εθνική του συνείδηση, κατόρθωσε να επιζήσει αλλά και να σφυρηλατήσει το φρόνημά του και να διατηρήσει την εθνική του συνοχή.

Η οθωμανική κατάκτηση των ελληνικών χωρών προκάλεσε βαθύτατες και επώδυνες μεταβολές στη ζωή του Έθνους και στην ιστορική πορεία του. Οι Έλληνες έχασαν εκτός από την ανεξαρτησία τους και την προσωπική τους ελευθερία και τις περιουσίες τους και ήταν υποχρεωμένοι να ζουν υπό καθεστώς περιορισμών, ανασφάλειας και φόβου. Η οπισθοδρόμηση του Έθνους ήταν πολύ μεγάλη και η παρακμή του γενική, υλική και πολιτιστική. Υπήρχε ωστόσο η Μεγάλη Εκκλησία που στάθηκε στους δύσκολους αυτούς καιρούς το καταφύγιο και η παρηγοριά των υπόδουλων.

Στον 23 τόμο θα μάθετε τα πάντα για το Οθωμανικό καθεστώς και την οργάνωση του Οθωμανικού κράτους. Τη θέση των υπόδουλων Ελλήνων, τη στάση των Οθωμανών απέναντι στους χριστιανούς και ειδικότερα στους Ελλήνες. Περιγράφονται αναλυτικά οι εξισλαμισμοί, το παιδομάζωμα και η στάση του κλήρου. Οι εγκαταστάσεις των τουρκικών πληθυσμών στις ελληνικές χώρες πριν και μετά την άλωση. Οι μεταναστεύσεις των Ελλήνων προς ασφαλή μέρη. Οι λατινοκρατούμενες ελληνικές χώρες και η Βενετική κυριαρχία στην Κύπρο. Η ανασύσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η θέση του μέσα στον ορθόδοξο κόσμο. Τα Πατριαρχεία Αλεξάνδρειας, Αντιόχειας και Ιεροσολύμων αλλά και η Μεταρρύθμιση, η Άντιμεταρρύθμιση και ο Ορθόδοξος κόσμος.

Η «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» είναι έργο ενιαίο, γενικό και αδιάσπαστο από την αυγή του Ελληνισμού έως τον εικοστό αιώνα. Από την αρχή, την απώτερη ιστορία, διαμέσου των αρχαϊκών χρόνων, περνάει στους κορυφαίους αιώνες της κλασικής, αλεξανδρινής και ελληνιστικής εποχής, συνεχίζει στον χριστιανικό ελληνισμό της ακμής του Βυζαντίου, στους αιώνες του οθωμανικού ζυγού και στην εθνική αναγέννηση, περνώντας πλέον στη σύγχρονη εποχή. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία του ελληνικού πολιτισμού. Ο ελληνικός χώρος υπήρξε μικρός, το πνεύμα του όμως τον κατέστησε κέντρο της Οικουμένης. Γιατί σε αυτόν τον τόπο καθιερώθηκε το πρωτείο του πνεύματος. Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν τον ελληνικό γεωγραφικό χώρο αλλά το ελληνικό πνεύμα κατέκτησε την Ρώμη. Στους αιώνες της τουρκοκρατίας το ελληνικό πνεύμα ήταν αυτό που οδήγησε στον ξεσηκωμό του Γένους και οδήγησε στην ελληνική επανάσταση και στην ελευθερία του έθνους. Για τους ξένους λαούς η γνώση της ελληνικής ιστορίας αποτελεί μία άμεση επικοινωνία με τις ρίζες του πολιτισμού, με τη μακραίωνη συνέχεια και την πορεία του κόσμου. Επειδή πιστεύουμε ότι τίποτα δεν είναι αποκομμένο, αλλά ότι η ιστορία έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, θελήσαμε να παρουσιάσουμε αυτή τη συνέχεια με συνέπεια.

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση, τα Παραπολιτικά προσφέρουν σε όλους τους αναγνώστες το βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών έργο «Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», της Εκδοτικής Αθηνών, σε μια ανανεωμένη σειρά σκληρόδετων τόμων. Η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους είναι ένα μεγαλειώδες και αξεπέραστο έργο, πολύπλευρο, πολυεδρικό, που δεν περιορίζεται στην καθιερωμένη εξιστόρηση των πολιτικών και των στρατιωτικών γεγονότων κάθε εποχής, αλλά συνθέτει μια καθολική εικόνα του Ελληνισμού διαμέσου των αιώνων. Οι τόμοι της σειράς, εκτός από τα εξαιρετικά κείμενα, εμπλουτίζονται με χιλιάδες εικόνες, πίνακες, προσωπογραφίες, χάρτες και γκραβούρες εποχής, από τα σπουδαιότερα ελληνικά και ξένα μουσεία του κόσμου. Η σειρά συνθέτει τα ιστορικά γεγονότα με την ερμηνεία τους, όπως επιβάλλει η επιστημονική έρευνα. Δεν είναι έργο ενός προσώπου ώστε να υπάρχει το μειονέκτημα της ατομικής θεώρησης.

Είναι καρπός πολύμοχθης συλλογικής προσπάθειας από ειδικούς επιστήμονες κάθε κλάδου της Ιστορίας που έχουν ήδη δώσει την εξαιρετική προσφορά τους στην ιστορική έρευνα, στη συγγραφή, στη διδασκαλία από τις πανεπιστημιακές έδρες, έχουν αποδείξει την επιστημονική τους ακεραιότητα και το πνευματικό τους ήθος. Οι κορυφαίοι καθηγητές: Κωνσταντίνος Τσάτσος, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Μανόλης Ανδρόνικος, Ιωάννης Κακριδής, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ Θάνος Βερέμης, Βασίλης Φίλιας, Απόστολος Βακαλόπουλος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος είναι μόνο κάποια ονόματα, από τα πολλά, που υπήρξαν συγγραφείς και υπεύθυνοι της ύλης της σειράς. Τριακόσιοι ακόμα ακαδημαϊκοί, καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλοι ειδικοί επιστήμονες, υπό την εποπτεία επιτροπής καταξιωμένων ανθρώπων του πνεύματος και με τη συμπαράσταση ειδικών συμβούλων για κάθε ιστορική περίοδο, αφοσιώθηκαν στη συγγραφή του μνημειώδους αυτού έργου της Εκδοτικής Αθηνών.