Να στήσουν σκηνές στην πλατεία Συντάγματος για να πιέσουν έτσι την Πολιτεία να τους αφήσει να φύγουν από τον Πειραιά επιχείρησαν, με την προτροπή "αλληλέγγυων", πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν - μέσα στην απόγνωση και την απελπισία- στο λιμάνι. Μετά το "κυνηγητό" με την αστυνομία και τα ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας, τελικά επέστρεψαν στον Πειραιά.
Η αστυνομία προχώτησε σε τουλάχιστον 40 προσαγωγές, προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι αφού ελέγχθηκαν, επέστρεψαν στο λιμάνι του Πειραιά τα ξημερώματα της Πέμπτης. Η κατάσταση στο λιμάνι παραμένει εκρηκτική και αυτό φάνηκε μετά την (αποτυχημένη) προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους σχεδόν 5.000 ανθρώπους που παραμένουν εκεί, να δεχτούν να φύγουν και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενείας ανά την Ελλάδα.
Εκείνοι, όμως, φοβούμενοι πως θα μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης συνεχίζουν να αρνούνται. Ρόλο σε αυτό παίζουν, όπως αποδεικνύεται, και οι λεγόμενοι "αλληλέγγυοι", άτομα που διαδίδουν στους πρόσφυγες πως η κυβέρνηση θέλει να τους μεταφέρει σε δομές όπου θα κρατηθούν. Και αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, αφού η υπομονή προσφύγων και μεταναστών έχει πια τελειώσει, μετά από μήνες διαβίωσης υπό άθλιες συνθήκες.
Η μέρα ξημέρωσε στον Πειραιά χωρίς την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Μόνο η σταθερή δύναμη του Λιμενικού παραμένει επί τόπου. Τίποτα δεν θυμίζει την ένταση της Τετάρτης. Σημειώνεται πως σήμερα στον Πειραιά δεν έχουν σταλεί καν πούλμαν για να παραλάβουν πρόσφυγες για να τους μεταφέρουν σε κέντρα φιλοξενίας.
Το χρονικό
Το απόγευμα της Τετάρτης (06.04.2016), αρχικά μία ομάδα περίπου 100 ατόμων αποφάσισε να εγκαταλείψει το λιμάνι του Πειραιά και να εγκατασταθεί με σκηνές στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από τη Βουλή, προκειμένου με αυτό τον τρόπο πρόσφυγες και μετανάστες να διαμαρτυρηθούν για την αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία.
Φτάνοντας όμως στην πλατεία Συντάγματος περικυκλώθηκαν από άντρες της ελληνικής αστυνομίας και δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίοι τους απαγόρευσαν να στήσουν σκηνές. Τους οδήγησαν λοιπόν ξανά στις αποβάθρες του Μετρό.
Ωστόσο, εκεί υπήρξε άλλη μία εμπλοκή, καθώς οι πρόσφυγες δεν δεχόντουσαν να επιβιβαστούν στους συρμούς του Μετρό, με την αστυνομία να βρίσκεται στο σημείο κρατώντας στάση αναμονής.
Σύμφωνα με πληροφορίες μαζί με τους πρόσφυγες υπήρχαν δύο αλληλέγγυοι από το εξωτερικό οι οποίοι τους καλούσαν να μην μπουν στα βαγόνια. Εκείνοι από την πλευρά τους φοβόντουσαν πως ίσως αυτό είναι ένα κόλπο για να τους μεταφέρουν στο κέντρο φιλοξενίας στο Ελληνικό. Έτσι για λίγα λεπτά επικράτησε μικροένταση, αλλά οι πρόσφυγες τελικά δέχθηκαν να μπουν στα βαγόνια με προορισμό ξανά το λιμάνι του Πειραιά.
Αλλά η ιστορία και το δράμα των προσφύγων δεν τελείωσε εκεί. Άλλες ομάδες προσφύγων είχαν ήδη ξεκινήσει από το λιμάνι του Πειραιά για το κέντρο της Αθήνας. Οι ομάδες αυτές, μικρές και μεγάλες έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας και διασκορπίστηκαν, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην ελληνική αστυνομία.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως σε όλο το κέντρο της Αθήνας από την πλατεία Συντάγματος μέχρι και την Ομόνοια, η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν τεράστια. Ενδεικτικό της χαοτικής κατάστασης είναι πως λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η αστυνομία εντόπισε στην οδό Ιπποκράτους περίπου 20 πρόσφυγες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες άλλοι διασκορπίστηκαν στα στενά του κέντρου.
Η αστυνομία έβαλε τους πρόσφυγες που εντόπισε στην Ιπποκράτους μέσα σε κλούβες των ΜΑΤ.