«Αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών. Όχι μόνο γιατί η χώρα μας δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο αλλά γιατί πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι ουσιαστικό για τα παιδιά μας. Για το μέλλον τους».

Αυτό τονίζει στο in.gr η Νόνη Δούνια η οποία κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο με τη Νέα Δημοκρατία στην Α’ Πειραιά και Νήσων.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Είστε υποψήφια στην Α Πειραιά και Νήσων με τη ΝΔ. Τι σας παρακίνησε να πάρετε αυτή την απόφαση;

Θέλω να συνεισφέρω στα κοινά για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου. Έχουν περάσει δέκα χρόνια όπου η κοινωνία ταλαιπωρείται όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά τους. Η έλλειψη σοβαρής υποδομής σε τομείς όπως ο τουρισμός και ο αθλητισμός, η ουσιαστική υποστήριξη της οικογένειας από το Κράτος, η γραφειοκρατία που στέκεται εμπόδιο σε καθετί που θέλει να υλοποιήσει ο πολίτης, είναι μερικά από τα θέματα που συμβάλλουν καθοριστικά σε αυτό. Πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών. Όχι μόνο γιατί η χώρα μας δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο αλλά γιατί πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι ουσιαστικό για τα παιδιά μας. Για το μέλλον τους. Γι αυτό και ζητώ να με εμπιστευτούν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Ποιο θεωρείτε σημαντικό πρόβλημα στη χώρα μας;

Όλα αυτά που έχουν συμβεί, είναι αποτελέσματα κακών πολιτικών αποφάσεων. Το μόνο που συνέβη και συμβαίνει ακόμη και σήμερα, είναι να φεύγουν παιδιά από την Ελλάδα προκειμένου να δημιουργούν τη ζωή τους στο εξωτερικό. Οι οικογένειες τους ζουν μέσα στην ανασφάλεια με το αν θα τα βγάλουν πέρα και αν το παιδί τους θα έχει δουλειά αύριο… Δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτό. Σήμερα, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι θα σκεφτεί πολύ καλά να κάνει οικογένεια καθώς οι υποδομές στην παιδεία αλλά και η στήριξη του Κράτους είναι ελλιπέστατη.

Δεν βρίσκει κανείς λόγο να κάνει παιδιά. Γιατί ξέρει εκ των πραγμάτων ότι θα μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον που δεν προσφέρει κανένα κίνητρο για να δημιουργήσουν. Υπάρχουν δυστυχώς και δεκάδες άλλα προβλήματα που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα. Απλά θέματα που το αυτονόητο απουσιάζει εντελώς. Η ασφάλεια των πολιτών, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία. Η ατιμωρησία στις πολύ απλές παραβάσεις. Είναι προβλήματα που όλοι τα γνωρίζουμε και οι πολίτες αντιμετωπίζουν το κράτος ως εχθρό και όχι ως σύμμαχο. Γιατί έτσι το βλέπουν. Γιατί τις περισσότερες φορές – για να μην πούμε όλες – έτσι είναι.

Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι χρειάζεται η χώρα;

Αυτά τα δεκάδες καθημερινά προβλήματα που σας προανέφερα, θεωρώ ότι καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μας και η ποιότητα της ζωής μας είναι ανεκτίμητης αξίας. Βεβαίως, η οικονομία είναι ένα βασικό ζητούμενο και η ανάπτυξη ένα ισχυρό εφόδιο για να λυθούν κεντρικά ζητήματα. Στη συγκύρια όμως αυτή, χρειάζεται όσο ποτέ και η αποφασιστικότητα. Για τα απλά. Τα καθημερινά. Χρειάζονται αποφάσεις που θα έχουν στόχο μόνο να διευκολύνουν τους πολίτες.

Ξέρετε καλά τον Πειραιά. Πως τον οραματίζεστε;

Οραματίζομαι έναν Πειραιά στην πρωτοπορία της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου προκειμένου ο Πειραιάς και τα νησιά μας να έχουν το ρόλο που τους αξίζει στη νέα εποχή που ξεκινά από τις 8 Ιουλίου. Γι’ αυτό και θα είμαι με όλες μου τις δυνάμεις δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι Πειραιώτες με γνωρίζουν και τους γνωρίζω. Από το σχολείο των παιδιών μου, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, την γενικότερη συμμετοχή μου σε κοινωνικές δραστηριότητες της πόλης όπου μεγάλωσα και αγαπώ από μικρό παιδί.

Ξέρετε, έχω πει και στο παρελθόν πως το λιμάνι μας ήταν ο φιλόξενος τόπος στον οποίο ήρθαν πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες, αλλά και άνθρωποι απ’ όλη την ελληνική επικράτεια για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές του. Και πράγματι το κατάφεραν. Σήμερα, ο Πειραιάς μπορεί χάρη στις εξαιρετικές δυνατότητές του να γίνει μοχλός ανάπτυξης και προοπτικής. Ως μητέρα εξάλλου, θέλω τα παιδιά μου να έχουν τις ευκαιρίες να παραμείνουν στον τόπο που μεγάλωσαν και να δημιουργήσουν σ’ αυτόν.

Η δημοτική Αρχή του Γιάννη Μώραλη, έχοντας να αντιμετωπίσει μια εχθρική έναντι του Πειραιά κυβέρνηση που κώφευε επιδεικτικά στα προβλήματα κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά το αστικό περιβάλλον, να βάλει τις βάσεις για να καταστήσει τον Πειραιά τουριστικό προορισμό και μέσω των αναπλάσεων στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Ακολουθούν οι μεγάλες αναπλάσεις στο Μικρολίμανο και τον Άγιο Διονύση, ενώ με την αξιοποίηση των 83 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίστηκαν για έργα υποδομής και στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων από την ΟΧΕ και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάδειξη των δυνατοτήτων του Πειραιά μας, θεωρώ ότι σε λίγα χρόνια θα περπατάμε σε μια πόλη για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι εμείς και τα παιδιά μας.

Έτσι, όπως συμμετείχα πριν από λίγο καιρό στην προσπάθεια για έναν Πειραιά Νικητή, έτσι και τώρα, αποδεχόμενη την τιμητική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από ένα άλλο μετερίζι θα δώσω την μάχη για το μέλλον της πόλης μας, για τα ιδανικά της οικογένειάς μας για μια πατρίδα αντάξια της ιστορίας και της παράδοσής της. Χωρίς ευχολόγια, αλλά με πρόγραμμα και πράξεις.

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας για τα νησιά του Αργοσαρωνικού;

Οι ελλείψεις σε βασικές ανάγκες των νησιών του Αργοσαρωνικού είναι σημαντικές και διαχρονικές. Είναι πραγματικά ντροπή να μην υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και το αντίστοιχο προσωπικό σε τομείς όπως η Ασφάλεια και η Υγεία. Υποστελεχωμένες υπηρεσίες, απαρχαιωμένος υλικοτεχνικός εξοπλισμός και βεβαίως προβληματικές ακτοπλοϊκές μεταφορές. Όσοι μεν ξέρουν γνωρίζουν πολύ καλά πως είμαι μια γνήσια Πειραιώτισσα και ταυτόχρονα μια γνήσια Σπετσιώτισσα από την πλευρά της μητέρας μου. Για όλα αυτά θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για τους νησιώτες μας, αν μου δώσουν τη δυνατότητα να τους εκπροσωπήσω στη Βουλή.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί έχει να αντιμετωπίσει πολλά και δύσκολα θέματα. Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει;

Είμαι πεπεισμένη ότι η θέληση και το αξιόπιστο πρόγραμμά μας είναι τα κλειδιά για να βγούμε από το αδιέξοδο. Και η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη λύση. Γιατί δεν είναι μόνο το σχέδιο που προτείνει ρεαλιστικό, αλλά και γιατί οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό, είναι μία σύνθεση ανθρώπων με εμπειρία, γνώση και πρόθεση να κάνουν το καλύτερο. Με δεδομένο ότι αξίζουμε καλύτερα, το σύνθημά μας είναι: ενωμένοι μπορούμε.