Με κάθε επισημότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Πειραιά, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.

Στον καθαγιασμό των υδάτων το παρών έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο δήμαρχος του Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο δημοτικός σύμβουλος του Πειραιά και ηγέτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, οι βουλευτές Πειραιά, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος, Νόνη Δούνια, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Σταυρούλα Αντωνάκου, ο βουλευτής Β' Πειραιά, Γιάννης Τραγάκης, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην υπουργός, Τρ. Αλεξιάδης, η αντιδήμαρχος Πειραιά, Ανδριάνα Ζαρακέλη.

Στην συνέχεια τελέστηκε ο Μέγας Αγιασμός παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά ακολούθησε η Τελετή Αγιασμού των Υδάτων στον Λιμένα Πειραιώς, στην αποβάθρα προ του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωσή του, τόνισε:

 

paulopoulos


«Η εορτή των Θεοφανείων, πηγή του ανεσπέρου Φωτός της Χριστιανοσύνης, δείχνει σε μας τους Έλληνες τον δρόμο του χρέους σύμφωνα με την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Του χρέους, το οποίο συνίσταται στην υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών και αξιών του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης. Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά, ότι αυτό το χρέος δεν αφορά μόνο για μας τους Έλληνες, το Έθνος μας και τον λαό μας, αφορά πολύ περισσότερο επίσης, την αποστολή, την οποία πάντα κατά την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, πρέπει να διαδραματίσουμε στο πλαίσιο της μεγάλης Ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Διεθνούς Κοινότητας εν γένει, δηλαδή να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο και τα θεμελιώδη δικαιώματά του, πέρα και έξω από τα σύνορά μας. Ας μην ξεχνάμε, ότι το ανέσπερο Φως της Χριστιανοσύνης, για μας τους Ορθόδοξους λαούς και την Ορθόδοξη παράδοση, δεν είναι μόνο το Φως της πίστης μας, είναι το Φως του ανθρωπισμού, είναι το Φως της αγάπης, είναι το Φως της υπεράσπισης του ανθρώπου πέρα και έξω από τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του. Χρόνια πολλά».
 

O Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

 

moralis_2


«Γιορτάστηκε σήμερα στον Πειραιά με επισημότητα και λαμπρότητα η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τα Θεοφάνεια. Ο κεντρικός εορτασμός πραγματοποιείται στο μεγάλο λιμάνι της χώρας, στην πόλη του Πειραιά και η παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, αλλά και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την πόλη μας. Ταυτόχρονα βέβαια προσδίδει το κύρος που αρμόζει στον σημερινό εορτασμό. Χρόνια πολλά σε όλους και ελπίζω το 2020 να είναι μια φωτισμένη χρονιά για όλους τους Έλληνες και την πατρίδα μας».

Ο πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, σε δήλωσή του, τόνισε:
 

marinakis


«Σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για την Ορθοδοξία, για την πατρίδα μας, για τον Πειραιά μας. Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά, με υγεία και είμαι σίγουρος ότι το 2020 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για όλους μας. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ».

Επίσης στον Καθαγιασμό των Υδάτων παρέστησαν: ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κα Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης κ. Σπύρος Σπυρίδων, Πρέσβεις ξένων χωρών, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Αβραμίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων, φορέων, συλλόγων της πόλης και πλήθος κόσμου.
 

Τον σταυρό ανέσυραν από τα νερά του λιμανιού του Πειραιά άνδρες του Συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων.
 

4999110

Ακολούθησε δεξίωση του Δήμου στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά.