Την πολυπόθητη δεύτερη πλειοψηφία «προθύμων» για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, φαίνεται ότι εξασφάλισε το Μαξίμου. Η απόφαση του Ποταμιού να απελευθερώσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ανοίγει το δρόμο στους Σταύρο Θεοδωράκη και Γιώργο Μαυρωτά να δώσουν θετική ψήφο και να προσμετρηθούν σε όσους έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι υπέρ.
Εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθεται η Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης και οι δύο βουλευτές -πρώην ΑΝΕΛ- Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Το σύνολο είναι 149, χωρίς να προσμετράται ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις που έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν, αλλά ποτέ κανείς δεν είναι σίγουρος...
Στην περίπτωση που δύο βουλευτές από το Ποτάμι στηρίξουν τη συμφωνία αυτόματα οδηγούμαστε στον αριθμό 151, ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει την πλειοψηφία αν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραβλέψει τη σύσταση της Φώφης Γεννηματά για κοινή γραμμή, αλλιώς θα υπάρξουν επιπτώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν δύο τάσεις εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής: Η πρώτη είναι σκληρή γραμμή υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και η δεύτερη να επιλεγεί η λύση της αποχής.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά είπε πως «το θέμα των Σκοπίων ξεπερνά κατά πολύ το θέμα της κομματικής πειθαρχίας, γιατί η συμφωνία είναι επιζήμια για τη χώρα».
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής διευκρίνισε πως δεν ζητά πειθαρχία αλλά σεβασμό στην κοινή πορεία από εδώ και πέρα. Κανείς δεν πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να χρησιμοποιήσει μια κακή συμφωνία κατά της προοδευτικής παράταξης, σημείωσε.
Προς την αποχή φαίνεται να προσανατολίζεται και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, αν και δεν θα αποκλειόταν και μια θετική ψήφος μαζί με τους Μαυρωτά και Θεοδωράκη. Υπενθυμίζεται ότι αταλάντευτα όχι λένε οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα γίνω ρεπατζής του Ζουράρι».
Βεβαίως υπάρχουν αρκετές ημέρες μέχρι να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, κι ενδεχομένως να υπάρξουν ανατροπές, όμως, από χθες στο Μαξίμου εμφανίζονται πιο ήσυχοι για την ημέρα της ψηφοφορίας.