Παρέλαση υπόπτων έγινε από το πρωί της Τρίτης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, όπου πάνω από 21 άτομα πέρασαν το κατώφλι - είτε αυτοπροσώπως είτε δια πληρεξουσίου δικηγόρου - για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που έμελλε να στοιχίσει τις ζωές 99 ατόμων.
Τα πρόσωπα…
Ανάμεσά τους, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου που έλαβε προθεσμία για τις 8 Νοεμβρίου και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος επίσης δεν προσήλθε ο ίδιος αλλά έλαβε προθεσμία για τις 8 Νοεμβρίου μέσω του δικηγόρου του, Αλ. Λυκουρέζου ο οποίος μάλιστα δήλωσε: «Είναι πολύ πρόωρο να κάνει κανείς μία δήλωση για την υπόθεση. Θα λάβουμε τη δικογραφία, θα τη μελετήσουμε και θα τη αξιολογήσουμε. Καμιά θέση δεν διατυπώνεται, αν δεν μελετηθεί πρώτα το υλικό της δικογραφίας».
Αυτοπροσώπως ενώπιον των αρχών βρέθηκε και ο δήμαρχος Πικερμίου-Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο οποίος βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα, δήλωσε: «Αισθανόμαστε ότι κάναμε ότι έπρεπε να κάνουμε πριν και μετά την πυρκαγιά. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας και στη δικαιοσύνη ώστε να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν».
Μεταξύ των προσώπων που έλαβαν κλήση από τους εισαγγελείς συγκαταλέγονται ακόμη ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σωτήρης Τερζούδης, ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ.ά. Γενικότερα, οι προθεσμίες που δόθηκαν στους υπόπτους για να ενημερωθούν επί της δικογραφίας είναι μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου, δεν αποκλείεται όμως κάποιοι εξ αυτών να ζητήσουν και νέες.
Με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης καλείται σε εξηγήσεις από τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι και ο 65χρονος άνδρας που έκαιγε χόρτα στο Νταού Πεντέλης και ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα και άλλα στοιχεία της δικογραφίας, φέρεται να είναι εκείνος που άθελά του πυροδότησε τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 99 συνανθρώπους μας.
Πρωταγωνιστής στο κάδρο των ερευνών βρίσκεται ο 65χρονος που φέρεται να πυροδότησε την πυρκαγιά όταν άρχισε να καίει ξερά χόρτα στην περιοχή και ενδέχεται ή από μια σπίθα ή από σπινθήρες, η φωτιά να μεταδόθηκε γρήγορα στη γύρω περιοχή και να έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν την 23η Ιουλίου. Ο 65χρονος, όπως και τα υπόλοιπα πρόσωπα που έχουν κληθεί έλαβε προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί για τη δικογραφία και να προετοιμάσει το υπόμνημά του.
Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των προσώπων που κλήθηκαν για ανωμοτί κατάθεση στις εισαγγελικές αρχές ανέρχονται σε τουλάχιστον 29. Μεταξύ αυτών είναι και οκτώ αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και του Στρατού, οι οποίοι θα δώσουν εξηγήσεις στην στρατιωτική Δικαιοσύνη.
Από τις απαντήσεις που θα δώσουν οι ύποπτοι με τα υπομνήματα τους στους εισαγγελείς, θα εξαρτηθεί και η τελική τους ποινική μεταχείριση, αν δηλαδή θα καταστούν κατηγορούμενοι με την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος τους ή θα κριθεί πως δεν φέρουν καμία ποινική ευθύνη για την τραγωδία.
Η δικογραφία γεμίζει ένα… δωμάτιο
Εμπλεκόμενοι και από τις δύο πλευρές λαμβάνουν προθεσμίες για να λάβουν γνώση της ογκοδέστατης δικογραφίας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λάβουν αντίγραφα των εγγράφων που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελείς, τα οποία μάλιστα καλύπτουν ένα δωμάτιο. Για το λόγο αυτό οι ύποπτοι λαμβάνουν προθεσμίες για να δώσουν εξηγήσεις το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, ενώ κατά πληροφορίες δεν αποκλείεται να λάβουν και νέα προθεσμία εφόσον δεν είναι έτοιμοι να καταθέσουν.
Ξεχωριστή δικογραφία οι πολεοδομικές παραβάσεις
Τέλος ξεχωριστή δικογραφία αποτελεί το θέμα των τυχόν ποινικών ευθυνών για πολεοδομικές παραβάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, διενεργείται ξεχωριστή έρευνα.
Υπενθυμίζεται πως σχετική παραγγελία είχε δώσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής ζητώντας από τους εισαγγελείς να διερευνήσουν εάν είχαν τηρηθεί τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες και τις ακτές.
Η τραγική μέρα της 23ης Ιουλίου
Αποκαλυπτικά στοιχεία για όσα δραματικά συνέβησαν στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι έχει εντοπίσει η έρευνα του εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίου και των συνεργατών του. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, οι εισαγγελικοί λειτουργοί απέκτησαν εμπεριστατωμένη εικόνα για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία με τους 99 νεκρούς. Τα συμπεράσματα προέκυψαν, μεταξύ άλλων, μέσα από καταθέσεις μαρτύρων, το ηλεκτρονικό αρχείο της Πυροσβεστικής και το πόρισμα του πραγματογνώμονα της εισαγγελίας, αξιωματικού της Πυροσβεστικής Δ. Λιότσου.
Μάλιστα οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για μετακίνηση πυροσβεστικών οχημάτων από την Ανατολική Αττική –ακόμα και από τον Νέο Βουτζά– στο μέτωπο της Κινέτας. Οι υδροφόρες με κωδικούς «12 - 15» και «Μάκρη 30», που εκτελούσαν περιπολία στο Νταού Πεντέλης και πιθανολογείται ότι θα είχαν σβήσει άμεσα τη φωτιά, είχαν κατόπιν εντολής μετακινηθεί στη Δυτική Αττική και στο μέτωπο της Κινέτας. Ενώπιον των εισαγγελέων, αξιωματικός της Πυροσβεστικής κατέθεσε ότι συνολικά 11 οχήματα από τη Νέα Μάκρη και τις όμορες περιοχές πήραν εντολή να μεταβούν στο μέτωπο της Δυτικής Αττικής, πριν ξεσπάσει φωτιά στο Νταού.
Πάντως, παρά τα όσα είδαν αρχικά το φως της δημοσιότητας, η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων που είχαν απομείνει στην περιοχή ήταν άμεση. Από τα αρχεία GPS των πυροσβεστικών οχημάτων που δόθηκαν στους εισαγγελείς προκύπτει ότι το «199» ειδοποιήθηκε για την έναρξη της πυρκαγιάς στις 4.41 μ.μ. από το εθελοντικό πυροφυλάκιο της Ραφήνας και μόλις ένα λεπτό αργότερα έφυγε για το μέτωπο όχημα του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού, στην Παλλήνη. Εφθασε στη φωτιά 15 λεπτά αργότερα, καθυστέρηση που θεωρείται δικαιολογημένη λόγω της απόστασης. Εξίσου άμεση υπήρξε η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νέας Μάκρης. Δεν ισχύει το ίδιο για την αντίδραση της ηγεσίας του σώματος όταν ειδοποιήθηκε ότι η πυρκαγιά στο Νταού ξέφυγε από τον έλεγχο με κατεύθυνση ανατολικά προς τα σπίτια του Νέου Βουτζά. Οι δύο αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που επέβαιναν στο ελικόπτερο συντονισμού και πέταξαν πάνω από το μέτωπο της πυρκαγιάς επικοινώνησαν στις 5.10 μ.μ. με τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό και νυν αρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο, προειδοποιώντας τον ότι η φωτιά ήταν επικίνδυνη, με κατεύθυνση προς Βουτζά, ενώ μερικά λεπτά αργότερα το ίδιο διαβίβασε μέσω ασυρμάτου και ο χειριστής του μοναδικού πυροσβεστικού ελικοπτέρου Erickson S-64 που πήρε μέρος στην επιχείρηση.
Το εν λόγω ελικόπτερο συμμετείχε στην κατάσβεση της φωτιάς στην Κινέτα και στις 4.50 μ.μ. πήρε εντολή να κατευθυνθεί στο Μάτι. Κάποια αεροσκάφη που, επίσης, διατάχθηκαν να μεταβούν στη φωτιά στην Ανατολική Αττική δεν μπόρεσαν να απογειωθούν είτε λόγω ανέμων είτε λόγω τεχνικών προβλημάτων. Από στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των εισαγγελέων προκύπτει ότι, τελικά, η εντολή στο δεύτερο Erickson να πετάξει πάνω από το Μάτι δόθηκε στις 5.40 μ.μ. και δεκαπέντε λεπτά αργότερα ανακλήθηκε, καθώς το πλήρωμα του ελικοπτέρου διετάχθη να πραγματοποιήσει ρίψεις νερού στα διυλιστήρια Κινέτας - Αγίων Θεοδώρων, μολονότι η φωτιά που μαινόταν εκεί είχε χαρακτηριστεί ελεγχόμενη.
Η έρευνα των εισαγγελέων εντόπισε λάθη και παραλείψεις και σε ό,τι αφορά την αντίδραση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), της ΕΛ.ΑΣ., της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης καθώς και του Λιμενικού. Επιβεβαιώθηκε, ενδεικτικά, ότι ουδέποτε συστήθηκε και λειτούργησε η «Συντονιστική Αρχή Πολιτικής Προστασίας», ούτε όμως και το σύστημα διαχείρισης πυροπροστασίας και πυρόσβεσης που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και παραδόθηκε στην Περιφέρεια το 2010.