Μήνυμα που εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση έστειλε από την Ουάσιγκτον η Κριστίν Λαγκάρντ. Η διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε πως η Αθήνα πρέπει να μιλά με "ρεαλισμό" και "αληθινά νούμερα", "φωτογραφίζοντας" το πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του 2015 που επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας εσχάτως, ενώ στη συνέχεια έριξε το γάντι στο Μέγαρο Μαξίμου για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.

"Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι νέες καθυστερήσεις" τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε: "Χρειάζεται οι διαπραγματεύσεις και οι ελληνικές αρχές να τρέξουν γρήγορα. Εμείς ως Ταμείο ήμασταν συνεπής στην στάση μας".

"Και να επιτευχθούν οι στόχοι για σταθερότητα και εθνική κυριαρχία για την Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχουν ρεαλιστικοί στόχοι και μέτρα που θα κάνουν το πρόγραμμα ρεαλιστικό και βιώσιμο" σημείωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου.

"Διαρκώς το τελευταίο διάστημα αναφέρω πως χρειάζεται το ελληνικό πρόγραμμα να στηριχτεί σε δύο πυλώνες, μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους. Πλέον θα προσθέσω πως απαιτούνται και ρεαλιστικές προσεγγίσεις", τόνισε.

Η ίδια εξέφρασε σκεπτικισμό για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι διατηρήσιμο.

"Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα μπορούσε να επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα με ορισμένες ηρωικές προσπάθειες της Ελλάδας, αλλά δεν είναι διατηρήσιμο μακροπρόθεσμα", ανέφερε, δημοσιοποιώντας με αυτό τον τρόπο τις αντιρρήσεις του ΔΝΤ στους στόχους που έχει βασιστεί το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.