Μέχρι τις 12 Απριλίου, και κατά πάσα πιθανότητα πολύ νωρίτερα, θα έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των προσφύγων και των μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά, όπως ο συντονιστής της κυβερνητικής προσπάθειας για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας.

Η δήλωση του κ. Βίτσα ήλθε λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τέθηκε ως στόχος να ολοκληρωθεί η αποσυμφόρηση του λιμανιού το αργότερο έως το Πάσχα, στον απόηχο των συγκρούσεων που σημειώθηκαν μεταξύ Σύρων και Αφγανών στο λιμάνι πριν δύο ημέρες, αλλά και ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας να γίνεται με βάση την υπηκοότητά τους, ώστε να περιοριστούν και συμπλοκές μεταξύ διαφορετικών εθνικοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύσκεψη, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά σχεδιάζεται να μεταφερθούν, είτε στις δομές του Ελαιώνα, είτε στις δομές του Σκαραμαγκά.

Όσον αφορά την Ειδομένη, που αποτελεί δεύτερη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση σε σχέση με τον Πειραιά, ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες που βρίσκονται στον καταυλισμό θα έχουν μεταφερθεί σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας έως τα μέσα Απριλίου.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να μεταβεί στην Ειδομένη η Νάντια Μουράντ Μπασέ, η γυναίκα - σύμβολο στον αγώνα εναντίον του ISIS, την οποία είχαν απαγάγει τζιχαντιστές από το χωριό της στο Ιράκ. Θα μιλήσει στα μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γιεζίντι που βρίσκονται στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και θα τους πει να μην περιμένουν πως τα σύνορα θα ανοίξουν.

Επί τάπητος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μεταναστευτικής Πολιτικής τέθηκε και η ευρωπαϊκή βοήθεια για τη στελέχωση των κέντρων στα νησιά του Αιγαίου με προσωπικό, που θα συμβάλει στη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου από τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες για την εγκατάσταση μέχρι τις 7 Απριλίου των πρώτων ξένων υπάλληλων στα νησιά για την διαδικασία επαναπροώθησης.


Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το προσφυγικό

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι από τις 10:00 το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το προσφυγικό, που επικυρώνει τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για τις επαναπροωθήσεις από τα ελληνικά νησιά.

Η ψήφιση αναμένεται το απόγευμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το Κ.Κ.Ε. αναμένεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Η ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση της όλης συμφωνίας μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, καθώς διαφορετικά δεν είναι δυνατό να αρχίσει η αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου που θα καταθέτουν οι πρόσφυγες όταν φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου, πριν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Στην αξιολόγηση των αιτήσεων θα λάβουν μέρος και ειδικοί δικαστές που θα σταλούν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Οι επαναπροωθήσεις είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν τη Δευτέρα, με την επιστροφή 500 προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.

Νομικά κενά υπάρχουν και στην πλευρά της Τουρκίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως να αναφέρει ότι η Άγκυρα έχει διαβεβαιώσει ότι θα νομοθετήσει όλες τις αλλαγές που απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας έως τις 4 Απριλίου.