Από το Γάλλο πρόεδρο Ολάντ θα γίνει δεκτός απόψε στις επτά, ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός ο οποίος πραγματοποιεί ευρωπαϊκή περιοδεία την ώρα που η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Αύριο θα μεταβεί στο Στρασβούργο, όπου και θα έχει γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.
Και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά πολιτικά στηρίγματα, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει δύο νομοσχέδια για ασφαλιστικό και φορολογικό χωρίς τη συγκατάθεση των Θεσμών.
Όπως άφησε να εννοηθεί ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερστάιν, "προαπαιτούμενο για να κατατεθούν τα νομοσχέδια, που ετοιμάζει κυβέρνηση, στη Βουλή είναι η συμφωνία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς".
Ο κ. Βίντερστάιν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον συζήτηση επί ορισμένων νομοσχεδίων στη Βουλή των Ελλήνων. «Η "ιδιοκτησία" των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί, καθώς και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης συνεχίζονται, και τόνισε ότι "η Επιτροπή αναμένει ταχεία πρόοδο σε όλα τα μέτωπα".
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ψήφιση δύο νομοσχέδιων – φορολογικό και ασφαλιστικό – την στιγμή που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με τους δανειστές.
Εκτίμησε ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 του μήνα για να εγκρίνει τη συμφωνία. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι τα νομοσχέδια να ψηφιστούν σχεδόν αμέσως μετά τη συμφωνία με όποια τροποποίηση χρειαστούν από τους θεσμούς και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιδιώκει, εμμέσως πλην σαφώς, να θέσει ένα νέο χρονικό ορόσημο για την επίτευξη της συμφωνίας, που δεν είναι άλλο από τη στιγμή της ψήφισης των νομοσχεδίων στα τέλη του μήνα.
Η απάντηση του Μαξίμου
Πάντως το Μαξίμου εξέδωσε ανεπίσημη απάντηση επισημαίνοντας «ότι τα ν/σ κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς».
Ταυτόχρονα καλεί τη Νέα Δημοκρατία, αντί να παίζει κλεφτοπόλεμο εκ του ασφαλούς, επιδιώκοντας πολιτικό όφελος από κάθε εξέλιξη, να πει ευθέως στον ελληνικό λαό, αν επιθυμεί να κλείσει ή όχι η αξιολόγηση.
ΝΔ: "Εκλογές τώρα, για να απαλλαγεί η χώρα από την χειρότερη Κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος"
Στο Μαξίμου απάντησε η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για «άλλο ένα μεγάλο ψέμα της κυβέρνησης Τσίπρα»
«Σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα προς τη Νέα Δημοκρατία, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Εκλογές τώρα, για να απαλλαγεί η χώρα από την χειρότερη Κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος» αναφέρει στην ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία.