Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς, κ.κ. Σεραφείμ,  ο Δήμος Πειραιά τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου Π.Ν., που «έπεσε» στο καθήκον κατά την κρίση των Ιμίων, την 31η Ιανουαρίου 1996, μαζί με τους Χριστόδουλο Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψό. 

Η επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στον ανδριάντα του Παναγιώτη Βλαχάκου, στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή (πρώην πλατεία Τερψιθέας), χωρίς την παρουσία κόσμου και με την τήρηση όλων των περιοριστικών μέτρων που ορίζει ο ΕΟΔΥ και οι αρμόδιες αρχές κατά της διασποράς του Covid-19.

 

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραληςτόνισε σε δήλωσή του:

 «Όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Πειραιά τίμησε τη μνήμη των τριών Ελλήνων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, των τριών ηρώων που έπεσαν στα Ίμια πριν από 25 χρόνια υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας, του Πειραιώτη ήρωα Παναγιώτη Βλαχάκου, του Έκτορα Γιαλοψού και του Χριστόδουλου Καραθανάση. Ας είναι αυτή η θυσία οδηγός για όλους μας, όχι μόνο στα κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά θα έλεγα πλέον και στην καθημερινότητα, προκειμένου να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πιο ασφαλή χώρα και μια καλύτερη κοινωνία. Ο Δήμος Πειραιά, σε ένδειξη τιμής και μνήμης θα συνεχίσει να πραγματοποιεί το μνημόσυνο αυτό, όχι από τυπική υποχρέωση, αλλά ως πραγματική αναγνώριση της θυσίας των τριών ηρώων, η οποία δεν πρέπει να σβήσει ποτέ από τη συλλογική μνήμη της πόλης».

Ο αδελφός του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Βλαχάκος,  σε δήλωσή του, επεσήμανε:

«Φέτος όπως και κάθε χρόνο τιμήσαμε τη θυσία του ήρωα αδελφού μου, όπως και των άλλων δύο ηρώων, του Χριστόδουλου και του Έκτορα. Τιμώντας έτσι την ηρωική τους πράξη πριν από 25 χρόνια, εκείνη τη δύσκολη βραδιά, βραδιά ντροπής, όπως την  έχουν αποκαλέσει πάρα πολλοί ιστορικοί, σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας, που δεν άφησε το στρατό να κάνει εκείνο το οποίο γνώριζε καλύτερα. Θέλω να πιστεύω όπως στα χρόνια αυτά που έχουν περάσει, ότι η θυσία αυτών των τριών ηρώων αποτελεί το παράδειγμα για τους νεότερους Έλληνες, έτσι ώστε ποτέ μα ποτέ να μην παραχωρήσουμε σπιθαμή από το έδαφός μας. Είμαι σίγουρος ότι κάθε χρόνο  θα τους τιμάμε και κάθε χρόνος που θα περνάει θα προσθέτει ένα λιθαράκι στο ότι οι Έλληνες πραγματικά μάχονται σαν ήρωες για την πατρίδα τους. Ευχαριστώ πολύ».

Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστη ο  Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος.

Στεφάνια κατέθεσαν:

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης. 

Ο εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ, Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Υποναύαρχος Ιωάννης Καλογερόπουλος.

Εκ μέρους της οικογένειας του ήρωα, οι κυρίες Έλλη και Ελένη Βλαχάκου.