Ένα πολύ σοβαρό άρθρο δημοσιεύτηκε στο εξωτερικό από την ιστοσελίδα www.wsj.com, στο οποίο γίνεται αναφορά στην εταιρεία του Δημήτρη Μελισσανίδη, η Aegean Marine Petroleum Network Inc.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σύμφωνα άνθρωποι εξοικειωμένοι με το θέμα φέρεται να ανακάλυψαν ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε κλέψει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα: «Μια εσωτερική έρευνα που διεξήχθη από την ελεγκτική επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου φέρεται να ανακάλυψε πως περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια είχαν κλαπεί από τον ιδρυτή της Aegean Marine, Δημήτρη Μελισσανίδη, σύμφωνα ανθρώπους εξοικειωμένους με το θέμα».
Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει: «Η εξεταστική επιτροπή διαπίστωσε ότι ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής χρησιμοποίησε ψευδείς συναλλαγές, εισπράξεις και έγγραφα για την απόκρυψη υποτιθέμενης απάτης αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον Μάιο, μια ομάδα ακτιβιστών-επενδυτών αναγκάστηκε να εισέλθει στο διοικητικό συμβούλιο μίας ελληνικής ναυτιλιακής εταιρεία καυσίμου που τελούσε υπό κακή διαχείριση. Έξι μήνες αργότερα, η εν λόγω εταιρεία, η Aegean Marine Petroleum Network Inc., χρεοκοπείται, με το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να επικαλείται πως είχε συστηματικά λεηλατηθεί και πως τα περιουσιακά στοιχεία που επέστησαν την προσοχή των ακτιβιστών ήταν σε μεγάλο βαθμό ψεύτικα.
Μια εσωτερική έρευνα που διεξήχθη από την ελεγκτική επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου φέρεται να ανακάλυψε πως περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια είχαν κλαπεί από τον ιδρυτή της Aegean Marine, Δημήτρη Μελισσανίδη, σύμφωνα ανθρώπους εξοικειωμένους με το θέμα. Ο κ. Μελισσανίδης και ο δικηγόρος του δεν απάντησαν σε κλήσεις και μηνύματα.
Η έρευνα διαπίστωσε μια σειρά εικονικών εταιρειών, με ψεύτικες αποδείξεις και έγγραφα που καλύπτονται με την υποτιθέμενη κλοπή, κάνοντας το να μοιάζει πως η Aegean Marine είχε νόμιμες συμβάσεις με πελάτες που θα εξηγούσαν τα μετρητά που έλειπαν. Σύμφωνα με την έρευνα, ορισμένα από τα χρήματα πήγαν στον κ. Μελισσανίδη, δισεκατομμυριούχο, και στις οικογενειακές του επιχειρήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου και εταιρεία ενοικιάσεων γιοτ, όπως μετέφεραν άνθρωποι που γνωρίζουν.
Η Aegean συνεργάζεται με μέλη του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ανέφερε η εταιρεία. Η εταιρεία κατέθεσε πτώχευση την Τρίτη το πρωί στη Νέα Υόρκη, μια κίνηση που πιθανόν κατέστρεψε την αξία των μετοχών της. Ένας εκπρόσωπος του Γραφείου Εισαγγελέα των ΗΠΑ, στο Μανχάταν, ο οποίος ηγείται της έρευνας, δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Οι ισχυρισμοί φανερώνουν μια εικόνα περίπλοκης λογιστικής απάτης που ξετυλίγεται και άφησε την επιχείρηση στα... σκουπίδια, αλλά κατάφερε να περάσει από τους δύο ελεγκτές και τους ακτιβιστές-επενδυτές. Η πτώση της εταιρείας προσφέρει ένα γρήγορο παράδειγμα των κινδύνων που αναλαμβάνουν οι ακτιβιστές να μετατρέψουν αυτό που, από έξω, μπορεί να μοιάζει με επιχείρηση που παραπαίει. Ακόμα κι όταν προσπαθούν να διερευνήσουν τους στόχους τους, οι ακτιβιστές ζουν από φόβο της έλλειψης των «τέλειων πληροφοριών».
Η έκταση της υποτιθέμενης απάτης και η ταχύτητα της κατάρρευσης της εταιρείας είναι σπάνια. Η ομάδα επενδυτών ήταν επικεφαλής τριών διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου, τον August Roth, τον Tyler Baron και τον Justin Moore, ο οποίος επένδυσε συνολικά 7 εκατομμύρια δολάρια.
Η Aegean Marine πουλάει καύσιμα ανεφοδιασμού, τα οποία γεμίζουν κρουαζιερόπλοια, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και, για μια περίοδο, το Ναυτικό των ΗΠΑ. Καθώς προετοιμαζόταν για την αρχική δημόσια προσφορά μετοχών της το 2006, δήλωσε ότι ο κ. Μελισσανίδης δεν ήταν πλέον και πολύ εμπλεκόμενος στην εταιρεία. Η Aegean Marine είναι μόνο ένα μέρος της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του κ. Μελισσανίδη, το οποίο επίσης περιλαμβάνει βενζινάδικα, εταιρεία αθλητικών στοιχημάτων και κορυφαία ομάδα ποδοσφαίρου, την ΑΕΚ.
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, οι ακτιβιστές υπολόγισαν τέσσερις διευθυντές, συμπεριλαμβανομένων των κ. Baron και τον πατέρα του κ. Moore, Donald Moore, πρώην επικεφαλής της Morgan Stanley στην Ευρώπη. Αμέσως μετά, ο κ. Μελισσανίδης επανεμφανίστηκε στην Aegean και η εταιρεία συμφώνησε να αποκτήσει μια εταιρεία από αυτόν για 367 εκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία θα έδινε στον κ. Μελισσανίδη μερίδιο 33% στην Aegean Αιγαίο μαζί με 40 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και 200 εκατομμύρια δολάρια σε απαιτήσεις. Η συμφωνία, επίσης, θα είχε μπλοκάρει τους ακτιβιστές.
Τον Απρίλιο, ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης σταμάτησε τη συμφωνία μετά την άσκηση αγωγής εναντίον των ακτιβιστών, οδηγώντας σε ένα συμβούλιο όπου έμειναν τρεις έδρες, συμπεριλαμβανομένων των κ. Baron και Donald Moore, ο οποίος ονομάζεται πρόεδρος.
Οι νέοι διευθυντές έμαθαν μέσα σε λίγες μέρες ότι το διοικητικό συμβούλιο είχε ξεκινήσει έρευνα ελέγχου. Ανακάλυψαν επίσης ότι οι δανειστές είχαν εκπλαγεί που έμαθαν για τα 200 εκατομμύρια δολάρια των απαιτήσεων στην αποτυχημένη συμφωνία και πίεζαν να ρευστοποιήσουν. Οι τράπεζες σταμάτησαν να δίνουν πρόσβαση της εταιρείας στην καθημερινή χρηματοδότηση. Μέσα σε ένα μήνα, η Aegean Marine ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει 200 εκατομμύρια δολάρια σε απαιτήσεις. Ακόμα, οι ακτιβιστές στο συμβούλιο πίεσαν, πιστεύοντας ότι το οφείλουν στους μετόχους να ολοκληρώσουν την έρευνα.
Οι εργαζόμενοι και ένας εξωτερικός ελεγκτής είπε ότι ο κ. Μελισσανίδης τους απείλησε. Ο κ. Μελισσανίδης φέρεται να είπε σε ένα πρώην εκτελεστικό ότι «θα σου κόψει τις... μπάλες», ανέφερε το διοικητικό συμβούλιο. Η έρευνα αποκάλυψε διάφορα υποτιθέμενα καθεστώτα που συνεχίστηκαν μέχρι το τρέχον έτος. Στο επίκεντρο ήταν η Oil Tank Engineering & Consulting Ltd. και η Aegean Marine ανέλαβε να ολοκληρώσει την κατασκευή ενός πετρελαϊκού τερματικού σταθμού στο Fujairah, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 2010. Σύμφωνα με την έρευνα, η Oil Tank έκλεψε περίπου 285 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του σχεδίου παραχαράσσοντας τα έσοδα και μέσω τραπεζικών μεταφορών που συνεχίστηκαν μέσα στο τρέχον έτος. Άλλα 31 εκατομμύρια δολάρια φέρεται να έχουν αποσταλεί από την Aegean Marine σε άλλη εταιρεία που ελέγχεται από την οικογένεια του κ. Μελισσανίδη, αναφέρεται στην έρευνα. Για να κρύψουν τα... σημάδια, οι εικονικές εταιρείες υποστήριζαν πως οι νόμιμες επιχειρήσεις έχουν τα στοιχεία στα βιβλία.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι εικονικές εταιρείες συνδέθηκαν με τον κ. Μελισσανί και ποτέ δεν έλαβαν προϊόντα, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι συμβάσεις δεν ήταν κανονικές και κατέγραψαν τα ταχυδρομικά κιβώτια που ελέγχονται από υπαλλήλους της Aegean. Η ποσότητα προϊόντων πετρελαίου που θα έπρεπε να μετακινηθεί μέσω του τερματικού σταθμού Fujairah, δεν ήταν εφικτή».