Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων του 2021 θα ξεπεράσουν τα 13 δις ευρώ, αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης. Εφόσον αυτό επιτευχθεί, τότε το σύνολο των μέτρων της κυβέρνησης από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα θα φτάσει στα 37 δις. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ύψους 13 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν:

την αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά εβδομήντα πέντε (75) ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιόγραφου.
την τροπολογία, με την οποία απαλλάσσεται και για το μήνα Μάρτιο 2021 από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης.
τις επιχειρήσεις (ΚΑΔ) οι οποίες δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ή έκπτωση 40% στα ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
τη ρύθμιση των εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ που δεν καταβλήθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού και τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι 48 δόσεις από το 2022 και μετά
την παράταση της χορήγηση αναστολής είσπραξης και την παράταση καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στο δημόσιο (που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης) μέχρι τις 31/12/2021.
τη δυνατότητα ρύθμισης σε 48 δόσεις όλων των κορονο-χρεών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία (πρόκειται για τις οφειλές της περιόδου Μαρτίου – Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η πληρωμή είχε ανασταλεί έως και το τέλος Απριλίου του 2021)
την παράταση καταβολής και την αναστολή είσπραξης της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.
την παράταση πληρωμής μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021, της 8ης δόσης του φόρου εισοδήματος, της 6ης δόσης του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ
την αναστολή που λαμβάνει η πληρωμή της δόσης Φεβρουαρίου για τις ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία. Οι ΚΑΔ που δικαιούνται της αναστολής δημοσιεύτηκαν.
την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 με τη δυνατότητα υποβολής αίτησης μέχρι 15/2/21
την επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 με την δυνατότητα υποβολής αίτησης μέχρι 22/2/21
την επιστρεπτέα προκαταβολή 7 για την οποία έχουν εξεταστεί δύο σενάρια: να αλλάξει η περίοδος αναφοράς, ώστε να συγκρίνεται το πρώτο δίμηνο του 2021 με του 2020 ή να γίνει σύγκριση του πρώτου τριμήνου του 2021 με του 2019 με ειδική μέριμνα και πάλι για τις επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν για πρώτη φορά στο μεσοδιάστημα.
τις ενισχύσεις του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 1» όπου από το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δανειοληπτών που θα αρχίσουν να επιδοτούνται για την πληρωμή της δόσης του στεγαστικού τους δανείου, από το πρόγραμμα.
τις ενισχύσεις του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2» όπου οι δικαιούχοι θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες, εφόσον θα πληρούν τα σχετικά κριτήρια που θα αποφασιστούν, θα δικαιούνται επιδότηση που θα φτάνει ακόμη και στο 90% για χρονικό διάστημα 9 μηνών.
την επιδότηση πάγιων δαπανών όπου θα αφαιρούνται τα χρήματα που δόθηκαν στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών και οι επιχειρήσεις θα επιδοτούνται για τη διαφορά. Και το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μετά τον Μάιο.
 Τέλος η κυβέρνηση προχώρησε επίσης στη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης  και διευκόλυνσης της αγοράς εργασίας έως τις 28 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Πιο αναλυτικά, τα συγκεκριμένα εργατικά μέτρα διαμορφώνονται ως εξής:

Υποχρεωτική προαναγγελία από 11/2/2021 ως και 14/2/2021 των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Φεβρουάριο.
Επέκταση του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως τις 31 Μαρτίου 2021.
Ενεργοποιούνται εκ νέου οι άδειες ειδικού σκοπού με το κλείσιμο σχολικών μονάδων.
Διατηρείται στο 50% το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας, όπου αυτή είναι εφικτή.
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.)
Ευελιξία δύο ωρών στην προσέλευση και αποχώρηση & χορήγηση ολιγόωρης άδειας για διενέργεια τεστ
Ειδική πλατφόρμα υποβολής δήλωσης από εργοδότες σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων για πραγματοποίηση rapid test σε εργαζομένους, εφόσον αυτοί το επιθυμούν
Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να παρέχουν την εργασία τους με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή να τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους όχι πέραν της 28/2/2021.
Επεκτείνεται το μέτρο υποβολής μονομερών δηλώσεων για αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Με υποβολή μονομερούς δήλωσης, άνεργοι από τον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης θα λάβουν έκτακτη αποζημίωση 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Με ΚΥΑ που θα δημοσιευθεί, καθίστανται δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, εποχικοί εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, χειμερινά καταλύματα, χιονοδρομικά κέντρα.
Παρατείνεται για 2 μήνες η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει τον Ιανουάριο και αντίστοιχα τον Φεβρουάριο.
Χορηγείται ειδική οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις-εργοδότες ξενοδοχειακών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με περισσότερους από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
Κάλυψη εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα 1/9/20-31/3/21 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας βάσει ακαθαρίστων εσόδων.
Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις πολιτισμού.