Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήλθε η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία εγκρίθηκε με 29-26 από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Ουσιαστικά η Ολομέλεια καλείται να εγκρίνει μια Συμφωνία στα τυφλά, αφού παρά τις πιέσεις σύσσωμης της Αντιπολίτευσης να κατατεθεί το ενοποιημένο συνολικό κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και η επιστολή παραίτησης του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αυτό δεν έγινε.
Η Συμφωνία δεν απαιτεί 151 ψήφους για να εγκριθεί από την Ολομέλεια, ωστόσο, οι «πρόθυμοι» έχουν εξασφαλιστεί. Αναλυτικότερα, η Συμφωνία θα ψηφιστεί πέρα από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από τους: Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (πρώην Ένωση Κεντρώων που τώρα είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), Κατερίνα Παπακώστα (πρώην βουλευτής ΝΔ και νυν υπουργός ΣΥΡΙΖΑ), Έλενα Κουντουρά και Βασίλη Κόκκαλη (πρώην βουλευτές ΑΝΕΛ και νυν υπουργούς ΣΥΡΙΖΑ), Θανάση Παπαχριστόπουλο (τυπικά παραμένει στους Ανεξάρτητους Ελληνες), τους τρεις εναπομείναντες βουλευτές του Ποταμιού (Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λουκούδη), τον Σπύρο Δανέλλη (ανεξάρτητο βουλευτή προερχόμενο από το Ποτάμι) και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο (διαγραμμένο από την Δημοκρατική Συμπαράταξη- ΚΙΝΑΛ και πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ).
Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε θρυαλλίδα για την αλλαγή του κοινοβουλευτικού χάρτη που πλέον δεν περιλαμβάνει την ΚΟ του Ποταμιού. Στη συζήτηση πάντως που θα γίνει στην Ολομέλεια θα λάβει το λόγο ο Σταύρος Θεοδωράκης όπως και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί και ένα ακόμα συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την ώρα που θα συζητείται η Συμφωνία.
Ανοικτό το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής
Πυρετώδεις ήταν οι συσκέψεις στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με τις κινήσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο θέμα. Η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αποκλειστικό θέμα τις Πρέσπες είναι στο τραπέζι.
Το είπε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη: «Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της συνθήκης των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο» τόνισε.
Υπέρ της πρότασης μομφής έχει ταχθεί και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος πάντως δηλώνει θετικός στην ψήφιση των Πρεσπών. Αλλά και ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς το επανέλαβε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1. Ο ίδιος είπε πάντως ότι η σκοπιμότητα της πρότασης μομφής είναι θέμα της ΝΔ. Υπέρ της πρότασης θα ψηφίσει, όπως είπε στον ΣΚΑΙ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.
Αλλά και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει φορέσει τη στολή του «μακεδονομάχου», επανέλαβε την πρόθεσή του να στηρίξει πρόταση μομφής, «υπό την προϋπόθεση να αφορά αποκλειστικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δεσμευτεί να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία σε μελλοντική λύση».