Η αύξηση των αναποφάσιστων, όπως αποδεικνύεται και από τις μέχρι τώρα μετρήσεις της κοινής γνώμης, δείχνει ότι οι δύο βασικοί εκλογικοί μονομάχοι -όποτε στηθούν κάλπες - δεν έχουν πείσει.

Όμως, ούτε και τα άλλα κόμματα συνιστούν την κατάλληλη εναλλακτική λύση για όσους δεν έχουν αποφασίσει. Και μπορεί να αποκλείει η Κυβέρνηση προσφυγή στις κάλπες, όμως δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι στις εναλλακτικές του Πρωθυπουργού υπάρχει και αυτό το σενάριο. Και υπ’ αυτήν την έννοια οι ερευνητές των τάσεων της κοινής γνώμης συνυπολογίζουν τον παράγοντα των αναποφάσιστων, οι οποίοι μπορεί μεν να αλλάξουν στάση μπροστά στην κάλπη, όμως η ενίσχυση του ποσοστού τους σήμερα, σε συνάρτηση με τη μεγάλη κοινωνική δυσφορία απέναντι στην Κυβέρνηση, μπορεί να ερμηνευθεί ως ανησυχητικό στοιχείο για τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό διότι θα έπρεπε να "εισπράττει" τη δυσφορία αυτή με ανάλογο ρυθμό με αυτόν που το εκλογικό σώμα τη δείχνει προς την κυβέρνηση.

Αναλύοντας κανείς τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μπορεί να παρατηρήσει ότι κατά μέσο όρο ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 16% έως 20% συνιστά σήμερα αδιευκρίνιστη ψήφο. Ενα άλλο, μεταξύ 23% και 25%, απορρίπτει τόσο τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όσο και τη Νέα Δημοκρατία. Επομένως, από τη δεξαμενή του ποσοστού αυτού, τουλάχιστον όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, δεν πρόκειται να έχει όφελος η Ν.Δ. Η αποχή - που και αυτή συνιστά ένα είδος απόρριψης του σημερινού πολιτικού συστήματος - έχει φτάσει το 15%. Αν μάλιστα υπολογίσουμε ως - ανάλογη προς την αποχή - στάση διαμαρτυρίας ή απόρριψης τη συνειδητοποιημένη ψήφο του άκυρου ή του λευκού (όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις), το ποσοστό αυτό της απαξίωσης, με τη συγκεκριμένη στάση, του πολιτικού συστήματος από τους ψηφοφόρους φτάνει το 26%.

Όλα αυτά έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης έχουν αποδείξει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα σε πολύ μεγάλο βαθμό κρίνει η τελική επιλογή όσων θεωρούνται αναποφάσιστοι ή εκφράζουν, στις δημοσκοπήσεις που προηγούνται των καλπών, τη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο απόρριψη είτε του πολιτικού συστήματος συνολικώς είτε των πρώτων κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία. Αυτό που έχει σημασία για τη Ν.Δ. είναι να μπορέσει να πείσει τους σημερινούς αναποφάσιστους, ώστε στη μέτρηση της κυβερνητικής αξιοπιστίας, τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να επιτύχει μεγάλη διαφορά έναντι του αντιπάλου της.