Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας(Σ.Ε.Φ.), με φυσική παρουσία προσκεκλημένων και κατ’ επέκταση αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν γυμναστικές επιδείξεις από αθλήτριες του Γυμναστικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου «Αρμονία», ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στο φουαγιέ του Σταδίου, όπου και επισκέφθηκαν την ανανεωμένη βιβλιοθήκη του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΚΟΕ).

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, οι Βουλευτές της ΝΔ, Βασίλης Σπανάκης και Γιάννης Μελάς, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης, ο Γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μανώλης Κολυμπάδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, Δήμητρα Νάνου, ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Κωνσταντίνος Φίλης, η Υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Ντόρα Πάλλη, ο Καθηγητής και Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μιχάλης Σφακιανάκης, η Προέδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Εύη Μωραϊτίδου, καθώς και η Εντεταλμένη Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, Ευγενία Μπαρμπαγιάννη. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Γιώργος Νόκος.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, επεσήμανε ότι «ερχόμαστε να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των ομάδων της κοινωνίας μας, της συμφιλίωσης, της συνεργασίας, της ομαδικότητας, όλα αυτά που πρεσβεύει ο αθλητισμός. Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που είμαστε εδώ σήμερα που τιμούμε μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε η Ολυμπιακή Εκεχειρία, μια πρωτοβουλία που στηρίζετε και από την Ολυμπιακή Επιτροπή, μια πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε από την Διοίκηση του Σταδίου το οποίο μας φιλοξενεί σήμερα. Όμως είμαι εξαιρετικά χαρούμενος και για κάτι ακόμα. Διότι σε συνεργασία με όλους τους φορείς και κυρίως την Περιφέρεια Αττικής, δουλεύουμε για να παραγάγουμε έργο. Σήμερα πάμε στην ουσία και επιδιώκουμε το αποτέλεσμα. Έτσι σύντομα πολλά πράγματα έχουν δρομολογηθεί ή πρόκειται να δρομολογηθούν.»

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της, η Πρόεδρος του Σ.Ε.Φ., κ. Χριστίνα Τσιλιγκίρη, υπογράμμισε ότι «σήμερα, θέτουμε από κοινού ξανά σε λειτουργία τη βιβλιοθήκη μας. Και κάνουμε πράξη τη δέσμευση μας για μια νέα πλατφόρμα αθλητικής γνώσης στον εσωτερικό χώρο του Σταδίου. Παράλληλα, όμως, στέλνουμε και ένα ηχηρό κοινωνικό μήνυμα. Αρκεί να σας θυμίσω πως σε παλαιότερες εποχές, η ιδιότητα του αθλητή ήταν για πολλούς ταυτόσημη με ημιμάθεια ή και αμορφωσιά. Οι αθλητές -σε πολλές περιπτώσεις- αντιμετωπίζονταν περιπαικτικά στην αγορά εργασίας, ενώ ακόμα και αν κάποιος διέθετε πτυχίο, αυτό δεν του προσέφερε ακαδημαϊκή επάρκεια στα μάτια πολλών συμπολιτών του. Πλέον, αυτές οι στερεοτυπικές αντιλήψεις έχουν καταρριφθεί. Το να είσαι αθλητής συνδυάζεται με υψηλό φρόνημα, μόρφωση και στόχους. Η αθλητική παιδεία περνά μέσα από τα γήπεδα, αλλά και τα βιβλία».

Ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, κ. Κωνσταντίνος Φίλης, αφού ευχαρίστησε την πρόεδρο του ΣΕΦ, για τη συμβολή της στην περαιτέρω εδραίωση της συνεργασίας με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας (ΔΚΟΕ), πρότεινε τη σύμπραξη των δυο φορέων με τα Υφυπουργεία Αθλητισμού και Μετανάστευσης και Ασύλου ώστε να αναπτυχθεί ένα νέο πρόγραμμα, που θα φιλοξενεί προσφυγόπουλα στο ΣΕΦ για να συμμετέχουν στις δράσεις του ΔΚΟΕ.

Τέλος, η Υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, κ. Ντόρα Πάλλη, είπε ότι «τα σχολεία μας έχουν ανάγκη από το πλαίσιο αξιών που δίνει ο αθλητισμός ,όπως εν πολλοίς, το έθεσαν οι αρχαίοι Έλληνες . Η έννοια της άμιλλας, του ευ αγωνίζεσθαι ,της προσπάθειας που υπερβαίνει την σφαίρα του ιδιωτικού και μπαίνει στην σφαίρα του δημόσιου, της προσπάθειας και της συμμετοχής είναι πολύτιμες για την ίδια την κοινωνία μας. Το λέω αυτό γιατί δυστυχώς έχουν γίνει πολύ λίγα  βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση παρότι διοργανώσαμε Ολυμπιακούς αγώνες, παρότι, πλέον, ο ελληνικός αθλητισμός κερδίζει διακρίσεις και παρότι πλέον υπάρχουν πολύ περισσότερες  υποδομές. Ένα τέτοιο βήμα είναι και η πρωτοβουλία του ΣΕΦ και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, η δημιουργία της βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη θα λειτουργήσει ως βάση  –  βάση εκπαίδευσης, βάση  για την εκπόνηση βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.»