Η βιασύνη με την οποία η κυβέρνηση έσπευσε να μιλήσει για συμφωνία με τον Ιερώνυμο για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία, ήταν τέτοια που ο ίδιος ο Ιερώνυμος έσπευσε να μιλήσει για «πρόθεση συμφωνίας». Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα στη συνέχεια, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να ανακοινώσει προσλήψεις στο Δημόσιο στη θέση των 10.000 ιερεών που φεύγουν από το επίσημο κρατικό ταμείο.
Ωστόσο, η ζημιά είχε ήδη γίνει, καθώς επιφανείς μητροπολίτες όπως ο Πειραιώς Σεραφείμ, αλλά και εκπρόσωποι των κληρικών έσπευδαν να υπογραμμίζουν τα προβλήματα που θα προκαλέσει αυτή η συμφωνία.
Η έκρηξη στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου ήταν δεδομένη. Οι διάλογοι που έλαβαν χώρα στην αίθουσα της ιεραρχίας έδειξαν το διχασμό των μητροπολιτών στα βασικά σημεία της συμφωνίας που πρότειναν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος και ήταν ενδεικτικοί της έντασης που επικράτησε κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.
Η ουσιαστικά η συμφωνία κατέρρευσε, όπως προέκυψε από το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου. Και αυτό διότι στα 15 σημεία, στα οποία συμφώνησαν Τσίπρας - Ιερώνυμος περιλαμβανόταν ο όρος ότι πρέπει να ισχύσουν στο σύνολό τους.
Το ότι η Ιερά Σύνοδος απέρριψε το θέμα της μισθοδοσίας, την ακύρωσε συνολικά. Η Ιερά Σύνοδος συμφώνησε να συγκροτηθεί επιτροπή για τη διενέργεια διαλόγου επί άλλων των σημείων της συμφωνίας.
Τη θέση των ιεραρχών περιέγραψε εξερχόμενος της Μονής Πετράκη, ο μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, ο οποίος είπε ότι το ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι έξω από το τραπέζι της συζήτησης, ενώ υπό συζήτηση είναι τα υπόλοιπα σημεία του προσχεδίου συμφωνίας. Αν η κυβέρνηση επιμείνει και το θέσει εκ νέου, τότε θα συζητηθεί.
Νωρίτερα δύο μητροπολίτες ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Καισαριανής Δανιήλ αποχώρησαν από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας. Ο κ. Χρυσόστομος έφυγε δυσαρεστημένος γιατί σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχιεπίσκοπος δεν επέτρεψε παρεμβάσεις στο θέμα της μισθοδοσίας, ενώ ο κ. Δανιήλ αποχώρησε μετά από έντονη διαφωνία του με στενό συνεργάτη του κ. Ιερώνυμου.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει να προχωρήσει μονομερώς, ανοίγοντας πόλεμο με τους ιεράρχες, αλλά και με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό της Εκκλησίας. Και ενώ αρχικά ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος είχε χαιρετίσει το deal Ιερώνυμου-Τσίπρα.
Στη σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου αναφέρεται: «Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή. Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί -σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας».
Μάλιστα, ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση του πρωθυπουργού. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών είπε: «Με ικανοποίηση χαιρετίζω την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού σχετικά με την σημερινή ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και την συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η από κοινού συνεργασία αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα για την εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας».