Με ένα τετραήμερο εργαστήριο στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, η Europeana: η βραβευμένη καλλιτεχνική πρόταση της Ελληνίδας ηθοποιού, περφόρμερ και σκηνοθέτιδας Ραφίκα Σαουίς  συνεχίζει το ταξίδι της  μέσα από έναν διεθνή καλλιτεχνικό διάλογο 

 Η Ελληνίδα ηθοποιός, περφόρμερ και σκηνοθέτης Ραφίκα Σαουίς υλοποιεί  την «Europeana», την καλλιτεχνική της πρόταση για την οποία βραβεύτηκε με το βραβείο Ίψεν, καλύτερης προτεινόμενης σκηνοθεσίας και δραματουργίας (διεθνής υποτροφία Ibsen Scholarship) με μία σειρά εργαστηρίων που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες (Σάββατο 23, Κυριακή 24, Δευτέρα 25, Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με την υποστήριξη του. 


Πυρήνας της μουσικής παράστασης είναι το έργο του Ερρίκου Ίψεν ο «Μικρός Έγιολφ», στο οποίο τίθεται υπό αμφισβήτηση η ανθρώπινη ευθύνη. Στο αστικό δράμα του Νορβηγού δραματουργού οι γονείς του Έγιολφ αρνούνται να δεχτούν ότι ο γιος τους έμεινε παράλυτος. Αυτή η παραδοξότητα που θα κατευθύνει, τραγικά, τις εξελίξεις είναι συνέπεια της ενοχής τους, επειδή η αναπηρία του παιδιού προκλήθηκε από δική τους αμέλεια.


Επίκεντρο του έργου αποτελούν οι 150 καταγεγραμμένες αφηγήσεις ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που συνέλεξε η Ραφίκα Σαουίς. Οι ελπίδες και τα όνειρα αυτών των μικρών σύγχρονων «Οδυσσέων» που διέσχισαν εμπόλεμες και αφιλόξενες περιοχές εφάπτονται με το έργο του Ίψεν, το οποίο αφορά μια παιδική τραγωδία, αλλά και αποτελεί ένα δοκίμιο σχετικό με τις  έννοιες της ενοχής και του ελέους και του κοινωνικού προορισμού.  

Οι εμψυχωτές του Έγιολφ στην «Europeana» είναι έφηβοι-μέλη διαφορετικών κοινοτήτων οι οποίοι καταθέτουν τα όνειρά τους και κατά συνέπεια τα μοιράζονται. 

Η σύνθεση της μουσικής είναι του  Σταύρου Γασπαράτου ενώ εξέχοντα ρόλο έχει και η διαπολιτισμική χορωδία της Polyphonica, η οποία θα λειτουργήσει ως ο κεντρικός κρίκος στον οποίο θα ενσωματωθούν στο έργο οι κοινότητές εφήβων που φοιτούν σε σχολεία της Περιφέρειας Αττικής. Σημαντική είναι επίσης η συμβολή της «ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων», με την συμμετοχή ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, που φιλοξενούνται στις δομές της.

Αυτό το διάστημα δημιουργείται η πλατφόρμα, στην πλήρη διάσταση της οποίας θα συμμετέχουν 80 έφηβοι υπό την καθοδήγηση των συντελεστών της παράστασης Ραφίκα Σαουίς, Σταύρο Γασπαράτο, Αντώνη Βολανάκη, Γιάννη Καρούνη, Δάφνη Αντωνιάδου, Μυρτώ Τίκωφ, και Έλσα Κούντιγκ, Γιώτα Αργυροπούλου Λείλα Εφτετάχι, Μάζντ Σαγιέντ. Επίσης ενεργό ρόλο έχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό όπως η Βρετανίδα Nancy Medina, η οποία τιμήθηκε πέρυσι  με τη διάκριση του Royal Theatrical Support Trust αφιερωμένη στον Sir Peter Hall και η οποία απονέμεται σε ανερχόμενο σκηνοθέτη. Η Medina θα συμμετάσχει στη «Europeana» με 30 έφηβους-μέλη της βρετανικής ομάδας από το Bristol  «Boomsatsuma» που προσφέρει σε νέους τη δυνατότητα της σταδιοδρομίας στον χώρο των  τεχνών. Επίσης η Αμερικανίδα κωμικός Jessica Mitolo, μέλος της ομάδας Second City Chicago,  έχει ενταχθεί  με δική της πρωτοβουλία στο πρόγραμμα της «Europeana».

Στόχος είναι η διαδικασία υλοποίησης της παράστασης να συντελέσει στη δημιουργία μίας παράλληλης πλατφόρμας διασύνδεσης των εφήβων έτσι ώστε παιδιά με διαφορετικές καταβολές να διαμορφώσουν έναν κοινό τόπο, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν και εν τέλει να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους.
Το πρώτο εργαστήριο του Φεβρουαρίου αποτελεί μια διεθνή συμπαραγωγή μεταξύ της Ελλάδας («Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής», «Lineculture , σε καλλιτεχωική επιμέλεια του Μιχάλη Αργυρού») και της Νορβηγίας («Ibsen Awards»). 

Θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά το οποίο και υποστηρίζει τη δράση και τη παράλληλη δημιουργία μιας αυτοτελούς πλατφόρμας διασύνδεσης εφήβων από διαφορετικές κοινότητες και χώρες, δίνοντας ορατότητα και στην Ασφαλή Ζώνη (Safe Zone) ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που λειτουργεί η ΑΡΣΙΣ εντός της Ανοιχτής δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό.