Μπαρούτι μυρίζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας με τον κυβερνητικό συνασπισμό να δέχεται εκ των έσω ισχυρούς κραδασμούς. Όσο το Μέγαρο Μαξίμου αναζητά νέες κυβερνητικές πλειοψηφίες, ο Πάνος Καμμένος βάζει μπουρλότο στην συγκυβέρνηση, αλλά και στους ΑΝΕΛ με νέες απειλές για αποχώρηση από την κυβέρνηση και για διαγραφές στο κόμμα του.

Το σκληρό πόκερ ωστόσο παίζεται ενός της κυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο να λειτουργεί πια σαν ενδοκυβερνητική αντιπολίτευση. Οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Πάνου Καμμένου ότι θα φύγει από την κυβέρνηση, όταν «ο κόμπος φτάσει στο χτένι», βρήκαν απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, που δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη τον Πάνο Καμμένο.

Μια δήλωση που πολλοί χαρακτήρισαν ενδεικτική και των προθέσεων και την εναλλακτικών σχεδίων της κυβέρνησης.

Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να διατείνονται ότι η σταθερότητα στην κυβέρνηση είναι αδιαπραγμάτευτη και αδιαμφισβήτητη, όμως το παρασκήνιο μαρτυράει ότι το κλίμα είναι ρευστό, φορτισμένο και οι ενστάσεις θα συνεχιστούν. Οι τριγμοί στο εσωτερικό του κόμματος οδηγεί το κυβερνητικό στρατόπεδο να αναζητεί νέο εταίρο και μια νέα πλειοψηφία, αφού ο Πάνος Καμμένος φαίνεται αδύναμος απέναντι στις πιέσεις.

Ο προβληματισμός ωστόσο είναι εάν οι βουλευτές στους οποίους υπολογίζει το Μέγαρο Μαξίμου ότι με την ψήφο τους θα στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών είναι πρόθυμοι να δώσουν και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε περίπτωση που αποχωρήσει ο κυβερνητικός εταίρος.  

 

«Εμφύλιος» στους ΑΝΕΛ

Όσο ο Πάνος Καμμένος θέτει το χρονοδιάγραμμα της λήξης της συγκυβέρνησης και το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρου, την ίδια ώρα μαίνεται ο «εμφύλιος» στους ΑΝΕΛ. Ο Πάνος Καμμένος φρόντισε από τη Θεσσαλονίκη να ανοίξει την πόρτα της εξόδου σε όσα στελέχη διαφωνούν με την κομματική γραμμή.

Μεταξύ άλλων εξαπέλυσε βαριές κουβέντες και απειλές σε όσους διαφοροποιούνται. «Έδειξε» ως «μακεδονοκλάστη» τον  υφυπουργό Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ και παρά την προσπάθεια διάψευσης από το Μέγαρο Μαξίμου, τα σενάρια περί «τελεσιγράφου» του Καμμένου στην κυβέρνηση «ή αυτός ή εγώ», οργιάζουν.

Μάλιστα, τις προθέσεις των ΑΝΕΛ για τον Τέρενς Κουίκ εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Θόδωρος Τοσουνίδης δηλώνοντας ότι «ο κ. Κουίκ ανήκει «τυπικά» στους ΑΝΕΛ».

Ωστόσο, οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά τις 24 του μήνα, όταν και θα επιστρέψει ο Πάνος Καμμένος από το ταξίδι του στο Παρίσι. Το σαφές μήνυμά του ωστόσο  δεν είχε μοναδικό αποδέκτη τον Τέρενς Κουίκ.

Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις (ο οποίος έλειπε και από την κομματική εκδήλωση της Κυριακής) ανήκουν στους βουλευτές των ΑΝΕΛ που αποκαλούνται «αντάρτες» από τον Πάνο Καμμένο, εξαιτίας της διαφοροποίησής τους στο Σκοπιανό.

Οι προθέσεις της Έλενας Κουντουρά, αλλά και του Κώστα Ζουράρι έχουν ξεκαθαριστεί και όλα δείχνουν ότι θα στηρίξουν την Συμφωνία των Πρεσπών, αν και –για το Μαξίμου -  δεν έχουν φύγει εντελώς τα ερωτηματικά από τη λίστα των ονομάτων που θα στηρίξουν την Συμφωνία.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ωστόσο  έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει την Συμφωνία και θα παραδώσει την έδρα του.

Σ’ αυτή την περίπτωση την έδρα παραλαμβάνει ο Τέρενς Κουίκ, χωρίς ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών να έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του σχετικά με το εάν θα κρατήσει την έδρα ή θα την παραδώσει.

Σε περίπτωση που ακολουθήσει το παράδειγμα του κ. Παπαχριστόπουλου, τότε η έδρα θα περάσει στα χέρια του κ. Γιάννη Γιαννέλη, πρώην βουλευτή της ΝΔ, που προσχώρησε στους ΑΝΕΛ.