Ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε, μετά την ολόκληρωση της συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποχωρούν από την κυβέρνηση.
«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό. Κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση. Ηταν μια συνεργασία επί 4 ολόκληρα χρόνια σε μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ανάμεσα σε δυο κόμματα από διαφορετικούς χώρους. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, οπότε ο στόχος επετεύχθη. Το θέμα της Μακεδονίας, του ονόματος για το οποίο έπεσαν χιλιάδες, δεν μου επιτρέπεται να μη θυσιάσω αυτή την καρέκλα. Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα ότι για εμένα για λόγο εθνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Καμμένος.
Οι λεπτομέρειες του «διαζυγίου» αναμένεται να ξεκαθαριστούν στη συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου που θα ακολουθήσει.
11:55 - Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει ο Τσίπρας
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης.
Τι προηγήθηκε
Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η συνάντησή τους είχε οριστεί για την Παρασκευή, αλλά αναβλήθηκε, έπειτα από αίτημα του Πάνου Καμμένου ενώ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί μυστικά το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, μέχρι να φύγει η Άνγκελα Μέρκελ από την Ελλάδα
Να σημειωθεί ότι πρωί της Κυριακής ο Πάνος Καμμένος, άλλαξε ξαφνικά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου που ήταν να παραχωρήσει στις 12:30 , μεταφέροντας την μισή ώρα νωρίτερα (στις 12), ενώ νωρίτερα επιδόθηκε σε ένα ακόμη επικοινωνιακό show μέσω twitter, θέλοντας να περάσει το δικό του μήνυμα λίγο πριν την συνάντηση
Στο ίδιο μάλιστα μοτίβο, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιώξει να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπουλο, στον οποίο θα επαναλάβει την θέση του, σε σχέση με την πρακτική να στηριχθεί μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, από αποστάτες βουλευτές.
Η συνάντηση αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ, αφού και οι δύο πλευρές θέλουν να αποκομίσουν όσο το δυνατό περισσότερα οφέλη, με τον πρωθυπουργό, ωστόσο, να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφού ότι και αν αποφασίσει ο Πάνος Καμμένος θα είναι ο μεγάλος χαμένος με ή χωρίς κόμμα
Η επόμενη ημέρα
Τον Πάνο Καμμένο, με δεδομένο μάλιστα τον χαρακτήρα του, δεν αποκλείεται να τον δούμε από σήμερα να καταγγέλλει ακόμη και τον πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί «Μακεδονομάχος». Ωστόσο, ό,τι κι αν κανει, ό,τι κι αν πει πλέον ο Κ. Καμμενος, ένα είναι ιστορικά καταγεγραμμένο. Ότι με την δίκη του ψήφο εμπιστοσύνης, υπογράφτηκε το περασμένο καλοκαίρι η Συμφωνία των Πρεσπών, με αποτέλεσμα από την Παρασκευή τα Σκόπια, να ονομάζονται Βόρεια Μακεδονία.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής Βουλής σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ανοίξει την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης με την ψηφοφορία.
Εκτιμάται ότι έχει ήδη βρει τους 151 «προθύμους» να τη στηρίξουν, τόσο από όσους θα εγκαταλείψουν τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, όσο και από άλλα κόμματα.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο υπουργός Άμυνας μείνει με ελάχιστους βουλευτές, με αποτέλεσμα να απολέσει τα κοινοβουλευτικά προνόμια αρχηγού κόμματος.
Μετρώντας τα κουκιά για Πρέσπες και ψήφο εμπιστοσύνης
Ψήφος εμπιστοσύνης
Το κυβερνών κόμμα διαθέτει, 145 βουλευτές, αυτή τη στιγμή, με την Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είναι ανεξάρτητη βουλευτής, να προσμετράται στους βουλευτές οι οποίοι αναμένεται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Από εκεί και πέρα, θεωρεί σίγουρη την ψήφο του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος εδώ καιρό λειτουργεί ως κυβερνητικός βουλευτής. Στη συνεδριαση μάλιστα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού επανέλαβε τη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, αναφέροντας πως η συνείδησή του δεν του επιτρέπει να χάσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη για το «Μακεδονικό».
Επομένως φτάνει στους 147 βουλευτές και ο Αλέξης Τσίπρας, ελπίζει στη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, για να βρει την πλειοψηφία των 151.
Πού ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας;
Στους βουλευτές - Υπουργούς της κυβέρνησής του, Έλενα Κουντουρά και Βασίλη Κόκκαλη, αλλά και τους βουλευτές του Πάνου Καμμένου, Θανάση Παπαχριστόπουλο ο οποίος επανειλλημένως έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καθώς και τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει τονίσει ότι θα στηρίξει τη σημερινή κυβέρνηση.
Τέλος, και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης σκέφτεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αν έρθει αυτή μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Συμφωνία Πρεσπών
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή στα τέλη της επόμενης εβδομάδος ή στα μέσα της μεθεπόμενης.
Για τη συμφωνία των Πρεσπών υπολογίζουν ακόμα πέραν των 145 βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και την Κατερίνα Παπακώστα, τις ψήφους του Σταύρου Θεοδωράκη, του Γιώργου Μαυρωτά, του Σπύρου Λυκούδη και του Σπύρου Δανέλη από το Ποτάμι, και την ψήφο του Θανάση Παπαχριστόπουλου.
Ερώτημα παραμένει τι θα πράξει τελικά η Έλενα Κουντουρά, η οποία έχει εκφραστεί θετικά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά έχει δηλώσει ότι τελικά θα πράξει κατά συνείδηση.