Ποινική δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας σε βάρος 20 προσώπων για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και το Νέο Βουτζά της 23ης Ιουλίου 2018.  

Η ποινική δίωξη αφορά τρία πλημμελήματα και συγκεκριμένα εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη.  

Οι πλημμεληματικές κατηγορίες στρέφονται κατά περίσταση σε βάρος των 20 κατηγορουμένων.   Μεταξύ αυτών και ο 65χρόνος κάτοικος Πεντέλης ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς.  

Επίσης, κατά πληροφορίες η ποινική δίωξη στρέφεται κατά της περιφερειάρχου Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας, Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, καθώς και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

  Η δικογραφία πλέον περνάει στα χέρια ανακριτή λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της συρροής των αδικημάτων.  

Παράλληλα, με εισαγγελική διάταξη αρχειοθετήθηκε η δικογραφία για τέσσερα πρόσωπα για τα οποία δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις για τέσσερα πρόσωπα.   Μεταξύ αυτών για τους οποίους δεν προέκυψαν ευθύνες περιλαμβάνονται ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ,  

 Οι εισαγγελείς, Ηλίας Ζαγοραίος, Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος ολοκλήρωσαν την έρευνα τους σε χρόνο ρεκόρ έξι μηνών. Στο πλαίσιο της έρευνας λήφθηκαν πάνω από 350 μαρτυρικές καταθέσεις ενώ η δικογραφία, ογκωδέστατη, περιλαμβάνεται σε δέκα κούτες.    

Για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς παραμένουν ανοικτές έξι δικογραφίες. 

Η πρώτη αφορά τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, σκέλος που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή. Επίσης, υπάρχουν δύο δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στο Ναυτοδικείο και στο Στρατοδικείο αντίστοιχα, για τη διερεύνηση ευθυνών λιμενικών και στρατιωτικών.  


Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα σχετικά με πολεοδομικές παραβάσεις όπως και αυτή για αστοχίες  στο σύστημα της πυροσβεστικής, με το αδίκημα ψευδείς βεβαιώσεις.  

Επίσης, εκκρεμεί και η δικογραφία για τα ελικόπτερα που παρέμειναν καθηλωμένα την επίμαχη ημέρα.   Σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ευθύνη των αρμόδιων κρατικών και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και  προληπτικό στάδιο το οποίο αρχίζει ένα εξάμηνο πριν αλλά και κατά την ημέρα της πυρκαγιάς και αφορά ξεχωριστά κάθε υπηρεσία. Συγκεκριμένα διαπιστώθηκαν ευθύνες της πυροσβεστικής, ΕΛΑΣ, της Περιφέρειας, των δήμων και της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.  

Ουσιαστικά, οι εισαγγελείς κατά πληροφορίες στις 293 σελίδες της διάταξης τους διαπιστώνουν το απόλυτο χάος και την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού κατά την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς.

Τέλος, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατά πληροφορίες εκδόθηκαν διατάξεις αρχειοθέτησης της υπόθεσης για τα εξής τέσσερα πρόσωπα για τα οποία δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς : Κωνσταντίνος Τσουβάλας πρώην αρχηγός ΕΛΑΣ, Νίκος Σπανουδάκης, διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος, Ιωάννα Τσούπρα, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, υπεύθυνη για την Πολιτική Προστασία, Κωνσταντίνος Καλύβας, πρωην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Επιμένει η Δούρου 

Στην «άναρχη δόμηση», την «ελλιπή αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής» και στα αυθαίρετα, «βλέπει» την ευθύνη της ανείπωτης τραγωδίας με 100 νεκρούς στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι,  η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου με φόντο την ποινική δίωξη για πλημμελήματα που της ασκήθηκε. Κάνει μάλιστα για λόγο για επιχείρηση αντιπερισπασμού από πολιτικούς της αντιπάλους και ΜΜΕ που εκμεταλλεύονται την εθνική τραγωδία. 

Σε ανακοίνωσή της η Ρένα Δούρου αναφέρει ότι πρόκειται για «ένα σύνολο ευθυνών, που οδηγεί πίσω στον χρόνο και αφορά όλους όσοι άσκησαν διοίκηση». Συμπληρώνει, ωστόσο, πως πιστεύει ότι «όλοι όσοι διοικούν δεν πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

  Η κ. Δούρου συμπληρώνει ότι «καμία δικονομική διαδικασία δεν μπορεί να σβήσει την ανείπωτη θλίψη που αισθάνομαι και θα αισθάνομαι για την εθνική τραγωδία». Επιμένει, ωστόσο, ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας «έπραξαν το καθήκον τους».