Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, ψηφίσθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Βουλή το βράδυ της Τρίτης.

Συγκεκριμένα, συνολικά 275 βουλευτές υπερψήφισαν επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ25 να ψηφίζουν «υπέρ» ενώ «κατά» τάχθηκαν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα του νόμου για το Επιτελικό Κράτος.

Με το νομοσχέδιο:

-Ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο κείμενο περισσότερες από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την ψηφιακή διακυβέρνηση.

-Καθιερώνεται ο Προσωπικός Αριθμός, ως ο μοναδικός αριθμός που θα κατέχει ο κάθε πολίτης στις συναλλαγές του με το δημόσιο, ο οποίος θα αποκτάται με την γέννηση και θα απενεργοποιείται με τον θάνατο ή την αφάνεια του ανθρώπου.

-Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική επικοινωνία για τους φορείς του Δημοσίου, ενώ οι πολίτες διατηρούν το δικαίωμα να επιλέξουν στις συναλλαγές τους με το δημόσιο την ηλεκτρονική επικοινωνία ή την φυσικής παρουσία.

-Ρυθμίζονται θέματα για, τις ψηφιακές υπογραφές, τις ψηφιακές σφραγίδες, τα ψηφιακά έγγραφα.

- Καθιερώνεται η αποθήκευση όλων των δεδομένων του Δημοσίου στο Κυβερνητικό Cloud, για περισσότερη ασφάλεια.

-Αναβαθμίζεται ο ρόλος του gov.gr, με σκοπό όλες οι υπηρεσίες του Δημοσίου, να παρέχονται μέσω της πλατφόρμα του gov.gr. Επίσης θεσπίζονται οι Ψηφιακές Θυρίδες στο gov.gr.

-Ενσωματώνονται δύο ευρωπαϊκές οδηγίες για την ψηφιακή προσβασιμότητα και τα ανοιχτά δεδομένων.

-Αυξάνονται οι περιοχές εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, που θα έχουν πρόσβαση σε τηλεοπτικό σήμα και απλοποιείται η διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα για τους πολίτες των περιοχών αυτών.

-Με τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο η οδηγία 2018/1972 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία θεσπίζεται σε επίπεδο Ε.Ε. ένα ενιαίο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνών, νομοθεσία αναγκαία για το πέρασμα στην εποχή του 5G.

-Προωθείται η άμεση είσοδος της χώρας στην εποχή του 5G μέσω της ρύθμισης ζητημάτων του φάσματος. Για αυτό το σκοπό ιδρύεται η ανώνυμη εταιρεία δημοσίου συμφέροντος «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» με σκοπό την αξιοποίηση του «Ταμείου Φαιστός». Το «Ταμείο Φαιστός» θα έχει ως κεφάλαιο το 25% από τα έσοδα που θα προκύψουν από τις δημοπρασίες του φάσματος 5G. Αποκλειστικός σκοπός του, θα είναι οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό που δραστηριοποιείται στην έρευνα - ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των δικτύων 5G.

O Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης,σημείωσε: «Είχαμε αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις ότι η δημοπρασία του φάσματος του 5G θα γίνει πριν από το τέλος του 2020. Θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, καλώς εχόντων των πραγμάτων ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αυτή η δημοπρασία. Είχαμε πει ότι αυτή η δημοπρασία θα γίνει με έναν καινοτόμο τρόπο και με καινοτόμο τρόπο γίνεται. Να σημειώσω, επίσης, σε ό,τι αφορά την ημερομηνία εκκίνησης της δημοπρασίας ότι, εάν δεν κάνω λάθος, σίγουρα η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες απ’ αυτές που δεν την είχαν κάνει, που δεν την πήγε πιο μετά λόγω της πανδημίας, εάν όχι η μόνη.

Ο εισηγητής του νομοσχεδίου της ΝΔ βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων Γιάννης Μελάς σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με την ψηφιακή διακυβέρνηση, η ψηφιακή υπόσταση του κράτους θα γίνει ο ισχυρός δεσμός μεταξύ πολιτών και κράτους, γιατί η εφαρμογή ψηφιακής διακυβέρνησης διέπεται από αρχές. Από τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας, της ισότητας, της χρηστής διοίκησης, της αποδοτικότητας και της ασφάλειας. Με αυτές τις αρχές, θέλουμε να οικοδομήσουμε την ψηφιακή Ελλάδα. Με αυτές τις αρχές θέλουμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη με τους πολίτες. Το κράτος, μέσω της ψηφιακής οργάνωσης, δεν θα δίνει προτεραιότητα στους δικούς μας έναντι των δικών σας, στους λίγους έναντι των πολλών. Θα είναι το ίδιο προσβάσιμο για όλους τους πολίτες.»