Ταφόπλακα στη Συµφωνία των Πρεσπών επιδίωξε να βάλει ο υπουργός Αµυνας, κόντρα στη στρατηγική επιλογή που έχει κάνει ο πρωθυπουργός. «Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ, είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόµενης 'Συµφωνίας των Πρεσπών'», υποστήριξε ο κ. Καµµένος, καταδεικνύοντας το αλαλούµ που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Θυµίζουµε, δε, ότι µόλις λίγες µέρες πριν ο κ. Τσίπρας δήλωνε µε εµφατικό τρόπο: «Απόφασή µου είναι να µην ανεχτώ καµία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καµία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραµµή της χώρας»!
Την ίδια στιγµή, µεγάλη αµηχανία προκάλεσαν στο Μαξίµου αλλά και στη Βασιλίσσης Σοφίας οι δηλώσεις που έκανε Ζόραν Ζάεφ, αναφορικά µε την ύπαρξη «µακεδονικής» γλώσσας και ανάγκης διδασκαλίας της στα σχολεία της Ελλάδας. Η σιωπή του ΥΠ.ΕΞ. ήταν απολύτως ενδεικτική, όπως επίσης και το γεγονός ότι από καµία πηγή δεν επιβεβαιωνόταν η διαρροή περί οργισµένου τηλεφωνήµατος του κ. Τσίπρα στον κ. Ζάεφ.
Η πραγµατικότητα είναι πως το εσκεµµένο ατόπηµα του πρωθυπουργού της FYROM δηµιούργησε µεγάλο θέµα στην κυβέρνηση, καθώς έδωσε ισχυρό πάτηµα στη Ν.∆. για σφοδρή κριτική, αλλά και επιχειρήµατα στους ΑΝ.ΕΛ. για να ζητήσουν την απόσυρση της Συµφωνίας των Πρεσπών. Επιπροσθέτως, δυσκολεύει ακόµα περισσότερο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως αυτούς της Βορείου Ελλάδος, που ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί ενώπιον οργανωµένων αντιδράσεων από πολίτες και οργανώσεις που αντιτίθενται στη συµφωνία. Την ίδια στιγµή, το µείζον αυτό θέµα, όπως φαίνεται και από τη χθεσινή δήλωση του κ. Καµµένου, φούντωσε ακόµα περισσότερο τα εκλογικά σενάρια, από τη στιγµή που είναι απολύτως οριακά τα πράγµατα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Σε πολιτικούς και δηµοσιογραφικούς κύκλους γεννήθηκε το κοµβικό ερώτηµα αν µετά τις τελευταίες εξελίξεις υπάρχουν οι 151 βουλευτές για να υπερψηφίσουν τη Συµφωνία των Πρεσπών, που αναµένεται να έρθει σε περίπου δύο µήνες στην ελληνική Βουλή. Το πρώτο ρήγµα φαίνεται να υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, µε τον Γ. Μιχελογιαννάκη να έχει εκφράσει έντονες αντιδράσεις και να παραµένει άγνωστο αν θα ψηφίσει θετικά. Εστω και έτσι, ο κ. Τσίπρας θα µιλήσει την Παρασκευή σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη (στο «Παλαί ντε Σπορ»), προκειµένου να τονώσει το πεσµένο ηθικό των βουλευτών του στη Μακεδονία και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους.
∆εδοµένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αριθµεί 145 βουλευτές, απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι 6 για να υπάρξει πλειοψηφία. Το ερώτηµα προφανώς που τίθεται είναι σε πρώτη φάση ποια στάση θα κρατήσουν οι ΑΝ.ΕΛ., µε τον αντιπρόεδρο του κόµµατος, Παναγιώτη Σγουρίδη, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο ακόµα και υπερψήφισης πρότασης µοµφής! Λαµβάνοντας υπόψη τις αντιφατικές δηλώσεις και την ασυνέπεια Καµµένου, δεν είναι εύκολο να βγουν πρόωρα συµπεράσµατα.
Με τα σηµερινά δεδοµένα, σίγουρος πως θα ψηφίσει τη συµφωνία είναι ο Θ. Παπαχριστόπουλος, ενώ θετικά διακείµενοι προς τη συµφωνία ήταν η Ελενα Κουντουρά και ο Β. Κόκκαλης, χωρίς να µπορεί να εκτιµηθεί η τελική στάση τους µετά και τις δηλώσεις Ζάεφ.
Ως εκ τούτου, τα φώτα στρέφονται κυρίως στην πλευρά του Ποταµιού. Ο Στ. Θεοδωράκης έχει ταχθεί δηµοσίως υπέρ της συµφωνίας, ωστόσο το ερώτηµα είναι πόσο θα επηρεαστεί από την περιρρέουσα ατµόσφαιρα. Από τους υπόλοιπους πέντε βουλευτές του Ποταµιού, δύο έχουν µιλήσει θετικά για τη συµφωνία, ο Σπ. ∆ανέλλης και ο Γ. Μαυρωτάς. Αντιθέτως, ο Γ. Αµυράς θα καταψηφίσει, ο Γρ. Ψαριανός θα δηλώσει «παρών», ενώ ο Σπ. Λυκούδης συναρτά τη στάση του µε τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.
Από το ΚΙΝ.ΑΛ., ο µόνος που έχει ταχθεί υπέρ της συµφωνίας είναι ο Θ. Θεοχαρόπουλος, µε τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η απόφασή του θα είναι σε συνάρτηση µε τη στάση που θα κρατήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, αλλά και µε τις αποφάσεις στο Κίνηµα Αλλαγής.
Σε ό,τι αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι δηλώσεις Ζάεφ δυσκολεύουν ακόµα περισσότερο την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κ. Παπακώστα, ενώ ο Χάρης Θεοχάρης προσώρας δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Με βάση τα προαναφερθέντα, φαίνεται πως θα ζήσουµε ένα αριθµητικό θρίλερ στη Βουλή, που κανείς δεν µπορεί να προβλέψει την έκβασή του, ούτε και τις εξελίξεις που θα πυροδοτήσει.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/12/2018