Aντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την προγραμματική συμφωνία μεταξύ Δήμου Πειραιά, Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές (ΚτΥπ ΑΕ) ως φορέα υλοποίησης του έργου για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων Πειραιά από την οδό Σκουζέ στο κτίριο της πρώην Ραλλείου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, δίπλα από το Δημοτικό Θέατρο.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης εκτιμά μιλώντας στο «Βήμα» ότι ως τον Φεβρουάριο θα έχει συνταχθεί αυτή η συμφωνία ενώ από τον περασμένο μήνα ως τώρα έχουν συνεδριάσει τα μέλη της επιτροπής που έχει συσταθεί για να μελετήσει τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες του ζητήματος για να μην υπάρξει κανένα κώλυμα στη συνέχεια και να ακολουθήσει η προκήρυξη του έργου το οποίο αναμένεται ακολούθως – με βάση τις αισιόδοξες προβλέψεις – να είναι έτοιμο σε 3-4 χρόνια, με το κόστος του να προσεγγίζει τα 20.000.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά, όπως διευκρίνισε ο κ. Σταματογιάννης, θα εκταμιεύονται σταδιακά ενώ το ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για το 2019 θα πρέπει να ενταχθεί στον σχετικό προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, κάτι που θεωρείται τυπική διαδικασία. Η σταδιακή εκταμίευση οδηγεί και σε σταδιακή αποπεράτωση του έργου σε ένα κτίριο όπου θα γίνει ανακατασκευή ενώ έχει ήδη υπάρξει έγκριση ως προ τη στατική επάρκειά του, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η τροπολογία

Σημειώνεται πως σε πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης σημειωνόταν μεταξύ άλλων πως «η παρ. 3 του αρ. 2 του ν.δ. 1017/1971 που αναριθμείται σε 3α και στην οποία προστίθεται νέα περίπτωση 3β, είχε ως εξής: 3. Το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία εγκρίνεται από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης, επιτρέπεται να αποκτά, να μεταβιβάζει, να μισθώνει, να εκμισθώνει και να παραχωρεί κατά χρήση, χωρίς διαγωνισμό και κατά παρέκκλιση των διατάξεων του π.δ. 715/1979 (ΦΕΚ 212 Α’), ακίνητα από και προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και τους φορείς του δημόσιου τομέα. Το τίμημα ή το μίσθωμα καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας των μερών, ύστερα από έγγραφη γνώμη της οικείας ΔΟΥ περί της αγοραίας αξίας του ακινήτου, με την επιφύλαξη, ως προς τα ανταλλάξιμα ακίνητα, των διατάξεων του ν. 357/1976 (ΦΕΚΛ 156 Α’), όπως ισχύει».

Ερωτηματικά διατυπώνονται για το κατά πόσο θα μπορούν να εξυπηρετηθούν οι δικαστικοί, οι υπάλληλοι των δικαστηρίων, δικηγόροι και διάδικοι λόγω της έλλειψης χώρων στάθμευσης στην περιοχή του κέντρου του Πειραιά. Ο κ. Σταματογιάννης ευελπιστεί, αν και υπάρχουν δύο υπόγειοι χώροι στάθμευσης στο κτίριο της πρώην Ραλλείου, οι περισσότεροι να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους από και προς τα δικαστήρια τα μέσα μαζικής μεταφοράς (σε απόσταση αναπνοής θα βρίσκονται σταθμοί τραμ και μετρό ενώ έξω από το κτίριο είναι στάση λεωφορείων) και επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο να «δεσμευτούν» χώροι στάθμευσης και στην πλατεία Καραϊσκάκη στο λιμάνι.

«Πονεμένη ιστορία»

Στις αρχές του μήνα το θέμα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά καθώς το υπ’ αριθμόν 2 θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν «Ενημέρωση του Σώματος για τις εξελίξεις επί της παραχώρησης της χρήσης για 49 έτη του ημιτελούς κτιρίου της πρώην Ραλλείου Σχολής, επί των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου-Βασιλέως Γεωργίου-Κολοκοτρώνη και Δραγάτση στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. για την εγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά». Μιλώντας στο «Βήμα» ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης το χαρακτήρισε ως μια «πονεμένη ιστορία» προσθέτοντας ότι τα δικαστήρια «εγκαταστάθηκαν στην οδό Σκουζέ προσωρινά το 1985. Για αυτή τη χώρα συζητάμε, όπου 30 και πλέον χρόνια, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, σε μια πόλη που εδρεύει η πρώτη δύναμη της παγκόσμιας ναυτιλίας, σε μια πόλη που εξυπηρετεί τη νησιωτική Ελλάδα να μην μπορεί να ανεγερθεί ένα αντάξιο δικαστικό μέγαρο».

Επεσήμανε ακόμη ότι οι δήμοι δεν μπορούν να φτιάξουν ούτε να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία δικαστικών μεγάρων. «Η κεντρική διοίκηση είναι αυτή που το πράττει. Εδώ δε στον Πειραιά συμβαίνει το απίστευτο. Να έχει διαθέσει η δημοτική αρχή ένα κτίριο, αυτό της πρώην Ραλλείου, χωρίς κανένα αντάλλαγμα για να δημιουργηθεί το δικαστικό μέγαρο, να έχουμε δημόσιες δηλώσεις από τρεις υπουργούς Δικαιοσύνης ότι προχωράμε, και να μην έχει γίνει σχεδόν τίποτα ουσιαστικό. Ξεπερνάει πραγματικά τη φαντασία, ξεπερνάει ακόμα και τη γνωστή σε όλους μας ελληνική πραγματικότητα, η διαδικασία μέσω της οποίας νομίζουν κάποιοι ότι θα γίνουν δικαστήρια στον Πειραιά».

«Θα μείνουν στην πόλη»

Ο κ. Μώραλης σημείωσε επιπλέον ότι «στο θέμα των δικαστηρίων συνεργάστηκα και με τέτοιους ανθρώπους, που προφανώς δεν ήταν ανίκανοι, αλλά είχαν δεύτερες ή και τρίτες σκέψεις. Για να κλείσω όμως με κάτι ευχάριστο, νομίζω ότι πλέον κάτι κινείται από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης και ελπίζω να μην είναι βέβαια κάτι που αφορά μόνο την προεκλογική χρόνια που μπαίνουμε. Αυτό που μπορώ όμως να σας διαβεβαιώσω είναι ότι αφενός πετύχαμε την παραμονή των δικαστηρίων στην πόλη μας, καθώς τον Αύγουστο του 2014 είχε αποφασιστεί η φυγή τους, αφετέρου ότι θα συνεχίσουμε ώστε να αποκτήσει ο Πειραιάς το δικαστικό μέγαρο που του αξίζει».

πηγή: tovima.gr