Συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επαναστάσεως, στο μοναστήρι της Αγίας Λαυράς, ανήμερα του Ευαγγελισμού. Ένα ιστορικό γεγονός το οποίο, ακόμη και σήμερα, προκαλεί αντιπαραθέσεις κατά το πόσο συνέβη. Αυτό αποδεικνύει, το μεγαλείο του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων που οδήγησε στο σχηματισμό του νεοελληνικού κράτους.
Είναι τα γενέθλια του νεοελληνικού κράτους η 25η Μαρτίου 1821; Γιατί επιλέχθηκε το 1821; Γιατί δεν επιλέχθηκαν προηγούμενα επαναστατικά κινήματα που ασφαλώς και υπήρξαν, αλλά απέτυχαν για διάφορους λόγους όπως ήταν π.χ τα Ορλωφικά. Την ήθελαν όλοι την Επανάσταση και τον ξεσηκωμό των Ελλήνων; Θα είχαμε πετύχει χωρίς την βοήθεια (;) και την υποστήριξη (;) των Μεγάλων και "Προστάτιδων Δυνάμεων"; Πόσο Έλληνες ήταν ο Καραϊσκάκης, ο Κολοκοτρώνης και οι άλλοι πρωταγωνιστές της Επαναστάσεως; Μίλαγαν ελληνικά; Ποιός ήταν ο ρόλος της Εκκλησίας στην Επανάσταση; Ποιός σκότωσε τον Καποδίστρια; Αυτά είναι μερικά από τα ιστορικά και σημαντικά ερωτήματα που ακούμε και απασχολούν, ως ένα βαθμό, τους ιστορικούς και τους πάσης φύσεως αναλυτές.
Ωστόσο από αυτή τη συζήτηση, το συμπέρασμα είναι ένα και ξεκάθαρο. Η Επανάσταση του 1821, είναι η κορυφαία στιγμή της ελληνικής ιστορίας σε αυτή την μακραίωνη πορεία του ελληνισμού. Είναι η πρώτη φορά, που το Έθνος των Ελλήνων, η Ρωμιοσύνη, ενώθηκε για την επίτευξη της Ανεξαρτησίας και της Λευτεριάς. Μια Επανάσταση, που συνάντησε μεγάλα προβλήματα και δυσκολίες, πολλά εμπόδια και μεγάλες προκλήσεις. Κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο να συμβεί καθώς τα 400 χρόνια σκλαβιάς δεν ήταν εύκολο να τα αποτινάξεις από τη μια μέρα στην άλλη.
Oι Ρωμιοί, οι "Ραγιάδες", αξιοποιώντας τις διεθνείς ισορροπίες και τις εξελίξεις άλλαξαν την μοίρα τους, ενώ βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση. Εξαρχής ο διεθνής παράγων, ήταν ξεκάθαρα ενάντια στην Επανάσταση και καταδικάστηκε με τον πιο σαφή τρόπο. Οι επιτυχίες όμως των πρώτων ετών της Αγωνιστών της Επανάστασης, ήταν αυτές που "οδήγησαν" τον διεθνή παράγοντα να δει διαφορετικά το ελληνικό ζήτημα. Η θυσία των προγόνων μας, ήταν πέραν κάθε λογικής και άλλαξε την Οθωμανική Αυτοκρατορία, επηρεάζοντας και διαμορφώνοντας τις εξελίξεις τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ευρώπη.
Η γνώση, η αντίληψη και η εμβάθυνση στην Ιστορία μας, όπως και το κάθε λαού, είναι απαραίτητο εφόδιο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος μας. Έτσι λοιπόν και για μας, η συμπλήρωση των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, είναι μια ευκαιρία πέραν του αναστοχασμού, να σκεφτούμε, να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε την Ελλάδα των επόμενων ετών. Να χαράξουμε την πορεία του ελληνισμού για τα επόμενα 100 χρόνια. Ποια Ελλάδα θέλουμε; Ποια Ελλάδα οραματιζόμαστε; Ποιοι οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας; Ο ελληνισμός, τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις και δύσκολες αποφάσεις. Τί θα γίνει με το μείζον πρόβλημα του δημογραφικού προβλήματος; Ένα πρόβλημα που αποτελεί βραδυφλεγής βόμβα, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο; Ποιός ο ρόλος της Ελλάδας στο χώρο της ΝοτιοΑνατολικής Μεσογείου; Ποιός ο ρόλος της Πατρίδας μας, που βρίσκεται σε αυτό το "σταυροδρόμι" μεταξύ Δύσης και Ανατολής; Ποιός ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ι η Ελλάδα σε ένα διεθνές, ανταγωνιστικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον; Ποιός ο ρόλος της χώρας μας, στην μετά κορωνοϊού εποχή; Ποια η θέση της χώρας μας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση;
Με λίγα λόγια σε ποια και σε τι χώρα θέλουμε να μεγάλωσουν οι επόμενες γενιές των Ελλήνων; Αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απασχολήσουν την ελληνική πολιτική πραγματικότητα και την κοινωνία.
Υ.Γ: "Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση." Από τον Λόγο του Γέρου του Μοριά (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης) στην Πνύκα το 1838. Η πολιτική διαθήκη και παρακαταθήτη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Γένος.
Χρόνια Πολλά Ελλάδα!!! Χρόνια Πολλά Έλληνες!!! Ζήτω το Έθνος!!!Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!!!