Την μνήμη του Αρχιστράτηγου της Στερεάς Ελλάδας κατά την Επανάσταση του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη τίμησαν την Κυριακή 9 Ιουνίου φορείς Καρδιτσιωτών που εδρεύουν στην Αθήνα, με την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση τιμής στο Μνημείο όπου φυλάσσονται τα οστά του Οπλαρχηγού, στο Νέο Φάληρο, πλησίον του Γηπέδου που φέρει το όνομα του.

Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν ο Σύλλογος των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων και ο Σύλλογος Μαυρομματιανών (χωριό καταγωγής του ήρωα), άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση την οποία τέλεσαν ο π. Νήφων, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και ο π. Ιωάννης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου.

Για τη ζωή και το έργο του Γεώργιου Καραΐσκάκη μίλησε ο Πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου.

«Ο θάνατος του Καραΐσκάκη παραμένει σκοτεινός και με πολλές αμφιβολίες για το πως προκλήθηκε. Μετά τον θάνατο του (23 Απριλίου 1827), αντί να γίνει αναβολή της επιχειρήσεως που είχε σχεδιαστεί και ήταν ολέθρια από άποψη στρατηγικού σχεδιασμού γιατί προνοούσε μία επίθεση κατά μέτωπον μέσα από το ανοικτό πεδίο, δυστυχώς προωθήθηκε μία τέτοια επίθεση η οποία οδήγησε στον όλεθρο και την καταστροφή του Ελληνικού Στρατού. Τελικά η Ακρόπολη παραδόθηκε και έτσι δεν μπόρεσαν μόνοι τους οι Επαναστάτες να φέρουν την απελευθέρωση της Ελλάδος αλλά θα έπρεπε να περιμένουμε στο τέλος του 1827 την Ναυμαχία του Ναβαρίνου», σημείωσε ο κ. Νεάρχου.

«Η δόξα του Καραϊσκάκη είναι γραμμένη στα βουνά των θριάμβων του, αλλά είναι γραμμένη και στην μνήμη του ελληνικού λαού. Ελάχιστο καθήκον για εμάς είναι να τιμούμε την μνήμη του γιατί, όπως είπε ο Πίνδαρος, “η δόξα ανθίζει όταν δεν ξεχνάμε αυτά που έγιναν και τα θυμόμαστε πάντα”», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Πρέσβης επί τιμή.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από απόγονο του Γεώργιου Καραϊσκάκη, εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, του Ελληνικού Στρατού και φορέων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών, από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας «Η Αγία Μαρίνα».

Τις δέουσες τιμές και τον εθνικό ύμνο απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά, ενώ παρίστατο αντιπροσωπεία Αξιωματικών και Οπλιτών του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Τον Δήμο Πειραιά εκπροσώπησαν ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Σταύρος Βοϊδονικόλας και ο Πρόεδρος της Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας Χαράλαμπος Λιακόσταυρος.

πηγή: kanaliena.gr