Ιδιαίτερα αιχμηροί, αλλά με τεκμήρια έναντι της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου εμφανίζονται με δηλώσεις τους στα «Π» μητροπολίτες και κληρικοί, δείχνοντας το κλίμα που επικρατεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά το «θολό» μέχρι στιγμής πακέτο μέτρων διευθέτησης των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας, που ανακοινώθηκε προ ημερών.

Μητροπολίτες και εκπρόσωποι κληρικών μιλούν για μια συμφωνία «έωλη», με πολλές ασάφειες, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, ενώ την ίδια ώρα ιεράρχες πιο μετριοπαθείς διατυπώνουν τον προβληματισμό τους, επισημαίνοντας κινδύνους, εκφράζοντας αμφιβολίες και επιφυλάξεις για την κατεύθυνση της συμφωνίας και ζητώντας ενημέρωση και βελτιώσεις.

Για μια συμφωνία ετεροβαρή κάνει λόγο ο μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναρωτιέται γιατί πρέπει η Πολιτεία να πάρει το μισό μέρος από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Η συμφωνία θέτει πολλά θέματα και χρειάζονται νομική γνώση, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, όχι μισαλλοδοξίες, φανατισμοί, ιδεοληπτικές καταστάσεις. Υπήρχε ενδεχομένως σε επίπεδο κορυφής μια συζήτηση, αλλά δεν υπήρχε μια συναπόφαση των κρισίμων οργάνων που έχει η Εκκλησία για τη διοίκησή της. Ξέρετε, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος δεν είναι μονοκράτωρ στο συνοδικό σύστημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά είναι ο πρώτος μεταξύ των ίσων. Όσον αφορά στην κοινή προσπάθεια για την εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, νομίζω ότι είναι μια λεόντειος συμφωνία εις βάρος της Εκκλησίας.