Δεδομένες πρέπει να θεωρούνται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις για 125.000 δικαιούχους, που αντιστοιχούν στο 5% του συνόλου. Το υπουργείο Εργασίας προσέρχεται σήμερα, εκτός απροόπτου, στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, με στόχο την ύπαρξη συμφωνίας στο Ασφαλιστικό με τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, να μοιάζουν «κλειδωμένες». Οι περικοπές εκτιμάται ότι θα είναι στοχευμένες, ύψους 2 – 40% και θα αφορούν συνταξιούχους με επικουρική σύνταξη άνω των 150 ευρώ, αλλά και με άθροισμα συντάξιμων αποδοχών από 1.400 ευρώ και άνω. Όμως ακόμα και έτσι, το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), που μόνο για φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 600 εκατ ευρώ, υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί μόνο κατά το 1/3 στην καλύτερη περίπτωση. Τα υπόλοιπα 400 εκατ ευρώ, αναμένεται να προκύψουν είτε από αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, έως μία ποσοστιαία μονάδα, είτε από αξιοποίηση του αποθεματικού του Ταμείου, που υπερβαίνει τα 2,3 δισ ευρώ. Όμως, οι θεσμοί επιμένουν να θεωρούν ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι μέτρο που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τον στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη.

Πρόσθετο εμπόδιο αποτελούν τα ποσοστά αναπλήρωσης, βάσει των οποίων θα προκύπτουν στο εξής, οι συντάξεις. Το υπουργείο Εργασίας, θεωρεί ότι μετά τις υποχωρήσεις που έγιναν στην προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης, ο συντελεστής 0,77 που ορίστηκε για συντάξεις με 15 έτη ασφάλισης, αποτελεί τη νέα «κόκκινη γραμμή».

Επίσης, ξεχωριστή σημασία έχει η κατάληξη της διαπραγμάτευσης τόσο στα πεδία των βελτιωτικών προτάσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση για αγρότες και για ελεύθερους επαγγελματίες, όσο και στο φλέγον ζήτημα της εθνικής σύνταξης.