"Πάγο" βάζουν στην Αθήνα Λαγκάρντ και Σόιμπλε με τον μεν γερμανό υπουργό οικονομικών να διαρρέει τώρα ενα προσχέδιο που θα θέσει στο τραπέζι και σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να υπογράψει 3 δισ. επιπλεον μέτρα αν δεν πιάσει τους στόχους που έχουν τεθεί ενώ η η επικεφαλής του Ταμείου δηλώνει με νόημα ότι μένουν να γίνουν ακόμη πολλά.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το βράδυ στην Ουάσινγκτον η Κρ. Λαγκάρντ και πριν συναντηθεί εκτάκτως με τον Ευκ. Τσακαλώτο,  δήλωσε ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα με την Ελλάδα,τονίζοντας ότι οι στόχοι και τα μέτρα που θα επιτευχθούν πρέπει να είναι βιώσιμοι.

Το κλίμα βάρυνε ξαφνικά γι' αυτό και ορίστηκε η συνάντηση τα μεσάνυχτα με τον κ. Τσακαλώτο.

Η κυρία Λαγκάρντ επανέλαβε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προκειμένου να συνεχιστεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, χαμηλώνοντας παράλληλα τις προσδοκίες για άμεσο αποτέλεσμα. Υποστήριξε παρόλ' αυτά ότι η συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπία ήταν ιδιαίτερα παραγωγική.

Δν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για τις φραστικές επιθέσεις που δέχθηκε το Ταμείο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης, ενώ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύτηκε στην Ελλάδα πρόσφατη συνέντευξη του Πολ Τόμσεν, υποστήριξε ότι εκείνος δεν υπερασπίστηκε τη λήψη νέων μέτρων, αλλά εξήγησε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στον οποίο επιμένουν οι Ευρωπαίοι, η χώρα θα πρέπει να υποστεί νέα μέτρα λιτότητας.

Η γερμανική πλευρά διαρρέει  τώρα ενα προσχέδιο που θα θέσει στο τραπέζι και σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα κληθεί να υπογράψει 3 δισ. επιπλεον μέτρα πέραν των 5 δισ. που εχει δεσμευτεί να υλοποιήσει.

Τα επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ θα είναι μέτρα «εν αναμονή», δηλαδή θα εφαρμοστούν μόνο στην περίπτωση που ο στόχος για 3.5 % πλεόνασμα  με τα υφιστάμενα μετρα δεν επιτευχθούν, οπως εκτιμά το ΔΝΤ.  Η πρόταση δηλαδή είναι ένας συμβιβασμός προκειμένου να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως και με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το ΔΝΤ αρνούνται για την ωρα να σχολιάσουν την διαρροή αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά τις ζυμώσεις τους στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ δείχνουν να επικροτούν μια τέτοια πρόταση.

Μετά τα μεσάνυχτα Τσακαλώτος και Λαγκάρντ είχαν και νέα συνάντηση .Μετά την 20λεπτη συνομιλία με την επικεφαλής του Ταμείου , ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως τα πράγματα πήγαν καλά και ξεκαθαρίστηκαν ορισμένα ζητήματα, ενώ πρόσθεσε ότι και οι συζητήσεις σε επίπεδο πια θεσμών θα συνεχιστούν από Δευτέρα - Τρίτη στην Αθήνα.