Με ευρεία πλειοψηφία των παρατάξεων του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, του Συνδυασμού του Γιάννη Σγουρού και των ανεξαρτητοποιηθέντων από τον Συνδυασμό του, Περιφερικών Συμβούλων, εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών όρων για το master plan του ΟΛΠ στο οποίο περιλαμβάνεται και η επέκταση του Λιμανιού της Ν. Προβλήτας, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Πειραϊκής.

Ωστόσο στο σχέδιο που εγκρίθηκε περιλαμβάνονται αλλαγές σε 231 σημεία και 9 υποχρεωτικοί όροι οι οποίοι ορίζουν να:

 -Να μην μεταφέρονται τα βυθοκορήματα στον Σαρωνικό, χωρίς όμως να αναφέρεται σε ποια άλλη θαλάσσια περιοχή θα γίνεται αυτό

-Να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για το κυκλοφοριακό του Πειραιά

– Να ληφθούν μέτρα για να μην επιβαρύνεται το περιβάλλον από τους αερίους και θαλάσσιους ρύπους και

– Να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές για να μην υπάρχει όχληση από θορύβους κλπ.

Η παράταξη του Γ. Σγουρού πρότεινε να υπάρξει δέσμευση για τη δημιουργία Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων, εγκατάσταση monorail, αλλά και κάποιες άλλες παρεμβάσεις που προβλεπόταν στο  σχέδιο Ανωμερίτη ωστόσο ο Περιφερειάρχης έκρινε ότι αυτά μπορούν να συζητηθούν σε δεύτερη φάση δεδομένου ότι τώρα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες επέκτασης του λιμανιού για να μην χαθεί η επένδυση.

Η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ζωής» Ρένα Δούρου, δεν πήρε μέρος στην τηλεδιάσκεψη και από την πλευρά του συνδυασμού της μίλησε ο κ. Καραμάνος ο οποίος τόνισε ότι οι μελέτες που έχουν γίνει για την επέκταση του Λιμανιού δεν ισχύουν γιατί στο αρχικό πλάνο του 2013 δεν περιλαμβανόταν το συγκεκριμένο έργο.

Ωστόσο απεδείχθη -από έγγραφο που παρουσιάστηκε- ότι η επέκταση του λιμανιού από το 2010 ήθελε 6 θέσεις κρουαζιερόπλοιων και όχι 2  όπως προβλέπεται στο σημερινό master plan του ΟΛΠ και ήδη τότε -το 2011- είχε προωθηθεί για έγκριση.

Κατά συνέπεια το έργο το οποίο έχει εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη από την κ. Δούρου το 2018 και παράλληλη ειδική μελέτη του ΕΜΠ στην οποία αναφέρεται ότι τα βυθοκορήματα  δεν είναι επικίνδυνα, μπορεί να προχωρήσει υπό τους όρους που τέθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι εκπρόσωποι των φορέων της Πειραϊκής που ήταν παρόντες είπαν ότι η μελέτη του ΕΜΠ είναι άκυρη και πιο σοβαρές είναι οι μελέτες ανεξαρτήτων φορέων ‘όπως του «Αρχιπελάγους κλπ.

Αυτό δεν θεωρήθηκε σοβαρό επιχειρήματα από τους παρισταμένους για αυτό αποφασίστηκε να συνεχιστεί η διαδικασία για την έγκριση των έργων της COSCO στην Πειραϊκή.