Δεν θα είναι (τελικά) υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Α' Πειραιά ο πρώην υπουργός Κώστας Αρβανιτόπουλος. Και αυτό γιατί αποφάσισε να αποδεχτεί πρόταση του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης, με αποτέλεσμα απο τις αρχές Σεπτεμβρίου, να ξεκινήσει διδασκαλία στην ιστορική σχολή διεθνών σχέσεων Fletcher School του Πανεπιστημίου. Μετά την σχετική αποκάλυψη του Πειραιώτικου site Piraeus Press, τα parapolitika επικοινώνησαν με τιν πρώην υπουργο, ο οποίος και επιβεβαίωσε την πληροφορία. «Ναι, δεν θα είμαι υποψηφιος. Απο το καλοκαίρι μετακομίζω στην Βοστώνη. Τον Σεπτέμβριο ξεκινώ στο Tufts».
Η ιστορική σχολή διεθνών σχέσεων Fletcher School του Πανεπιστημίου Tufts εγκαινίασε τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2001 την έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Μετά τη λαμπρή τελετή με πλήθος αποφοίτων και κόσμου, η ελληνική αποστολή, μεταξύ των οποίων και ο απόφοιτος του Tufts και τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, ετοιμάστηκε γρήγορα για το ταξίδι της επιστροφής το μεσημέρι της επομένης ημέρας. Ομως, από τις 08.45 ώρα ΗΠΑ την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001 οι εικόνες που εξέπεμπαν τα ΜΜΕ πάγωναν την υφήλιο. Τρομοκράτες χτύπησαν τους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο. Η ελληνική αποστολή εγκλωβίστηκε για μέρες στην αμερικανική ήπειρο, καθώς είχαν καθηλωθεί στο έδαφος όλα τα αεροπλάνα.
Τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου επιβεβαίωναν την αλληλεξάρτηση των χωρών του σύγχρονου κόσμου και την ανάγκη για την καλύτερη κατανόησή τους. Αυτόν τον σκοπό, την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής και της ευρωαμερικανικής συνεργασίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο και τη μελέτη της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της, έθεσε ως στόχο η έδρα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής».
Η πρωτοβουλία
Η πρωτοβουλία για την έδρα ξεκίνησε το 1996 από ομάδα Ελλήνων φοιτητών και αποφοίτων της σχολής Fletcher, που διέκρινε την ανάγκη για ισχυρότερη παρουσία της σύγχρονης Ελλάδας στη Βοστώνη, παγκόσμια ακαδημαϊκή πρωτεύουσα, καθώς διαθέτει 80 ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και το αρχαιότερο της Αμερικής, το Πανεπιστήμιο Harvard. Η σχολή Fletcher παράγει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας διπλωματικής ελίτ και μεταξύ των αποφοίτων της είναι πολλοί υπουργοί Εξωτερικών και επικεφαλής επιχειρηματικών κολοσσών. Τα μέλη της ομάδας που είχε την πρωτοβουλία ήθελαν να τιμήσουν και το έργο του μεγάλου Ευρωπαίου ηγέτη της σύγχρονης Ελλάδας.
Ετσι, όταν η ιδέα έλαβε την έγκριση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, υιοθετήθηκε από το ομώνυμο ίδρυμα, το οποίο, με πρόεδρο τον πρέσβη κ. Πέτρο Μολυβιάτη και αντιπρόεδρο τον κ. Αχιλλέα Καραμανλή, κινητοποίησε τους απαραίτητους πόρους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο τότε πρύτανης της σχολής Fletcher, πρώην στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, στρατηγός Γκάλβιν, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας.
Η έδρα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» βασίζεται στην εναλλαγή επισκεπτών καθηγητών, κυρίως από την Ελλάδα, οι οποίοι διδάσκουν σε μεταπτυχιακό και προπτυχιακό επίπεδο για ένα ή δύο χρόνια. Εως σήμερα έχουν διδάξει, με χρονολογική σειρά, 7 καταξιωμένοι επιστήμονες: οι κ. Θάνος Βερέμης, Γιώργιος Πρεβελάκης, Δημήτρης Καιρίδης, Κωνσταντίνος Λάβδας, Αλέξανδρος Γιαννής, Γιώργος Μαυρογορδάτος και Μιχάλης Ψαλιδόπουλος. «Τα μαθήματα αφορούν τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και την ιστορία της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Τουρκίας, της Μεσογείου και θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η έδρα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» δημιουργήθηκε σε μια εποχή που η χώρα φιλοδοξούσε να πρωταγωνιστήσει στα Βαλκάνια.