Συνταγματική και νόμιμη είναι σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας η απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων καπνού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ειδικά στον έντυπο Τύπο, η οποία επιβλήθηκε με υπουργική απόφαση το έτος 2005. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου δημοσιεύτηκε με καθυστέρηση...14 ετών!
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει στην εκπνοή του 2005 εκδοτικές εταιρείες και εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί μερικά η από 29.7.2005 κοινή υπουργική απόφαση για τη διαφήμιση και χορηγία καπνού, η οποία απαγόρευε κάθε είδους διαφήμιση τέτοιων προϊόντων από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ειδικά τα έντυπα, εκτός από τα έντυπα εκείνα που προορίζονται για τους επαγγελματίες που έχουν προορισμό τρίτες χώρες εκτός της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την απόφαση του Δ΄τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ΄αριθμόν 857/2019) η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα απορρίπτονται ως αβάσιμοι όλοι οι λόγοι που προβάλλονται στην αίτηση ακύρωσης των εταιρειών στο χώρο του Τύπου.
Οι σύμβουλοι της Επικρατείας έκριναν ότι το επίμαχο μέτρο της απαγόρευσης «υπό το φως και τις διατάξεις του άρθρου 21 του Συντάγματος από τις οποίες γεννάται ευθεία υποχρέωση του κράτους για τη λήψη θετικών μέτρων για την προστασία της υγείας των πολιτών, δεν αντίκειται στη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Συντάγματος ως θεμιτός περιορισμός της επαγγελματικής ελευθερίας των επιχειρήσεων κυκλοφορίας εντύπων μέσων, ούτε εξάλλου, κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας το μέτρο αυτό είναι από τη φύση του προδήλως απρόσφορο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή της προστασίας της δημόσιας υγείας και συνεπώς δεν αντίκειται στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας».
Επίσης, από το ΣτΕ κρίθηκε ακόμη, ότι αβάσιμα οι προσφεύγουσες εταιρείες προβάλλουν ότι η επίμαχη απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων καπνού στα έντυπα μέσα συνιστά απαγορευμένο προληπτικό μέτρο κατά την παράγραφο 2 του άρθρου 14 του Συντάγματος, που αναφέρει: «Ο Τύπος είναι ελεύθερος. Η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέσο απαγορεύονται».