Ερώτηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία ζητά την ανάκληση της της υπ’ αρ. 49611/1665/14-06-2018 απόφασης Δασαρχείου Πειραιά περί «Δασικής Αστυνομικής Διατάξεως», κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος.
Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται για 10 χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητας του δασαρχείου Πειραιά, η υλοτομία, κλάδευση ή εκρίζωση κάθε δασικού δέντρου, θάμνου, φρύγανου και χόρτου για λόγους προστατευτικούς, δασοπονικούς, τουριστικούς και γενικά για λόγους κοινής ωφέλειας.
Ο κ. Κατσαφάδος χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση ως υπερβολικά αυστηρή, γιατί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά πλήττει καίρια την γεωργική εκμετάλλευση και απαγορεύει εν τοις πράγμασι την οποιαδήποτε γεωργική καλλιέργεια. Επιπλέον, σημειώνει, «δεν συνάδει με πολλές Πυροσβεστικές Διατάξεις, οι οποίες υποχρεώνουν τον καθαρισμό των χωραφιών από τα φρύγανα για την αποτροπή των πυρκαγιών».
Ουσιαστικά με τη διάταξη αυτή απαγορεύεται να γίνονται οι επιβεβλημένες εργασίες πρόληψης των πυρκαγιών σε δασικές περιοχές όπως αποψίλωση, αντιπυρικές ζώνες (οι οποίες φυσικά απαιτούν το κόψιμο δέντρων). Απαγορεύει ακόμα και τη συλλογή αγρίων χόρτων, βασική διατροφική συνήθεια κυρίως του αγροτικού πληθυσμού.
Καταλήγοντας την Ερώτησή του, ο Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει την υπ’ αρ. 49611/1665/14-06-2018 απόφαση.
Η Ερώτηση του Κ. Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
(Αρ. Πρωτ. 5431/6.2.2019)
Προς: Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: Σοβαρές επιπτώσεις της υπ’ αρ. 49611/1665/14-06-2018 απόφασης για τη γεωργική καλλιέργεια
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και των νησιών του, αρμοδιότητας του Δασαρχείου Πειραιά, η εφαρμογή της υπ. αριθμόν 49611/1665/14-06-2018 απόφασης περί «Δασικής Αστυνομικής Διατάξεως».
Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται για 10 χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητας του δασαρχείου Πειραιά, η υλοτομία, κλάδευση ή εκρίζωση κάθε δασικού δέντρου, θάμνου, φρύγανου και χόρτου για λόγους προστατευτικούς, δασοπονικούς, τουριστικούς και γενικά για λόγους κοινής ωφέλειας.
Κατ’ αρχήν πλήττει καίρια την γεωργική εκμετάλλευση και απαγορεύει εν τοις πράγμασι την οποιαδήποτε γεωργική καλλιέργεια. Απαγορεύει ουσιαστικά την καλλιέργεια γεωργικής γης και την υποχρεώνει να μετατραπεί υποχρεωτικά σε δασική. Έρχεται, αντιμέτωπη με πολλές Πυροσβεστικές Διατάξεις, οι οποίες υποχρεώνουν τον καθαρισμό των χωραφιών από τα φρύγανα για την αποτροπή των πυρκαγιών. Επίσης, έρχεται ξεκάθαρα σε αντίθεση και με την υφιστάμενη Δασική Νομοθεσία και την κρατούσα Νομολογία, καθότι τα φρύγανα δεν αναγνωρίζονται ως «δασικά φυτά», γεγονός το οποίον έχει αποδεχτεί και η νομολογία των Ανωτάτων Ακυρωτικών Δικαστηρίων της Χώρας. Ουσιαστικά με την διάταξη αυτή απαγορεύεται να γίνονται οι επιβεβλημένες εργασίες πρόληψης των πυρκαγιών σε δασικές περιοχές όπως αποψίλωση, αντιπυρικές ζώνες (οι οποίες φυσικά απαιτούν το κόψιμο δέντρων). Απαγορεύει ακόμα και τη συλλογή αγρίων χόρτων, βασική διατροφική συνήθεια κυρίως του αγροτικού πληθυσμού.
Επειδή η εν λόγω απόφαση είναι ακραία και πλήττει καίρια τον μικρό αγροτικό κλήρο, υποχρεώνοντάς τον αναιτιολόγητα και αντισυνταγματικά να μεταβάλει τον ουσιαστικό του χαρακτήρα,
Επειδή δεν είναι δυνατόν να μην επιτρέπεται να ληφθούν προληπτικά μέτρα κατά των πυρκαγιών,
Επειδή η εν λόγο απόφαση βάλλει ευθέως εναντίων της Συνταγματικής Αρχής της ιδιοκτησίας,
Επειδή όλοι αγαπούμε το Δάσος και το προστατεύουμε, πάντοτε όμως μέσα στα πλαίσια της λογικής
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει την υπ’ αρ. 49611/1665/14-06-2018 απόφαση;»