«Κοινός μας στόχος είναι να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης» ήταν το μήνυμα -ταυτόχρονα ο φιλόδοξος στόχος- που έθεσαν από κοινού σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Cosco, Σου Λιρόνγκ, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην έδρα της κινεζικής εταιρείας στη Σαγκάη.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν θερμά εργαζόμενοι της Cosco, παρατεταγμένοι δεξιά και αριστερά στην είσοδο, κρατώντας και ανεμίζοντας σημαιάκια των δυο χωρών, σε ένα «ενσταντανέ» που άφησε έκπληκτη σύσσωμη την ελληνική αποστολή.

 

Ο πρόεδρος της Cosco ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Nαυτιλίας, Ιωάννη Πλακιωτάκη, για τη γρήγορη έγκριση του νέου master plan, το οποίο είπε ότι είναι ορόσημο για τη μελλοντική συνεργασία των δυο πλευρών.

«Σήμερα ο Πειραιάς ειναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και μέσα στα 10 μεγαλύτερα του κόσμου», τόνισε ο πρόεδρος του κινεζικού κολοσσού (αναφερόμενος ως προς τα κοντέινερ).

«Όταν σας επισκέφθηκα ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σας είχα πει ότι αν μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός θα προχωρήσουμε γρήγορα στην έγκριση του master plan. Πράγματι ο ελληνικός λαός στις 7 Ιουλίου μάς έδωσε εντολή να υλοποιήσουμε το οικονομικό μας προγραμμα. Δεν κάναμε τίποτα άλλο από αυτο για το οποίο είχαμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό. Αναμένω με προσμονή την ολοκλήρωση του επενδυτικού σας σχεδίου, το οποίο θα αναπτύξει και άλλες πτυχές του Πειραιά» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή οραματίστηκε και έκανε τα πρώτα βήματα για αυτή τη σημαντική επένδυση ενώ εκείνη την εποχή υπήρχε μεγάλη αντίδραση και καχυποψία για τη χρησιμότητά της, όπως είπε.

«Η ίδια η πραγματικότητα διέψευσε τουλάχιστον τους καλόπιστους επικριτές. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ένα λιμάνι που υπολειτουργούσε, το κάνατε το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο με 3000 θέσεις εργασίας και πολλές άλλες έμμεσες θέσεις εργασίας που συνδέονται με το λιμάνι» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η επένδυση «υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια βαθιάς οικονομικής κρίσης» και ανέφερε πως «η εταιρεία σας και η Κίνα πίστεψαν και επένδυσαν στην πατρίδα μου όταν πολλοί θεωρούσαν ότι οι προοπτικές επένδυσης είναι ανύπαρκτες».

Παρουσία του δημάρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, καθώς και του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ενεργό συμμετοχή του δημάρχου στη διαμόρφωση του master plan, ώστε η επένδυση όπως είπε να είναι ωφέλιμη και για την οικονομία και για την κοινωνία.

«Αποδίδω μεγάλη σημασία στις νέες υποδομές, τα νέα ξενοδοχεία και στην ανάπτυξη του Πειραιά που θα το καταστήσουν κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ χαιρέτησε και το κινεζικό ενδιαφέρον για τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα σημειώνοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει με παράλληλη στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο Πέραμα.

«Θέλω να ενημερώσω ότι το συμπληρωματικό σχέδιο για την επέκταση του λιμανιού είναι σχήμα υπό συζήτηση και η κυβέρνηση επίσης της αρχής είναι θετική υπό την προϋπόθεση να υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη και να πείσουμε την τοπική κοινωνία ότι η συμφωνία θα ειναι προς όφελος της και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον» ξεκαθάρισε.

«Μας φέρατε ευχάριστα νέα. Εχουμε στόχο να κάνουμε τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και το master plan μας διασφαλίζει ότι θα το πετύχουμε. Θέλουμε να κάνουμε τον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο του κόσμου στο μοντέλο της Σιγκαπουρης» είπε απο την πλευρά του ο πρόεδρος της Cosco υπογραμμίζοντας πως «όλα θα συμβάλλουν στην οικονομική ευημερία της τοπικής κοινωνίας και θα τα υλοποιήσουμε με σεβασμό στους νόμους και προστατεύοντας το περιβάλλον».

«Επί της ουσίας δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ουσιαστικές αντιρρήσεις για αυτή την επένδυση και αυτή είναι μια σημαντική κατάκτηση», απάντησε ο πρωθυπουργός ο οποίος σημείωσε ότι «μπορούμε να προσθέσουμε και μια διάσταση πολιτισμού στην επένδυση».

Συγκεκριμένα είπε ότι μπορεί να μετατραπεί ένα παλιό σιλό στον Πειραιά σε μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων όπου θα μπορούσε να υπάρχει και χώρος με κινεζικά εκθέματα, όπως πχ σπουδαία πλοία προηγούμενων αιώνων.

«Σε κάποια εποχή η Κίνα έφτιαχνε τα μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο και εξερευνούσε τον κόσμο έτσι όπως τον γνωρίζαμε. Τωρα, έξι αιώνες μετα φτιάχνει ξανά τα μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο. Εύχομαι όλο και περισσότερα να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν στον Πειραιά» είπε ο πρωθυπουργός.

 

πηγή: parapolitika.gr