Σε μια πολυαναμενόμενη συνέντευξη στην τηλεοπτική εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star "Στον Ενικό" αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής ατζέντας, αλλά και εν γένει της πολιτικής επικαιρότητας της χώρας, όπως και να απαντήσει στα ερωτήματα των πολιτών.
Το προσφυγικό ήταν το πρώτο θέμα που τέθηκε επί τάπητος, με τον Αλέξη Τσίπρα να σπεύδει να τονίσει ότι η δική του Κυβέρνηση είχε τη διορατικότητα να δημιουργήσει Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχεδόν έναν χρόνο πριν.
Στον αντίποδα της πρώτης του επιλογής όμως, να τοποθετήσει στον συγκεκριμένο θώκο την Τασία Χριστοδουλοπούλου - η οποία είχε κάνει τις "πετυχημένες" δηλώσεις περί "λιαζόματος" και "υψηλού τζίρου των νησιωτών του ανατολικού Αιγαίου" - ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έσπευσε να την υπερασπιστεί, ενώ κατέληξε να υψώσει "τοίχος προστασίας" και στην Άνγκελα Μέρκελ, σχετικά με τις κατηγορίες που της επιρρίπτουν οι αντίπαλοί της στην Γερμανία, αναφορικά με τις αυξανόμενες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.
Μεταφέροντας τις ελληνικές διαστάσεις στις ατέρμονες προσφυγικές ροές, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε - ούτε λίγο ούτε πολύ - πως η χώρα μας δεν ήταν έτοιμη να έρθει αντιμέτωπη με μια τόση διογκωμένη κρίση.
"Ήμασταν ανέτοιμοι για τόσο μεγάλες ροές, αλλά δεν υποτιμήσαμε το πρόβλημα. Ζούμε τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση και τη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο", υποστήριξε ο Πρωθυπουργός. Μια παραδοχή που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση που έκανε ο ίδιος ελάχιστα λεπτά πριν, ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είχε τη διορατικότητα να να δημιουργήσει Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Για την εισχώρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Ο ρόλος του "χωροφύλακα" του ΝΑΤΟ στα ελληνικά χωρικά ύδατα ήταν ένα... αναγκαίο κακό, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα. Παρόλο που μια αριστερή Κυβέρνηση ιδεολογικά θα ήταν αντίθετη σε μια τέτοια λύση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι φταίνε οι εποχές που ζούμε, λέγοντας "μια αριστερή Κυβέρνηση σε χρόνια τεράστιας κρίσης και ύφεσης".
Σχετικά με τη συμμετοχή της Frontex, αποκάλυψε πως ο ευρωπαϊκός φορέας ανταποκρίθηκε μόνο κατά το 1/3 των αιτημάτων που έκανε η Ελλάδα. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και είπε πως με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τελειώνει το "blame game".
Το περιστατικό με το τούρκικο καψώνι στον ανεφοδιασμό του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Ρόδο
Για το διπλωματικό επεισόδιο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος κατά το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ιράν, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η Κυβέρνηση φρόντισε να απαντήσει άμεσα στην Τουρκία πως δεν θα προσγειωθεί το αεροσκάφος στη γειτονική χώρα.
Ο Πρωθυπουργός απέρριψε την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη θέση της περί αποστρατικοποιημένων νησιών, ενώ σημείωσε ότι η κλιμάκωση δεν προσφέρει τίποτα. Αντίθετα, σημείωσε μόνο με συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα.
Μια σχετικά διαφορετική εξήγηση με αυτή που είχε δώσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος αναλώθηκε στην ανάγνωση του σχεδίου πτήσης...
Για μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα, αλλά και επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη
"Η υπεύθυνη στάση μιας Κυβέρνησης δεν είναι να κλιμακώνει τις προκλήσεις", είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, αλλά να επιδιώκει τη συνεργασία με τη γείτονα.
"Αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί φοβάμαι ότι και με την παρουσία του ΝΑΤΟ ακόμη, δεν θα έχουμε μείωση των ροών", είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η απόφαση της Συνόδου για το ΝΑΤΟ ήταν μια απόφαση που κατοχύρωνε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
"Διεκδικούμε και την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα αλλά και την επανεγκατάσταση από την Τουρκία απευθείας στην Ευρώπη", είπε ο Πρωθυπουργός.
Τουρισμός και hot spots στα νησιά
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας για την διασφάλιση της ομαλής κινητικότητας του τουρισμού στα νησιά του Αιγαίου, παρόλο το χάος που βίωσαν Έλληνες και ξένες τουρίστες, όπως και ντόπιοι, στα Δωδεκάνησα το περασμένο καλοκαίρι.
"Πάμε τα καταρρίψουμε κάθε ρεκόρ στον τουρισμό", ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ενώ για την καθημερινότητα των νησιωτών οι οποίοι "συμβιώνουν" με τα "καραβάνια" των θαλασσοδερμένων προφύγων δήλωσε "το πρόβλημα έχει περιοριστεί κατά πολύ και παρατηρείται μόνο σε δύο νησιά".
Το ενδεχόμενο για βέτο ετέθη από την προηγούμενη ήδη Σύνοδο Κορυφής
Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει βέτο και την κριτική που ήδη ασκείται από την αντιπολίτευση, ότι μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση τη χώρα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα δείχνουν όλοι με το δάχτυλο την Αυστρία και ανέφερε ότι το ενδεχόμενο για βέτο ετέθη από την προηγούμενη ήδη Σύνοδο Κορυφής.
Η τηλεφωνική επικοινωνία με Γιουνκέρ και το μήνυμά του ότι "η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας"
Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σύσκεψη της Βιέννης στην οποία δεν εκλήθη η Ελλάδα, υπογράμμισε τις δηλώσεις υποστήριξης κορυφαίων αξιωματούχων, αποκάλυψε δε ότι την Δευτέρα δέχθηκε τηλεφώνημα από την πρόεδρο της Κομισιόν.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Γιουνκέρ εξέφρασε την συμπαράστασή του στο προσφυγικό και ότι η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Για την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ερωτηθείς για την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο, ο Πρωθυπουργός είπε ότι κάθε όπλο έχει σημασία με ποιο τρόπο και πότε θα το χρησιμοποιήσεις.
Η κατάσταση είναι σύνθετη και επομένως η συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο δεν θα είναι "άσπρο-μαύρο", είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.
"Αυτό που εγώ επιδιώκω και νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι εθνική γραμμή είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση, η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια δήλωση υποστήριξης", είπε ο Πρωθυπουργός.
Επίσης, ανέφερε ότι θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει τη γραμμή της Κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
"Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα παρουσιαστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκεί ελπίζω σε κοινό ανακοινωθέν", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για την αξιολόγηση
"Η Κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα την συμφωνία, ενώ σήμερα δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με την κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι το πρώτο εξάμηνο", δήλωσε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν θα έχουμε επανάληψη της έντασης του 2015.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η προσφυγική κρίση βάζει εκ των πραγμάτων σε άλλο τρόπο σκέψης την ΕΕ, καθώς πολλοί συνειδητοποιούν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ ο Ολλάντ δήλωσε ότι αν η Ε.Ε. είχε ενδώσει και είχε βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη σήμερα θα είχε σοβαρό πρόβλημα.
Για την αξιολόγηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση γιατί θα μας δώσει και την "διαγραφή - ελάφρυνση" του χρέους και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα θα κλείσει η αξιολόγηση.
Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την πολιτική του στην οικονομία τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα που έχουμε είναι πολύ καλύτερα και από τις προβλέψεις. Οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 η χώρα θα πάει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
"Ανοησίες Βαρουφάκη σχετικά με το δημοψήφισμα"
Για ανοησίες Βαρουφάκη έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Βαρουφάκη σχετικά με το δημοψήφισμα και την μετέπειτα συμφωνία της Κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δέχεται την πολιτική κριτική, όμως πρόσθεσε "δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου επί του ηθικού πεδίου, δεν δέχομαι λάσπη. Να τελειώνει η πλάκα ότι έκανα το Όχι του δημοψηφίσματος Ναι".
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κατατεθούν εντός του Μαρτίου, ίσως και μαζί με το ασφαλιστικό, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα εξωτερικού, το λαθρεμπόριο καυσίμων.