Δύο τροπολογίες έφερε σήμερα στη βουλή η κυβέρνηση προχωρώντας έτσι σε αλλαγές χωρίς να προηγηθεί συζήτηση στη βουλή, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Αρχικά, το Μαξίμου με τροπολογία που υπογράφεται απο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Δημητριάδη, Γιώργο Καραναστάση και Ηλία Παπαηλιού και έγινε δεκτή από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, ανανεώνει την θητεία του συνδικαλιστή της ΔΕΗ Νίκου Φωτόπουλου ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. 

Ειδικότερα, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι η παλαιότερη ρύθμιση εισήγαγε ένα μεροληπτικό περιορισμό στην ελεύθερη, εκ μέρους των εργαζομένων, εκλογή των αντιπροσώπων τους, που δεν είναι σύμφωνος με την αρχή της αναλογικότητας. Στην πράξη η παλιά ρύθμιση προέβλεπε μόνο μια θητεία. 

 

Τραπεζικός λογαριασμός για τους πρόσφυγες στην Τράπεζα της Ελλάδος

Με δεύτερη τροπολογία, υπουργική αυτή τη φορά, προβλέπεται η δημιουργία ειδικού λογαριασμού στη Τράπεζα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. 

Ο λογαριασμός θα συγκεντρώνει χρήματα από φυσικά και νομικά πρόσωπα και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να οδηγούνται εκεί και τα σχετικά κονδύλια από την ΕΕ. Προβληματισμό όμως προκαλεί η διάταξη που ορίζει πως η κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα  κατά παρέκκλιση όλων των διαδικασιών διαφάνειας.

 

Γ. Βρούτσης: «Κάνατε τη Βουλή πλυντήριο ανομίας»

Πάντως, οι τροπολογίες που εντάσσονται σε κύρωση συμφωνίας της Ελλάδας με την Νέα Ζηλανδία προκάλεσαν την οργή της αντιπολίτευσης με τον κ. Γιάννη Βρούτση να μιλά για «Βουλή-πλυντήριο της ανομίας». 

«Ζούμε απίστευτες στιγμές και μέσα στο κοινοβούλιο. Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως η διαφάνεια στη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού αποτελεί το νούμερο «ένα» στην ιεραρχία και τις προτεραιότητες που θέτει. Πως μετέτρεψε η Κυβέρνηση το Κοινοβούλιο; Σε πλυντήριο ανομίας; Πριν από λίγο καιρό στο «όνομα» της μεταναστευτικής πολιτικής ζητήσατε εξουσιοδότηση από το Κοινοβούλιο για να κάνετε απ’ ευθείας αναθέσεις" είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Δόθηκαν με απ’ ευθείας αναθέσεις χρήματα σε εταιρείες που εμφανίστηκαν σ’ ένα βράδυ. Έχουν γίνει ανάλογες καταγγελίες και περιμένουμε απαντήσεις που μέχρι σήμερα δεν δόθηκαν. Σήμερα, ζητάτε να γίνει ένα επιπρόσθετος λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδας για τους πρόσφυγες. Σ’ αυτό το λογαριασμό θα πάνε χρήματα του ελληνικού δημοσίου, ευρωπαϊκοί πόροι και όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο θέλει να συμμετέχει. Ανθρώπινο και καλοδεχούμενο. Όμως η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού διενεργείται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού, κρατικών προμηθειών, δημοσίων επενδύσεων, ανάθεσης μελέτης, σύναψη συμβάσεων καθώς και άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης. Δηλαδή, στην τσέπη των Υπουργών τα λεφτά και τα κάνουν και τα χειρίζονται όπως θέλουν».

 

Γ. Αμυράς: «Τροπολογίες Νέας Ζηλανδίας»

Επίσης, ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) σημείωσε: «Ξέραμε το αρνάκι Νέας Ζηλανδίας, τώρα έχουμε τις τροπολογίες Νέας Ζηλανδίας». Ο ίδιος τόνισε πως δεν υπάρχει θέμα περιορισμού του συνδικαλιστικού δικαιώματος εκπροσώπησης των εργαζομένων και πρότεινε στον υπουργό να υιοθετήσει την αντίστοιχη ρύθμιση του  ν.4342/2015 για την ΕΡΤ (αρ. 7 παρ. 6 εδ. γ) με την οποία «η ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου σε συνδικαλιστικά σωματεία και ενώσεις των εργαζομένων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε….», πρόταση που δεν έγινε ωστόσο δεκτή.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σωκράτης Φάμελλος υποστήριξε η ρύθμιση αντιμετωπίζει στρεβλώσεις παλαιότεροι νόμου. Το ίδιο εξήγησε και ο κ. Σπίρτζης λέγοντας πως ο περιορισμός της μιας θητείας υιοθετήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορά αποκλείστηκα την ΔΕΗ και τον κ Φωτόπουλο προσθέτοντας πως η νέα διάταξη καθιερώνει και για την ΔΕΗ ότι ισχύει στα υπόλοιπα συνδικαλιστικά όργανα.