Με θέμα την Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά ως χώρα - αποδέκτη ανθρωπιστικής βοήθειας, συνεδριάζει σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνεδρίαση αναμένεται να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο οι Βρυξέλλες θα ενισχύσουν οικονομικά τη χώρα μας, ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες που δημιουργεί το προσφυγικό πρόβλημα.
Ο Κύπριος Επίτροπος για την αναπτυξιακή βοήθεια, Χρήστος Στυλιανίδης, αναμένεται να παρουσιάσει τον νέο μηχανισμό έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος και θα αντικαταστήσει το προηγούμενο πλαίσιο, το οποίο όπως σημειώνουν ευρωπαϊκές πηγές, δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στις ανάγκες της Ευρώπης.
Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, το συνολικό ποσό της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί (κάποιες πηγές αναφέρουν πως θα είναι ύψους 700 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια), θα διανεμηθεί είτε μέσω των Μ.Κ.Ο. είτε απευθείας στους πρόσφυγες, με την μορφή κουπονιών. Καθίσταται έτσι σαφές, ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα έχει καμία εμπλοκή στην διαχείριση του όποιου ποσού, καθώς είτε αυτό θα διοχετευθεί μέσω π.χ. του Ερυθρού Σταυρού ή της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες είτε απευθείας στους ανθρώπους αυτούς.
Στην πρώτη περίπτωση θα ισχύει η δέσμευση ότι το ποσό θα χρησιμοποιείται για την δημιουργία προσφυγικών καταυλισμών ή την κάλυψη άλλων αναγκών των προσφύγων, χωρίς την εμπλοκή του ελληνικού κράτους, ενώ στην δεύτερη, οι πρόσφυγες θα προμηθεύονται ειδικά κουπόνια που θα χρησιμοποιούνται είτε ως αντίτιμο ενοικίου είτε ακόμα και για αγορά προϊόντων σίτισης και πρώτων αναγκών.
Κατά την χθεσινή ενημέρωση από την Κομισιόν άλλωστε, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι κατά την συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο Κύπριος επίτροπος, Χρήστος Στυλιανίδης θα παρουσιάσει την πρόταση της Επιτροπής για ένα νέο μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρες εντός ΕΕ.
"Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση, ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών αριθμών αφίξεων στην ΕΕ. Από την αρχή της κρίσης, προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές, να προστατεύσει αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να τους δώσει καλύτερες συνθήκες ζωής", υπογράμμισε και ανέφερε πως ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία τον διαβεβαίωσε ότι έχει την απόλυτη στήριξη της Επιτροπής και του ίδιου προσωπικά όσον αφορά την προσφυγική κρίση.