«Υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων και στην περιφερειακή ενότητα Πειραιά

», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινό» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς, Σταυρούλα Αντωνάκου.

Για την αύξηση κρουσμάτων στην περιφερειακή ενότητα Πειραιώς, η κ. Αντωνάκου διευκρίνισε ότι δεν αφορά μόνο τον δήμο Πειραιώς, αλλά όλη την Περιφερειακή ενότητα η οποία αποτελείται από πέντε δήμους.

«Το διευκρινίζω γιατί είναι άλλα τα δεδομένα να έχεις 481 ενεργά κρούσματα σε ένα δήμο. Είναι σε πέντε δήμους και κατά προσέγγιση οι άνθρωποι οι οποίοι κατοικούν στην περιφερειακή ενότητα είναι κοντά 500 χιλιάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.


«Είναι ανησυχητική η αύξηση και αυτό το βλέπουμε γιατί κάθε εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μας στέλνει τα ενεργά κρούσματα ανά δήμο και συνολικά στην Ενότητα, σε σχέση με τις 25/1 και την τελευταία ενημέρωση που μας έγινε 01/2 είχαμε μια σημαντική αύξηση της τάξης του 33,3%», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Όμως για να είμαστε ρεαλιστές ανοίξανε τα σχολεία, είδαμε ότι και το εμπόριο με κάποιο τρόπο ας πούμε ότι άνοιξε και τώρα πάλι περιορίστηκε, νομίζω και από αυτά που ακούω από τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους και τους γιατρούς ήταν αναμενόμενο. Έτσι κι αλλιώς από τα τέλη Νοέμβρη μας επισήμαιναν ότι σίγουρα θα είναι δύσκολος ο Γενάρης και ο Φλεβάρης οπότε θεωρώ επειδή ήταν αναμενόμενο από τους καθ’ υλην αρμόδιους είναι και αντιμετωπίσιμο. Εμείς απλά σαν πολίτες θεωρώ ότι πρέπει να τηρούμε όσο το δυνατόν μπορούμε τα μέτρα παρότι είναι πάρα πολύ δύσκολο, παρότι ο κόσμος έχει κουραστεί πολύ ψυχολογικά», υπογράμμισε η ίδια.

Παράλληλα η κ. Αντωνάκου επισήμανε ότι «πρέπει να δείχνουμε και ένα σεβασμό και απόλυτη κατανόηση στους ελεύθερους επαγγελματίες όλων των κλάδων οι οποίοι πραγματικά έχουν πληγεί και περισσότερο τους ανησυχεί ότι δεν ξέρουμε ακόμα πότε θα τελειώσει η πανδημία και έχουν και αυτό το επιπλέον άγχος της οικονομικής κατάστασης η οποία θα επικρατήσει στη χώρα μετά από όλη αυτή τη διαδικασία».

«Οπότε από τη μια σεβασμό και κατανόηση, από την άλλη εμείς ως πολίτες πρέπει να ακούμε τους γιατρούς, πρέπει να ακούμε τους καθ’ ύλην αρμόδιους ο καθένας πρέπει να έχει άποψη στο αντικείμενο που γνωρίζει. Αυτή τη στιγμή τον πρώτο λόγο τον έχουν οι γιατροί», τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο το μέτρο της απαγόρευσης της μετακίνησης από περιοχή σε περιοχή, η κ. Αντωνάκου σημείωσε: «Το θεωρώ ανέφικτο, και αν μιλάμε και για την περιφερειακή ενότητα Πειραιά όπου είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, με την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη που απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι, με τα πλοία που υπάρχει κίνηση στο λιμάνι νομίζω ότι είναι ανέφικτο».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο ενός αυστηρού lockdown, απάντησε: «Προφανώς είναι πολύ δύσκολο για αυτό λέμε ότι η ψυχολογική κούραση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γιατί αν το σκεφτούμε αυτή τη στιγμή διανύουμε ένα χρόνο με αυτή τη διαδικασία του lockdown. Λίγο απελευθέρωση, λίγο μέσα ξανά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτή τη στιγμή το καταλαβαίνει η κυβέρνηση, το καταλαβαίνουν οι λοιμωξιολόγοι, όλοι το καταλαβαίνουμε για αυτό αν μπορέσουμε, η πλειοψηφία του κόσμου, να τηρούμε τα μέτρα ώστε να παραμείνουν σταθερά τα κρούσματα νομίζω ότι διευκολύνουμε την κατάσταση και θα βγούμε πιο γρήγορα».