Σίδνεϊ 2000… Αθήνα 2004… Πεκίνο 2008... Λονδίνο 2012! Αυτό είναι το μακρύ δρομολόγιο με τις συμμετοχές του Σπύρου Γιαννιώτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στην λαμπρή καριέρα του προστίθεται φέτος ο 5ος διαδοχικός σταθμός σε ορίζοντα μεγαλύτερο της 15ετίας, το Ρίο 2016! Με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Ολυμπιονίκη (4η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου) και υπόδειγμα αθλητή συνεχίζονται οι συνεντεύξεις και τα αφιερώματα της ενότητας ΡΙΟ 2016, με τους αθλητές του συλλόγου του Πειραιά που έχουν εξασφαλίσει ή διεκδικούν πρόκριση στο σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός. Ο κολυμβητής του Ολυμπιακού έχει κλείσει το εισιτήριο του για το Ρίο από τις 27 Ιουλίου χάρη στο χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στα 10χλμ. Open Water στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Σπύρου Γιαννιώτη:

Καλησπέρα Σπύρο, να ξεκινήσουμε με μια αναδρομή στον περασμένο Ιούλιο, όταν κέρδισες την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω της 3ης θέσης που κατέκτησες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν.

"Η αλήθεια είναι ότι στο Καζάν ήταν στόχος η πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες και μάλιστα ήρθε και μια καλή θέση, την 3η που μου δίνει και καλή ψυχολογία για τη φετινή χρονιά που είναι ο μεγάλος στόχος στο Ρίο. Μετά το 2012 που έφτασα πολύ κοντά σε ένα μετάλλιο δεν πίστευα ότι θα καταφέρω να φτάσω να διεκδικώ ξανά μια θέση στο βάθρο οπότε πιστεύω ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είναι στις δυνάμεις μου και αυτό κυνηγάω".

Με βάση την τεράστια εμπειρία σου από την συνεχή παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2000 ποια είναι τα συναισθήματα ενός αθλητή;

"Κάθε φορά κάτι άλλο κυνηγάς. Πάντα πιο ψηλά. Αλλιώς ξεκίνησα στο Σίνδεϊ που ήταν η πρώτη μου συμμετοχή. Αλλιώς στη Αθήνα, στο Πεκίνο και ύστερα στο Λονδίνο όπου εκεί διεκδίκησα ένα μετάλλιο. Το Ρίο θα έχει την ιδιαιτερότητα ότι θα είναι πρώτη φορά σε θάλασσα που θεωρώ ότι είμαι πιο καλός. Σε αυτό το κομμάτι θα έχω μια καλή ψυχολογία. Όταν συμμετέχεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες τα συναισθήματα είναι μοναδικά γιατί και οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι μοναδικοί. Πραγματοποιούνται κάθε τέσσερα χρόνια και είναι κάτι πολύ ξεχωριστό για κάθε αθλητή".

Είναι αρκετό το αίσθημα της συμμετοχής σε ένα τέτοιο γεγονός ή πάντα είναι στο μυαλό σου το μετάλλιο;

"Όταν αγωνίζεσαι σε Ολυμπιακούς Αγώνες επειδή είναι όλες οι χώρες και όλα τα αθλήματα μαζί είναι τελείως διαφορετικό από όλες τις διοργανώσεις. Κάθε αθλητής βάζει τους στόχους του ανάλογα με αυτά που θέλει να καταφέρει. Εγώ έχω δείξει ότι αγωνίζομαι για μια θέση στο βάθρο και ελπίζω και στο Ρίο να πετύχω το καλύτερο δυνατό".

Πως είναι το διάστημα της Ολυμπιάδας που μεσολαβεί μέχρι να εξασφαλίσεις την πρόκριση;

"Μετά το Λονδίνο ήταν μια δύσκολη περίοδος γιατί ένιωθα ότι απογοήτευσα. Πραγματικά ένιωθα ότι τα 4 χρόνια ήταν πολύ μακριά και όντως ήταν έτσι. Δεν μπορούσα να προγραμματίσω την πρόκριση γιατί αυτό θα ήταν τρέλα, η πρόκριση θα ερχόταν μετά από 3 χρόνια και θα ήμουν 35. Αυτό που είχα βάλει στο μυαλό μου ήταν να το πάω βήμα βήμα όπως και το έκανα και νομίζω ότι μου βγήκε σε καλό. Τη χρονιά μετά από το Λονδίνο ήρθε η κατάκτηση της 1ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης και νομίζω ότι εκείνη τη στιγμή έκανα το κλικ μέσα μου και είπα ότι "ακόμα το έχεις και θα το προσπαθήσεις για να το πετύχεις". Το 2014 ήταν μια περίοδος πολύ μεταβατική, χωρίς πολύ άγχος . Το 2015 φούλαρα τους ρυθμούς, το κίνητρο, ανέβηκα σε ψυχολογία και ήρθε η πρόκριση από την πρώτη στιγμή με την 3η θέση στο Καζάν. Μπορώ να πω ότι όπως το προγραμμάτισα έτσι ήρθε, που πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να το κάνεις γιατί πάντα υπάρχουν αποκλίσεις στο κομμάτι του προγραμματισμού".

Ποιο είναι το μυστικό της συνέπειας που δείχνεις στα ραντεβού με τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

"Είναι η προσήλωση. Όταν βάζεις ένα στόχο δεν παρεκκλίνεις όσα και να είναι τα προβλήματα και κοιτάς μακροπρόθεσμα. Νομίζω ότι το κομμάτι αυτό μαζί με την μεθοδικότητα της προπόνησης με τον Νίκο Γέμελο είναι κάτι που έχει λειτουργήσει και αυτό είναι που μετράει. Προγραμματίζεις και όσο μπορείς προσπαθείς να το κρατήσεις. Πέρα από το κομμάτι του κινήτρου και της ικανότητας είναι και θέμα αγάπης. Το κάνεις επειδή το γουστάρεις και το αγαπάς. Είναι δυο πράγματα τα οποία αν δεν τα έχεις όσο καλός και να είσαι δεν θα καταφέρεις να φτάσεις σε τόσο μεγάλο διάστημα στο χρόνο".

Το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη στιγμή που εξασφάλισες την πρόκριση πως το έχεις διαχειριστεί;

"Η προετοιμασία ξεκίνησε τη στιγμή που πήραμε την πρόκριση τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο ήταν μια περίοδος ξεκούρασης, όπου γεμίζεις μπαταρίες. Από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα η προπόνηση έχει πάει πολύ πάρα πολύ καλά. Έναν αγώνα που έκανα, βάσει θέσης δεν ήμουν καλά αλλά βάσει του πως ένιωσα ήμουν πολύ καλά. Νομίζω ότι τώρα ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος και ο πιο σκληρός. Από τώρα μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να δώσω όλα".

Τι διαφοροποιήσεις έχεις κάνει στην προετοιμασία σου όταν είσαι σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων;

"Σίγουρα υπάρχουν πιο πολλές προετοιμασίες και πιο πολλά χιλιόμετρα. Η πίεση είναι μεγαλύτερη οπότε αυτό σε κάνει να θες να πιεστείς ακόμα περισσότερο. Νομίζω ότι ξέρεις ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάθε 4 χρόνια και προσπαθείς να βάλεις όλη σου την ενέργεια για αυτό το σημαντικό γεγονός. Προετοιμάζεσαι 4 χρόνια και όσο πλησιάζει ο καιρός και ο αγώνας τόσο η προετοιμασία και η προπόνηση γίνονται πιο δύσκολη και πιο απαιτητική".

Ποιο είναι το κριτήριο για να δεις το επίπεδο που βρίσκεσαι ανά περίοδο;

"Συνήθως κάνω 2-3 αγώνες το χρόνο για να δω σε τι κατάσταση είμαι όπως έκανα και τον προηγούμενο μήνα. Βλέπω τι χρειάζεται να διορθωθεί και που πρέπει να δώσω μεγαλύτερη έμφαση στην προπόνηση. Νομίζω ότι θα δώσω άλλο έναν δυνατό αγώνα, δυο μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκεί θα δω σε τι φάση βρίσκομαι από πλευράς δύναμης αλλά και σε σχέση με τους αντιπάλους".

Η οικονομική συγκυρία που επικρατεί και στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα πόσο επηρεάζει τις προσπάθειες των αθλητών;

"Σίγουρα είναι δύσκολη η κατάσταση και στη χώρα μας με την κρίση. Νομίζω όμως ότι υπάρχει βοήθεια. Ο σύλλογος με έχει βοηθήσει πολλά χρόνια τώρα. Εμένα με βοηθάει από τα 18 που έφυγα από την Κέρκυρα. Και η Ομοσπονδία κάνει καλά τη δουλειά της και προσπαθεί και η Ολυμπιακή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό κλίμα στους αθλητές και βοηθάει".

Από τις τάξεις του Ολυμπιακού προέρχονται οι περισσότεροι Έλληνες αθλητές που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, βοηθάει στον τομέα της ψυχολογίας αλλά και πρακτικά το γεγονός ότι είστε ενταγμένοι σε αυτό το σύλλογο, ο οποίος αποδεδειγμένα προσφέρει στον Ελληνικό αθλητισμό;

"Ο Ολυμπιακός πάντα ήταν αιμοδότης του Ερασιτεχνικού αθλητισμού. Έχει βοηθήσει πολλούς αθλητές και στο ξεκίνημα τους, όπως και εμένα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας σύλλογος όπως ο Ολυμπιακός και να βοηθάει. Ελπίζω να παραδειγματιστούν και όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι για να δημιουργήσουμε ένα υγιή ανταγωνισμό".

Κλείνοντας ένα μήνυμα για τον κόσμο του Ολυμπιακού που βοηθάει και αυτός με τη στήριξη που παρέχει κάθε χρόνο...

"Είναι πολύ σημαντικό ο Ολυμπιακός να έχει τη βοήθεια από τους Ολυμπιακούς, από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Πολλά χρόνια γίνεται αυτό και έχει βοηθήσει τρομερά το σύλλογο ο οποίος είχε περάσει και δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με τον κόσμο του και τη βοήθεια τους εμείς οι αθλητές δίνουμε ακόμα περισσότερα και από την πλευρά μας εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό"