Τα βιβλιοπωλεία «Βιβλιόγατος» στα Κύθηρα πραγματοποίησαν στις 23 Αυγούστου παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Δημάκη «Δεκαεπτά Κλωστές», που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική, όπου όλοι οι φίλοι του βιβλίου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον ίδιο τον συγγραφέα για την πορεία τουλογοτεχνικού ταξιδιού του από τη σύλληψη της ιδέας έως και την υλοποίησή της.

Η φιλόλογος και ερευνήτρια κ. Ελένη Χάρου, ο εκδότης της εφημερίδας «ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ» και ερευνητής κ. Μανώλης Καλλίγερος, η σεναριογράφος κ. Μιρέλλα Παπαοικονόμου, μαζί με τον συγγραφέα, μίλησαν για το αγριότερο έγκλημα που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Κύθηρα, ακριβώς 111 χρόνια πριν την παρουσίαση, σε μια σημαδιακή μέρα για το νησί.

Την επόμενη μέρα, 24 Αυγούστου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η δεύτερη παρουσίαση στα Κύθηρα, στο Μουσικό Καφενείο «Αστικόν» στον Ποταμό. Την επιμέλεια είχε το κατάστημα Τεχνολογίας και βιβλίου «Εξάντας» και η Κάπα Εκδοτική. Πλήθος κόσμου άκουσε τον Πάνο Δημάκη και την δημοσιογράφο Μάρω Λεονάρδου που ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Οι θαυμαστές του έργου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τον συγγραφέα για την έμπνευση, την υλοποίηση αλλά και τον τρόπο που γράφτηκε η μυθοπλασία με βάση το πραγματικό τραγικό ιστορικό γεγονός.

Δράστης και ήρωας των «Δεκαεπτά Κλωστών» είναι ο Καστελάνης, που οδηγήθηκε σε αυτήν την αποτρόπαια πράξη μετά από τη συνεχιζόμενη αδικία εναντίον του. Ένας άνθρωπος που προσπαθεί να ανέβει με την αξία του και να μοιράζει απλόχερα τη χαρά στους ανθρώπους, όμως εκείνοι του το αρνούνται όταν τον κατηγορούν για πράγματα που δεν διέπραξε. Προδομένος από σχεδόν όλους κι έχοντας χάσει ό,τι ήταν πολύτιμο στη ζωή του, παίρνει μια μοιραία απόφαση που 111 χρόνια μετά έχει στιγματίσει τα Κύθηρα. Οι απίστευτες συμπτώσεις κάνουν την ιστορία του εγκλήματος πραγματικάκάτι που ο αναγνώστης δεν θα μπορέσει να ξεχάσει ποτέ. 

Η σκηνή του φονικού κυριολεκτικά καρφώνεται στο μυαλό του αναγνώστη. Με συγγραφική δεξιοτεχνία ξετυλίγεται ένας θανάσιμος χορός στα στενά δρομάκια ενός γραφικού χωριού. Ο Πάνος Δημάκης, στο πρώτο του μυθιστόρημα, δεν μας δίνει μια αστυνομική αφήγηση του γεγονότος. Αντιθέτως, μας παρουσιάζει μια αρχαία ελληνική τραγωδία που περιέχει όλα τα στοιχεία της: ύβρη, νέμεση, κάθαρση. Το δωδεκάθεο μπλέκεται με τον χριστιανισμό, τα ήθη και οι αντιλήψεις περί ηθικής εναλλάσσονται με τη διαχείριση του θυμού και του πένθους. Ο συγγραφέας κάνει μια κατάδυση στην ψυχή ενός ανθρώπου που κυνηγήθηκε άδικα από μία κοινωνία που δεν έχει αλλάξει πολύ ως τις μέρες μας παντού στην Ελλάδα. Κάνει το ψυχογράφημα μιας κοινωνίας παραδομένης στο κουτσομπολιό και την εσώτερη ανάγκη να επιρρίπτει ευθύνες, να βρίσκει εξιλαστήρια θύματα, χωρίς όμως να κοιτάζει τις δικές της πράξεις.