Ως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη 200 στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης θα προχωρήσει τον σχετικό διαγωνισμό για την πρόσληψη στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή με το σύστημα της μοριοδότησης που είχε ξεκινήσει προεκλογικά ωστόσο δεν προχώρησε λόγω των εθνικών εκλογών.

Ωστόσο πριν υπάρξει δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης θα μπει στο «μικροσκόπιο» η απόφαση του τότε υπουργού Φώτη Κουβέλη για τυχόν διορθωτικές αλλαγές. Η απόφαση στις 4 Ιουνίου δημοσιεύτηκε σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Στην απόφαση σχετικά με τις προϋποθέσεις που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (4/6/2019 – τεύχος Β – Αρ. Φύλλου 2045) αναφέρεται μεταξύ άλλων πως ο διαγωνισμός για την εισαγωγή δοκίμων στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής προκηρύσσεται με απόφαση του Αρχηγού ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων (ανδρών και γυναικών) με εφαρμογή του συστήματος μοριοδότησης καθορίζεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Σημειώνεται πως στο Νόμο 4597/2019 στα άρθρα 24 και 25 γινόταν λόγος για μεταβατική ρύθμιση κάλυψης κενών οργανικών θέσεων Αξιωματικών και Λιμενοφυλάκων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μέχρι και την εισαγωγή στην Παραγωγική Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων προκαλώντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στη σημασα του έργου του ΛΣ αναφέρθηκαν ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο κ. Πλακιωτάκης μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο την Παρασκευή το μεσημέρι. Ο υπουργός Ναυτιλίας σημείωσε ότι «αυτό που θέλω να δηλώσω κατηγορηματικά ως απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα είναι η εκμετάλλευση και του τελευταίου ευρώ για χρηματοδότηση του λιμενικού σώματος σε μέσα και εξοπλισμό. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Δεν θα χαθεί ούτε μια μέρα, ούτε ένα ευρώ. Το Λιμενικό Σώμα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας και στο μεταναστευτικό και για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος για την καθημερινή τους δουλειά. Έχουν σώσει χιλιάδες ζωές και προφανώς έχουν εισπράξει τα εύσημα από την διεθνή κοινότητα και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Το Λιμενικό Σώμα το επόμενο χρονικό διάστημα θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ».

Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος, τόνισε: «Αυτή την περίοδο που μεσολάβησε και χωρίς να είμαστε βέβαιοι τι μας επιφυλάσσει το μέλλον το Λιμενικό Σώμα αξίζει τον έπαινο και της κοινωνίας και της Ευρώπης. Επιτέλεσε και επιτελεί στο ακέραιο το ανθρωπιστικό του καθήκον παράλληλα με άλλο επίσης σημαντικό καθήκον που είναι η καλύτερη διαχείριση και τη προστασία των κοινών μας ευρωπαϊκών συνόρων. Σε αυτή του την προσπάθεια το Λιμενικό Σώμα και βεβαίως το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε και θα έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ευρώπης».