«Ήρωες χθες, σήμερα, αύριο» τιτλοφορεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Όπως είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Στέφανος Τσιαλής, «υπάρχουν ήρωες της Επανάστασης του 1821 (τα διακόσια χρόνια της οποίας ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε), υπάρχουν ήρωες του παρελθόντος και του παρόντος, υπάρχουν ήρωες της καθημερινότητας και της διπλανής πόρτας και υπάρχουν και ήρωες ανατροπείς και πρωτοπόροι, όπως οι μεγάλοι μουσικοί». Τιμώντας την ελληνική Επανάσταση, αλλά και τους μουσικούς που ανέτρεψαν το καλλιτεχνικό καθεστώς της εποχής τους, η ΚΟΑ αφιερώνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της νέας περιόδου σε έργα επιφανών Ελλήνων συνθετών, συχνά με αναφορές στον Αγώνα του 1821, και σε πρωτοπόρους της ιστορίας της ευρωπαϊκής μουσικής όπως ο Μπετόβεν και ο Μάλερ.

Η πρώτη συναυλία του νέου προγράμματος της ΚΟΑ θα δοθεί στην Τήνο, στις 3 Σεπτεμβρίου, με έργα Νίκου Σκαλκώτα, Τσαϊκόφσκι και Μπραμς, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Γραμμένου. Στις 8 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιαστούν το συμφωνικό ποίημα του Μανόλη Καλομοίρη «Ο θάνατος της Αντρειωμένης», το συμφωνικό ποίημα του Αλέκου Ξένου «Τζαβέλας» και οι «Κλέφτικοι χοροί» του Πέτρου Πετρίδη, σε μουσική διεύθυνση Έκτορα Ταρτανη.

Η χριστουγεννιάτικη συναυλία θα δοθεί με το «Ορατόριο των Χριστουγέννων» του Μπαχ, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου.

Το πρόγραμμα της ΚΟΑ περιλαμβάνει επίσης έργα Σπύρου Προσωπάρη, Μπετόβεν, Μάλερ, Βάγκνερ και Στραβίνσκι. Ο Στ. Τσιαλής αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και στο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο της ΚΟΑ, ενώ ο Γρηγόρης Κωνσταντελλος, δήμαρχος Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης, μίλησε για τα σχολεία σε αυτές τις περιοχές που θα παρακολουθήσουν τα σχήματα της.

Λ. Μενδώνη: Το πρόγραμμα της ΚΟΑ επιβεβαιώνει την πολύχρονη αφοσίωσή της στην μουσική παιδεία των Ελλήνων

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του προγράμματος της ΚΟΑ για την καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημειώνει σε χαιρετισμό της:

«Το πρόγραμμα της ΚΟΑ επιβεβαιώνει την πολύχρονη αφοσίωσή της στη μουσική παιδεία των Ελλήνων.

Η πρώτη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών δόθηκε στην Κατοχή, στις 28 Φεβρουαρίου 1943, υπό τη διεύθυνση του Μανόλη Καλομοίρη στο κατάμεστο Θέατρο Ολύμπια. Λίγες ώρες πριν οι Αθηναίοι είχαν συνοδεύσει τον ποιητή Κωστή Παλαμά, από την Πλάκα στην τελευταία του κατοικία. "Στο φέρετρό του ακουμπούσε όλη Ελλάδα". Ήταν ανώνυμοι ήρωες. Η κηδεία του ποιητή εξελίχθηκε στην πρώτη μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση.

Από τότε μέχρι σήμερα, το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο της χώρας, παραμένει παράγοντας πολιτισμού, ανανεώνοντας συνεχώς τους μουσικούς προσανατολισμούς της. Με τόλμη και φαντασία προτείνει από σεζόν σε σεζόν συνεχώς νέα ακούσματα, σύγχρονα, ελκυστικά για τους νέους ακροατές της, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα τις καλλιτεχνικές του δεξιότητες. Διαμορφώνει ήθη, συνήθειες και συνειδήσεις, με δυναμισμό, έμπνευση, υψηλή αισθητική και δυνατούς συμβολισμούς.

Με τη μνεία των Ηρώων ως κεντρική αναφορά στο πρόγραμμά της η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μας συνδέει με τους ήρωες της Επανάστασης που -με σκληρούς αγώνες- συνέβαλαν στη δημιουργία του ελληνικού κράτους, ανοίγοντας δρόμους πολιτισμού.

Συνειρμικά φέρνει στον νου μας τους ήρωες της καθημερινότητας, που δίνουν τις μικρές και τις μεγάλες μάχες, είτε τις κερδίζουν είτε όχι. «Ποτέ από το χρέος μη κινούντες», όπως λέει και ο ποιητής.

Σήμερα, 23 Ιουλίου 2019, έναν χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η σκέψη μας είναι κοντά στους ήρωες που επιβίωσαν και παλεύουν να σταθούν όρθιοι. Με απαράμιλλο ψυχικό σθένος δοκιμάζουν να συμφιλιωθούν με τη νέα πραγματικότητα, έχοντας συμπαραστάτες αφοσιωμένους εθελοντές και το κράτος.

Το πρόγραμμά σας, θα έλεγα ότι προλογίζει, με αισιοδοξία, τους ήρωες του μέλλοντος μας. Αυτούς που δεν θα λείψουν ποτέ. Θα αντιμετωπίζουν με ψυχικό σθένος τις προσκλήσεις της ζωής και θα τις αντιπαλεύουν.

Περιμένω, λοιπόν, κι εγώ, μαζί με το φανατικό σας κοινό, να ξεδιπλώσετε το πρόγραμμά σας, να μας γοητεύσετε με τις επιλογές σας, να μας συγκινήσετε, να απολαύσουμε τα έργα των σπουδαίων συνθετών με τα οποία θα αναμετρηθείτε.

Συνεχίσετε με την ίδια συνέπεια, εργατικότητα, επιμονή, δημιουργική φαντασία. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα κάνει ό,τι του αναλογεί για να συμπαρασταθεί στο πολύτιμο έργο σας».